OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Zlatni savjeti stručnjaka za korekciju nepravilnosti i izvrsno prekrivanje akni, prištića i neujednačene površine kože

Saznajte koja je razlika između akni i prištića, zašto se javljaju i u odrasloj dobi te kako njegovati ovaj tip kože i pronaći odgovarajući puder za prekrivanje. Dermatovenerologinja Amela Cerić odgovara na najčešća pitanja vezana za probleme s aknama i prištićima i daje savjete kako učinkovito riješiti ove probleme.

Kako čistiti kožu sklonu aknama?


Općenito je važno svakodnevno čišćenje kože, jer je izložena raznim vanjskim kao i hormonalnim utjecajima, a osobito je to korisno za kožu sklonu aknama. S obzirom da je blokada pore jedan od osnovnih čimbenika u nastanku akne, nužno je redovito i temeljito čišćenje što predstavlja važan korak u pravilnom liječenju promjena na koži. Savjetuje se čišćenje lica ujutro, a osobito navečer, tzv.“rutina ujutro i navečer“, proizvodima u obliku gela, radi uklanjanja prljavštine i viška masnoće te kako bismo omogućili učinkovitije djelovanje preparata (krema, losiona) tijekom noći.

Postoji li brzo rješenje za prištiće?


Ne, ali svakako pomažu redoviti tretmani lica uz odgovarajuće preparate za čišćenje i njegu, npr. kremama koje istovremeno čiste (salicilna kiselina) i hidratiziraju kožu. Očekivano vrijeme poboljšanja je oko 6-tog tjedna svakodnevnog tretmana, u nekim slučajevima, uz pravilnu upotrebu medicinske kozmetike, moguće je i ranije postići zadovoljavajuće rezultate. Bitno je napomenuti da se i rezidualne (mrljaste i ožiljkaste) promjene kao dugoročne posljedice nepravilnosti na koži lica mogu značajno umanjiti, a u velikoj mjeri i prevenirati. Jednako je važno nakon poboljšanja održavati to stanje daljnjom pravilnom i redovitom njegom kože.

Sastojci pudera trebaju biti kvalitetni da omoguće dugotrajno prekrivanje bez
štetnog djelovanja na kožu. Potrebno je da djeluju keratolitički (salicilna kiselina), umirujuće (eperulin) što znači da i njeguju kožu tj. tretiraju nepravilnosti, a ne da ih samo prekrivaju.

Amela Cerić, dr.med., spec. dermatovenerolog

Smijem li koristiti puder ako imam akne?


Da, ali svakako treba voditi računa da je dermatološki ispitan i namijenjen masnoj i koži sklonoj aknama. Sastojci trebaju biti kvalitetni da omoguće dugotrajno prekrivanje bez štetnog djelovanja na kožu. Potrebno je da djeluju keratolitički (salicilna kiselina), umirujuće (eperulin) što znači da i njeguju kožu tj. tretiraju nepravilnosti, a ne da ih samo prekrivaju. S obzirom da neki kozmetički preparati mogu izazvati stvaranje mitesera (komedona) vrlo je važno da je puder nekomedogen, tj. da ne začepljuje pore. Bitno je da se lako nanosi, da je ugodne teksture i da dopušta da koža “diše” te da sadrži i SPF (Sun Protection Factor) kao zaštitu od sunca.

Koja je razlika između akne i prištića?


Uobičajeno je da se upalne promjene na koži nazivaju akne ili prištići. Akne, između ostalog, dijelimo na upalne (na što se najčešće pomisli kad kažemo prištić) i na neupalne koje mogu biti zatvoreni ili otvoreni komedoni tj.miteseri. Preporučljivo je započeti njegu kože u fazi mitesera (komedona), jer se tada postiže brže i učinkovitije liječenje nepravilnosti kože.

Imaju li moji prištići veze s hormonima?


U svakom slučaju hormoni imaju važnu ulogu u nastanku akne, kako u pubertetu i adolescenciji, tako i kasnije. Odgovorni za to su androgeni koji stimuliraju lojnice na prekomjerno lučenje loja (seboreja) i na taj način doprinose nastanku akne. Osjetljivost pore na hormonalne promjene je dijelom genetski uvjetovano, stoga ako smo u obitelji imali nekog člana koji je liječio akne (pozitivna obiteljska anamneza) dobro je započeti njegu kože već s pojavom prvih mitesera.

Zašto mi se akne javljaju u odrasloj dobi?


Acne vulgaris jedna je od najčešćih kroničnih upalnih bolesti kože te je ujedno najčešća promjena kože u pubertetu i adolescenciji. Pojava akne u 30-tim i 40-tim godinama je u zadnje vrijeme sve učestalija, a češća je kod žena nego muškaraca. Razlikujemo ih u odnosu na doba puberteta po izgledu (obično su izraženije) i rasporedu (zahvaćena je donja čeljust, tzv. „U-zona“, područje oko usnica i brada). Najčešće kontinuirano traju od adolescencije ili se prvo pojavljivanje dogodi u ranim 30.-tim. Za sada se ne zna u potpunosti zašto se to događa, ali se smatra da važnu ulogu ima hormonalna neravnoteža tj. povišena razina androgena (muških spolnih hormona) ili snižena razina ženskih spolnih hormona, policistični jajnici, izloženost stresu (u smislu okidača promjena), nezdrava prehrana (prekomjerno konzumiranje ugljikohidrata), genetska predispozicija, lijekovi, pušenje.  

Amela Cerić, dr.med., spec. dermatovenerolog

VAŠA RUTINA

dermablend-tekuci-puder-3d-korekcija-akne; masna-koza; postojan; akne; masna-koza; postojan; akne; masna-koza; postojan; akne; masna-koza; postojan

3D Korektivni puder za masnu kožu sklonu aknama s visokim stupnjem prekrivanja, 16h

( 46mišljenje )

go to top