OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Dodaci prehrani u menopauzi: jesu li sigurni?

Svatko želi zdravo starjeti. Tijekom  menopauze možda ćete čuti za dodatke prehrani koji bi vam mogli pomoći da imate zdravu kožu, tijelo i um, no jesu li ti dodaci sigurni? Naša stručnjakinja Agnieszka Szmurto govori o tome u sljedećem članku.

Dodaci u ishrani 500x500Hormonalne promjene u tijelu uzrokuju fizičke, seksualne i psihološke simptome. Usto, kod trećine žena u menopauzi razvija se osteoporoza. Da biste zdravo starjeli, trebalo bi očuvati kvalitetu života (1). To na zdrav način možemo učiniti upotrebom dodataka prehrani koji će olakšati prijelazni period menopauze. Važno je biti oprezan pri odabiru dodataka, a znanje je ključno. Uvijek čitajte deklaracije i opise te provjerite njihov sastav i primjereno doziranje.

Najvažniji dodaci prehrani i zašto se preporučuju tijekom menopauze

· kalcij i vitamin D koji poboljšavaju zdravlje kostiju i često se koriste kao lijek tijekom života žene. Jedan je dobar za kosti dok drugi njeguje kožu. 
· riblje ulje zbog svojih omega-3 masnih kiselina i zaštitnog učinka na kardiovaskularni sustav i depresiju

Kalcij i vitamin D

Znanje je ključno kod odabira dodataka prehrani. Uvijek čitajte deklaracije i opis za sastav i doziranje.

Agnieszka Szmurto

Dva oralna suplementa ključna za menopauzu su kalcij i vitamin D. Preporučena doza vitamina D je 800 IU/dan iako je i doza do 10,000 IU na dan sigurna (to je gornja granica( [6]. Kad je riječ o kalciju, ≥1000 mg/dan je preporučen unos za odrasle u dobi 50–70 godina. Preporučena gornja granica je 2,000mg/dan [7].

Omega-3 masne kiseline

Sljedeća skupina dodataka tijekom menopauze su omega-3 masne kiseline. Riblje ulje do 3 grama na dan „općenito se smatra sigurnom“ prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove. Najčešća pritužba je podrigivanje po ribi nakon uzimanja (8).

Razmatranje sigurnosti

Općenito su svi dodaci prehrani u menopauzi sigurni iako je vrlo važno znati da su proizvođači odgovorni za njihovu sigurnost. Najvažniji podatak je da oralni dodaci prehrani ne moraju biti dokazano sigurni prije samog plasiranja na tržište. Stoga je vrlo važno zatražiti savjet od liječnika ili ljekarnika prije upotrebe i pažljivo pročitati deklaracije i opise dodataka koje kupujete.

Ključni podaci o dodacima u menopauzi

Svejedno razgovarajte sa stručnjakom i pronađite zdravu ravnotežu.

Dodaci prehrani u menopauzi poput
-       ribljeg ulja
-       vitamina D
-       i kalcija su zdravi su i pomažu u menopauzi kad se ispravno koriste.  
Siguran unos podrazumijeva znanje o količini i učestalosti uzimanja dodataka. Stoga možemo zaključiti da jesu sigurni.

[1]. Comhaire, F. H., & Depypere, H. T. (2015.). Hormoni, biljni pripravci i dodaci prehrani za bolji život nakon menopauze: I. dio: klimakterij 18(3), 358.–363.
[2] . Comhaire, F. H., & Depypere, H. T. (2015.). Hormoni, biljni pripravci i dodaci prehrani za bolji život nakon menopauze: II. dio: klimakterij 18(3), 364.–371.
[3]. Taylor, M. (2015.). Dodatni i alternativni pristupi menopauzi. Endokrinologija i metabolizam Klinički centri Sjeverne Amerike, 44(3), 619.–648.
[4]. Bedell, S., Nachtigall, M., & Naftolin, F. (2014.). Za i protiv biljnih estrogena u menopauzi. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 139, 225.–236.
[5]. Eden, J. A. (2012.). Fitoestrogeni za simptome menopauze: pregled, 72(2), 157.–159. [1] [2] [3]
[6]. Rizzoli, R., Boonen, S., Brandi, M.-L., Bruyère, O., Cooper, C., Kanis, J. A., … Reginster, J.-Y. (2013.). Uzimanje vitamina D kod starijih žena u postmenopauzi: nadopuna iz 2013. godine preporuka Europskog društva za kliničke i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa (ESCEO). Aktualno medicinsko istraživanje i mišljenje, 29(4), 305.–313.
[7]. Gallagher J C, Smith L M, Yalamanchili V. Incidencija hiperkalciurije i hiperkalcijemije tijekom uzimanja vitamina D i kalcija kod starijih žena. Menopauza. Rukopis autora; dostupan u PMC 01.11.2015.
[8]. Marine Oils. Baza podataka o lijekovima i laktaciji (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006.-

go to top