OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

5 zapovijedi o zdravoj prehrani kojih se treba pridržavati nakon 50-e

Nakon 50-e godine pravilna je prehrana neophodnija no ikad, posebice, jer Vaše tijelo prolazi kroz velike hormonalne promjene koje mogu utjecati na sveukupnu formu. Pročitajte kojih 5 zapovijedi o zdravoj prehrani biste trebali slijediti u ovoj novoj fazi života bez obzira jeste li kod kuće, jedete li vani ili slavite neki blagdan.

5 Healthy-Eating Commandments

Svatko zna da zdrava prehrana može biti pravi izazov, posebno kad jedete u restoranu i tijekom blagdana (kako primamljivo!). No kad uđemo u menopauzu, za velike hormonalne promjene u tijelu pravilna prehrana je važnija no ikad: npr. mnogim je ženama potrebna dodatna doza kalcija u prehrani kako bi se spriječio gubitak koštane mase.  Slijedite ovih 5 zapovijedi za zdravu prehranu u uobičajenim situacijama koje Vam otežavaju da ostanete disciplinirani kako biste se osjećali jačima i energičnijima no ikad.

1. U supermarketu: idite prečicom do svježeg voća i povrća

Ne biste željeli doći u napast da košaricu ispunite slatkišima, grickalicama i ostalom nezdravom hranom? Idite ravno k svježem voću i povrću i nakrcajte košaricu mnoštvom raznobojih hrskavih zalogaja. Mrkve i jabuke su pune vlakana i savršen su zalogaj pri gledanju televizije. Lisnato povrće poput kelja puno je željeza i kalcija neophodnih za žene u menopauzi kad je održavanje zdravih kostiju toliko važno.  Pokušajte u pećnici ispeći čips od kelja s malo maslinovog ulja i soli - vrlo je ukusan i pun hranjivih tvari.

2. U restoranima: najedite se juhe ili salate i zdravih predjela

Restorantska hrana često je puna skrivenih masti, maslaca i šećera. Odličan trik kako zdravo jesti je naručiti juhu i/ili salatu prije glavnog jela: ova su jela bogatija vitaminima i ostalim hranjivim tvarima, a vlakna i voda će Vas ranije zasititi. Juhe poput one od špinata i leće ili korjenastog povrća posebno su zdrave, a salate s puno tamnog lisnatog povrća donose više kalcija u Vaš tanjur. Možete i preskočiti glavno jelo i naručiti jedno ili dva manja predjela, no izbjegavajte hranu prženu u dubokom ulju.

3. Ručak na poslu: uzmite voće ili mliječni proizvod s niskim udjelom masti za desert

Kad jedete s kolegama ili idete s klijentima na poslovni ručak, možda će biti teško odoljeti nezdravim jelima, no svejedno uzmite platu voća ili parfe od jogurta. Kalcij i vitamin D iz jogurta i ostalih mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti čine Vaše kosti jačima, a svježe voće nudi ugodnu slatkoću uz pravu nutritivnu vrijednost.

4. Jelo tijekom blagdana: natrpajte povrća i lakše s alkoholom

Posebno je teško držati se plana prehrane tijekom blagdana, no ovaj trik uvijek pali:  više od polovice tanjura natrpajte prilogom od povrća, krtim mesom i svježim voćem. Ne uzimajte dvaput osim ako nije riječ o lagano kuhanom povrću. Prilozi poput cikle na žaru i prokulica bogate su željezom, folnom kiselinom i ostalim važnim nurijentima.. Naposlijetku, uživajte u jednoj ili dvije čaše vina, no izbjegavajte prekomjernu konzumaciju alkohola.

5. Kad Vam se ne kuha kod kuće, unaprijed zamrznite zdrav obrok

Priznajmo: postoje večeri kad Vam se jednostavno ne kuha. No umjesto kupovanja gotovih jela ili naručivanja masne hrane za ove trenutke lijenosti imajte pripremljene smrznute porcije zdravih, jednostavnih jela unaprijed spravljenih kod kuće koja tada zagrijete i u trenu uživate u juhi od leće i povrća koja će Vas ugrijati, integralnoj tjestenini ili crnom grahu, crvenoj paprici i čiliju s puretinom. Ovakav jelovnik koji se lako smrzava pun je vlakana, proteina i esencijalnih vitamina koji su zaslužni da izgledate i osjećate se odlično tijekom menopauze.

Objavljeno

go to top