OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

VICHY SLAVI 89. GODINA UZ UMJETNOST I UMJETNICE

Upoznajte Sanju Jureško,  diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača, u lipnju 2015.godine. Slikarica je ostvarila devet samostalnih izložbi, izlagala na mnogim grupnim izložbama, sudjelovala na raznim rezidencijalnim umjetničkim projektima, uključujući i Cite des Arts u Parizu (studeni i prosinac).

Sanja Jureško portret

1. Koliko Vam znači umjetnost i koliko se dinamika vašeg rada promijenila u posljednjih nekoliko mjeseci?

Umjetnost je tu da nas nadahnjuje, oplemenjuje, postavlja pitanja, i da podučava, potičući nas na taj način na osobni unutarnji rast.  „Živjeti znači rađati se svakoga trenutka, a smrt nastupa kada prestane rađanje.“ (E. Fromm) Dinamika moga rada se promijenila utoliko što sam atelje iz Zagreba privremeno postavila na otoku Braču. Mjesto gdje su „moji didovi davno sidro bacili“ sada je mjesto moje nepresušne inspiracije.

2. Kako biste opisali estetiku svog rada i što Vas inspirira na stvaranje?

U mojim slikama se često isprepliće ljudska figura i tašistički građena pozadina, paleta plavih i zelenih transparentnih tonova te konkretnog figurativnog crteža.  Na stvaranje me inspirira ljepota, zvuči kao kliše ali je istina.

3. Kako je tema ženske snage oblikovala Vaš umjetnički rad?

Od ranog djetinjstva sam na neki način idealizirala dalmatinske - otočke žene, svoju babu, prababu, tete… to su bile  žene od izuzetne fizičke snage, vedrine i topline, a živjele su u harmoniji s morem na otoku (Pašmanu). Motiv mora i motiv žene se redovito isprepliću u mojim slikama.

Sanja Jureško slika

4. Kako biste Vi sami interpretirali umjetnički rad koji je dio Vichy virtualne izložbe?

Radi se o slici dimenzija 150cm x 65cm, a prikazuje ženu koja kao da uranja u bestežinsko stanje pod morem. Voda svoje primarno simboličko značenje ima upravo u stvaranju života. Odlazak pod more, u tu bezgraničnu materiju, znači vraćanje izvoru života. Simbolični povratak u fetusalno stanje, okruženo i zaštićeno plodnom vodom majčine maternice. To je jedna od primarnih nesvjesnih težnji svakog čovjeka - biti zaštićen od opakog svijeta punog problema s kojima se treba suočiti. Stoga prikaz nekoga uronjenog u more, budi neobično ugodan, već dobro poznat osjećaj u svakome od nas.

#VICHY89 #MINÉRAL89

go to top