OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Previous

VAŽNOST HIDRATACIJE VLASIŠTA

A strong itch for water !

Koža vlasišta nikako nije suha. Procjenjuje se da razina vlažnosti kože vlasišta iznosi 10 %, što je dvostruko više od razine vlažnosti drugih dijelova kože. Većina se nakuplja u donjem sloju kože (80 %) i s godinama se smanjuje. Mekoća vlasišta ovisi o razini njegove vlažnosti. Ako padne ispod kritične razine koja iznosi 10 %, rožnati sloj kože slabi, a njegova se biomehanička svojstva (mekoća, struktura...) mijenjaju.

Stalni izvor vode
Voda se u donji sloj kože stalno dovodi cirkulacijom, otkuda se rasprostranjuje u njezin gornji sloj. Međutim, koža ne može upiti vodu izvana. Samo se u ekstremnim slučajevima mala količina vode može upiti kroz površinu rožnatog sloja kože, na primjer tijekom duljeg kupanja.

Gubitak vlažnosti vlasišta
Voda izlazi kroz vanjski sloj kože difuzijom i isparavanjem. Ta se pojava naziva transepidermalni gubitak vode.
Jeste li znali?
Vlasište se odlikuje dvostrukom količinom vode u odnosu na druge dijelove kože.
Dobro stanje vlasišta ovisi o ravnoteži između hidratacije i gubitka vode. Prirodna vlažnost vlasišta regulira se na različite načine.

Prirodni načini osiguranja uravnotežene razine vlažnosti
Kao i kod drugih dijelova kože, rožnati sloj vlasišta ograničava gubitak vode na nekoliko učinkovitih načina. Lipidni i hidrolipidni sloj stanične membrane tvore zaštitnu barijeru kože koja održava optimalnu razinu vlažnosti kože.

Osim toga, prirodni faktori vlaženja zadržavaju vodu u stanicama rožnatog sloja.
Oni se sastoje od koncentrata higroskopnih tvari, kao što su aminokiseline, urea, glicerol, mineralne soli i jednostavni šećeri.

Scalp_Water_source