OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Dijagnosticiranje menopauze: „Trebam li napraviti krvne pretrage?

Uglavnom nisu potrebne nikakve krvne pretrage za potvrdu dijagnoze menopauze, osim ako niste imali histerektomiju.

Dijagnosticiranje menopauze: „Trebam li napraviti krvne pretrage?

Postoje zapravo očitiji klinički znakovi dovoljni za potvrđivanje sumnji. Znakovi menopauze nisu baš suptilni…Fizička promjena započinje iz više smjerova, stoga preporučujemo da posjetite doktora opće prakse ili specijalista da potvrdi dijagnozu i provjeri.

Krvna pretraga nije potrebna za potvrdu menopauze

Obično krvne pretrage ili pregledi nisu potrebni za potvrdu menopauze. To je kliničko stanje kojeg pacijentica i doktor lako određuju: dob, izostanak ili prekid menstruacije na nekoliko mjeseci, prisustvo valova vrućine, promjene raspoloženja ili suhoća rodnice sve su simptomi putem kojih je se može lako dijagnosticirati.

Posjet doktoru opće prakse ili bilo kojem specijalistu pomoći će vam da brže odredite ulazite li u menopauzu i koja je najprimjerenija cjelokupna njega, da objasnite simptome i vidite ima li potrebe za liječenjem.

Znam da mogu odrediti ulazim li u menopauzu bez krvnih pretraga, no što ako ih u svakom slučaju želim napraviti?

Najprije napravite krvne pretrage za provjeru razina folikulostimulirajućeg hormona (FSH) i estrogena (1).

Ako ih svakako želite napraviti, preporučujemo da se posavjetujete s vašim ginekologom ili doktorom opće prakse kako biste bili sigurni da su upute koje vam dajemo ispravne.

Tijekom menopauze razine FSH se povećavaju, a estrogena smanjuju. No hormonske analize često se teško interpretiraju jer su pod utjecajem velikih varijacija.

Vaš bi vam doktor mogao preporučiti dodatne krvne pretrage da provjeri razinu TSH (tireoidni stimulirajući hormon) pošto disfunkcija štitnjače može uzrokovati simptome slične menopauzi.

Međutim, vaši će simptomi biti vrlo posebni te ćete vjerojatno znati unatoč pretragama jeste  li u menopauzi i povrh njih jednostavno je potvrditi.

Ključne činjenice za upamtiti kad ulazite u menopauzu

Menopauzu može vrlo lako dijagnosticirati vaš doktor
● Istina #1: Doktor opće prakse može pomoći pri određivanju menopauze na temelju pojave valova vrućine ili promjena raspoloženja i, ako je potrebno, na temelju krvnih pretraga.
● Istina #2: Krvne pretrage nisu nužno potvrda menopauze.
● Istina #3: Vaš vam ginekolog može reći jeste li u menopauzi na temelju fizičkih promjena (valovi vrućine, suhoća vagine, neredovite mjesečnice).
● Istina #4: Krvne pretrage mogu biti korisne ako su uzeti u obzir svi drugi simptomi.

BIBLIOGRAFIJA:


1. www.cngof.fr/menopause

Najčitanije

Različiti simptomi starenja na kosi

ZDRAVLJE

Različiti simptomi starenja na kosi

Nema sumnje da se tijekom menopauze vaše tijelo mijenja, koža širi, a zahvaćena je čak i kosa. Još jučer živahne, bujne kovrče sada su griva bez sjaja i volumena.  Jasno je da ova promjena može biti nuspojava koju je teško prihvatiti.

Pročitaj članak

Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?

ZDRAVLJE

Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?

Počinje li? Nema pravog vremena da se simptomi menopauze pojave. Perimenopauza, prijelazni period prije menopauze kad se mijenjaju razine hormona, može započeti bilo kada, od nekoliko mjeseci do čak 10 godina prije menopauze i prosječno traje 5 godina. Nastavite čitati ako osjećate fizičke i fiziološke promjene koje ne možete objasniti, ako ste već prepoznali rane simptome ili ste jednostavno znatiželjni i želite biti bolje pripremljeni na ono što čeka svaku ženu.

Pročitaj članak

Što je menopauza: uzroci, simptomi, faze i liječenje

ZDRAVLJE

Što je menopauza: uzroci, simptomi, faze i liječenje

Menopauza je prirodni završetak menstrualnog ciklusa. Baš kao i pubertet koji označava početak, ovo je biološka promjena, univerzalna za sve žene, a opet individualna u smislu određenih simptoma i vremena pojave predmenopauze i menopauze. Svaka od milijarde žena koje će 2020. godine biti starije od 50 godina proći će kroz menopauzu koja će za nju biti jedinstvena.

Pročitaj članak

go to top