OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

VICHY SLAVI 89. GODINA UZ UMJETNOST I UMJETNICE

Upoznajte Galu Čaki, umjetnicu koja je diplomirala na odjelu likovnih umjetnosti na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Zanimalo nas je kako je kroz svoj rad, koji je dio virtualne izložbe interpretirala temu ženske snage.

Gala Čaki portret

1. Koliko Vam znači umjetnost i koliko se dinamika vašeg rada promijenila u posljednjih nekoliko mjeseci?

Umjetnost je moj život. Uslijed nemogućnosti prikazivanja mog stvaralaštva izvan granica Srbije zbog trenutne pandemije, primijetila sam da sam dublje i slobodnije zašla u samu sliku. Česta putovanja, sastanci, ugovaranja projekata, oduzimaju dragocjeno vrijeme za stvaranje. Kako sada toga nema, mislim da sam prisutnija više nego ikad u samoj slici, u sebi. Budući da je čovjek, slikaru na kraju ni ne preostaje drugo, no da bude tu, te svojim djelovanjem oblikuje svoje vrijeme koje čak nije ni sadašnjost, već jedna budućnost u nastojanju koja, poput sartrovskog čovjeka-projekta, ispunjava svoju egzistenciju.

2. Kako biste opisali estetiku svog rada i što Vas inspirira na stvaranje?

Sama slika nije značajna sama po sebi, već je važna zbog iskušenja u koje postavlja čovjeka da nadvlada svoje strahove i time se približi svojoj ogoljenoj stvarnosti. Ljudi, emocije ka njima, su moje sredstvo za dosezanje te stvarnosti.

3. Kako je tema ženske snage oblikovala Vaš umjetnički rad?

Malo je snažnih žena prikazano kroz umjetnost, više je njihova pojava vezana za senzualnost ženskog bića kao objekta, ili ljubavi umjetnika da ih stvori unutar samog djela. Još je manje snažnih žena stvaralaca. Moj cilj je kretanje ka sebi kao ka konačnom cilju, a takvo kretanje iziskuje ozbiljnu snagu danas. U svijetu muškaraca, stvaram djela kroz koja pokazujem koliko jedan muškarac zavisi zapravo od kreatora samog, mene. Ja ga stvaram, dajem mu život, mogućnost da bude zabilježen u povijesti umjetnosti. Konkretno u ovoj slici ja ga doslovno stvaram iz utrobe, čovjeka kojeg sam voljela, iznijela sam u ovaj svijet kao drugog čovjeka, on je sav u krvi, poput djeteta. Dala sam mu život, život muškarca koji će moći voljeti. Nije li to snažno? To može samo snažna žena.

Gala Čaki slika

4. Kako biste Vi sami interpretirali umjetnički rad koji je dio Vichy virtualne izložbe?

Slika “Žena koja stvara” je moj autoportret. Gala Čaki je ostvarila svojom umjetničkom sintezom jednu novu, različitu, do sada neviđenu realnost - plemenitu, senzibilnu, uzbudljivu i visoko estetiziranu.

#VICHY89 #MINÉRAL89

go to top