OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

VICHY SLAVI 89. GODINA UZ UMJETNOST I UMJETNICE

Upoznajte Irenu Kuzmanović, umjetnicu koja je završila osnovne akademske studije - odsjek Primijenjeno slikarstvo, na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu i magisterij. Zanimalo nas je kako je kroz svoj rad, koji je dio virtualne izložbe interpretirala temu ženske snage.

Irena Kuzmanović portret

1. Koliko Vam znači umjetnost i koliko se dinamika vašeg rada promijenila u posljednjih nekoliko mjeseci?

Umjetnost je ako ne najbitnija, onda visoko kotirana na listi mojih prioriteta. Čini mi se da ne bih ni mogla drugačije i bez nje. Posljednjih nekoliko mjeseci su bili izazovni za sve nas, a čini  mi se  da će ovakav način života još neko vrijeme potrajati. Promjena je bila što nisam tijekom proljeća i policijskog sata često odlazila u atelje i radila, pa sam svoje vrijeme provodila na drugačiji način. Umjetnost je trenutno prebačena više u virtualnu formu, što je u ovim danima bilo neophodno, ali nadam se da će se sve čim prije vratiti na staro.

2. Kako biste opisali estetiku svog rada i što Vas inspirira na stvaranje?

Inspiraciju pronalazim tako što se vraćam u neka vlastita sjećanja, koja pokušavam rekonstruirati, u djetinje dane i svakojake proživljene emocije. Lirskim intimnim jezikom oblikujem introspektivne slike crtajući svoje uspomene. Osim toga inspiraciju pronalazim u svakodnevnom životu, u filmovima, muzici, knjigama, vjerujem kao i velika većina. Estetika je obojena atmosferom u kojoj s jako malo sadržaja, umjerenim koloritom i vrlo svedeno, pokušavam prenijeti neki snažan osjećaj koji je zarobljen u jednom trenutku.

3. Kako je tema ženske snage oblikovala Vaš umjetnički rad?

Moj umjetnički rad, kao što sam u prethodnom pitanju spomenula je okrenut trenucima iz prošlosti i rekonstrukciji istih, odnosu između ljudi i nabojima osjećanja. U figuralnim kompozicijama često se pojavljuje ženska figura (jer kroz nju, ja između ostalog projiciram i sebe), što ne isključuje ni suprotan spol, koji doprinosi harmoniji odnosa i njihovom međusobnom dopunjavanju. A tema ženske snage je prebacila moj fokus na žensku figuru, koja dominira ovim likovnim radom.

Irena Kuzmanović slika

4. Kako biste Vi sami interpretirali umjetnički rad koji je dio Vichy virtualne izložbe?

Pokušala sam pomalo bajkovito, naslikati ženu kao centralnu figuru, poigravajući se njenom jačinom na konju, blago naglašavajući odnos nje i muškarca koji je ujedno prati i kao podrška.

#VICHY89 #MINÉRAL89

go to top