OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Previous

Koja je
poveznica između
mikrobioma
vlasišta i prhuti?

Što je mikrobiom vlasišta?

R.J.: Mikrobiom je nevidljivi ekosustav živih mikroorganizama koji je sastavni dio površine našeg vlasišta i sastoji se uglavnom od bakterija (prvenstveno Staphylococcus epidermidis i Propionibacterium acnes, danas poznatih kao Cutibacterium acnes) te gljivica (od kojih prevladava Malassezia restricta).
Na jednom kvadratnom centimetru žive milijuni ovih mikroorganizama! Kao i u svakom ekosustavu, ovi organizmi obično žive u ravnoteži jedni s drugima i kožom vlasišta, koja im osigurava esencijalne hranjive sastojke, uglavnom putem znoja i sebuma.

Baš kao i kod kože lica i tijela, uloga je mikrobioma zaštita vlasišta od patogenih mikroorganizama. Svatko ima svoj vlastiti mikrobiom vlasišta i on može varirati ovisno o godišnjim dobima, pa čak i tijekom dana ako, na primjer, operete kosu.

Kako ovaj mikrobiom može utjecati na prhuti?

R.J.: Gljivice Malassezia restricta smatraju se glavnim uzročnikom prhuti. Nedavno istraživanje društva L'Oréal (1) pokazalo je da su te gljivice prisutne u deset puta većim količinama na vlasištima s prhuti u usporedbi s vlasištima bez prhuti. Nadalje, naša su in vitro ispitivanja pokazala da je Malassezia restricta toksična za stanice vlasišta (2). Još uvijek ne znamo kojim točno mehanizmima ova gljivica stvara prhut. Trenutačno istražujemo nekoliko različitih hipoteza.
Također smo uočili neravnotežu u bakterijskim populacijama, s povećanim brojem bakterija Staphylococcus i smanjenom količinom bakterija Cutibacterium acnes u područjima vlasišta s prhuti. Stoga pokušavamo razumjeti kako dolazi do ove neravnoteže u mikrobiomu (poznate i pod nazivom disbioza) te saznati utječe li ona izravno na stvaranje prhuti ili ne. 
Ono što možemo potvrditi sa sigurnošću jest da je sebum vlasišta, kojim se Malassezia hrani, ključan za proizvodnju prhuti. Bez proizvodnje sebuma, kao što je, recimo, slučaj kod djece, nema ni prhuti!

Postoje li drugi čimbenici odgovorni za proizvodnju prhuti?

R.J.: Osim gljivice Malassezia i sebuma, vjerujemo da postoji još jedan važan čimbenik, a to je sklonost pojedinca stvaranju prhuti. Kod nekih ljudi postoji veća šansa za nastanak prhuti zbog, primjerice, suhog vlasišta, problema s funkcijom kožne barijere na vlasištu te imunoloških ili antioksidativnih obrambenih mehanizama koji ne funkcioniraju pravilno.
Zato je prhut tako čest problem za koji se smatra da, prije ili kasnije, pogađa gotovo polovicu svjetske populacije.

Malassezia restricta are thought to be the main culprits responsible for dandruff.