OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

DERMATOLOG ODGOVARA – TAJNE VITAMINA C

Vitamin C je zlatni standard u dermatologiji, zašto koži treba vitamin C I kakvi su njegovi utjecaji na kožu?

DERMATOLOG ODGOVARA – TAJNE VITAMINA C
vitamin-c-dermatologica

Vitamin C je «zlatni standard» među antioksidansima koji sprječavaju starenje kože. Koža stari na dva načina; unutarnje staranje koje je genetski određeno i čiji se znakovi vide, u odsutnosti vanjskog starenja, tek u odmakloj dobi te vanjsko starenje kože koje je uzrokovano faktorima iz okoliša, u prvom redu UV zračenjem, pušenjem, alkoholom i neadekvatnom prehranom. S godinama, a bez utjecaja vanjskih faktora, koža postaje blijeda, s vidljivim borama, bez elasticiteta, smanjena je količina kolagenih vlakana, fibroblasta koji proizvode kolagen, tanjji je dermis, i manja je prokrvljenost kože, a time i manji protok hranjivih tvari iz krvi prema dermisu i epidermisu. Osim toga, koža u starijoj životnoj dobi je suha, u prvom redu zbog manjka glikozaminoglikana (u koje spada hijaluronska kiselina) i zbog smanjenje mogućnosti kože da zadrži vodu.

Međutim, daleko veći utjecaj na starenje kože imaju vanjski čimbenici, osobito UV zračenje.  Opće je poznata činjenica da prekomjerno izlaganje prirodnom UV zračenju ili umjetnim izvorima zračenja (solariji) dovodi do značajnog oštećenja kože, a koje rezultira ubrzanim starenje kože. UV zračenje oštećuje kožu putem slobodnih kisikovih radikala koji oštećuju komponentne ekastracelularnog matriksa (kolagena vlakna) djelujući na strukturu i funkciju stanica. Iako u organizmu postoje unutarnji antioksidansi, prvenstveno vitamin C i E, prekomjerno izlaganje suncu dovodi do njihove potrošnje te ih je potrebno nadomjestiti izvana kako bi neutralizirali djelovanje vanjskih štetnih faktora. Osim oštećenja strukture, prilikom izlaganju suncu dolazi do različitih poremećaja pigmentacije u vidu solarnog lentiga, ali, nažalost može dovesti do karcinoma i melanoma kože.

Vitamin C je u prvom redu neophodan u sintezi kolagena. On je faktor koji stabilizira trostruku strukturu molekule kolagena, ali i potiče ekspresiju gena koji su zaduženi za proizvodnju kolagena. Ako stanicama kože (fibroblastima) koje stvaraju kolagen, dodamo vitamin C povećati će se sinteza kolagena i kože će biti čvršća i izgledati mlađe. Vitamin C u koži ima i antioksidativno djelovanje i putem neutralizacije slobodnih radikala nastalih djelovanjem štetnih okolišnih čimbenika i nakon oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem. Vitamin C stvara svojevrsnu barijeru od štetnih tvari izvana. Iako je vitamin C jedan od brojnih antioksidansa koji se mogu podijeliti na: enzimatske antioksidanse (katalaza, glutation peroksidaza, superoksi – dismutaza) i ne – enzimatske (vitamin E, glutation, karotenoidi, urična kiselina), ujedno je i najispitivaniji u kliničkim istraživanjima. Osobito je dokazana njegova učinkovitost u kombinaciji s vitaminom E.

Svakodnevna upotreba vitamina C u dnevnoj njezi, omogućit će mlađi, zdraviji i svježiji izgled kože.

dr. med. ŽELJANA BOLANČA

Objavljeno

go to top