OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Fermentirana hrana: vjerujte nam, Vaša će Vam koža biti zahvalna

  • favoris

Naravno, ime možda ne zvuči posebno primamljivo, ali vjerujte nam kad Vam kažemo da biste trebali svakako obratiti pažnju na fermentiranu hranu ako želite poboljšati sveukupno zdravlje.

Fermentirana hrana: vjerujte nam, Vaša će Vam koža biti zahvalna

Objasnit ćemo  čemu ta buka o zdravoj hrani u posljednje vrijeme te Vam reći koja je najbolja fermentirana hrana koju trebate uvrstiti u prehranu.

Što je fermentirana hrana?

Kao prvo, nije tako strašno kako zvuči. Iako je poznata kao najnoviji trend u hrani o kojem stručnjaci za stil života govore, fermentirana je hrana zapravo oko nas tisućama godina uz metode od marinade do pirjanja korištenih u kuhinjama diljem svijeta da ohrabre razvoj osnovnih hranjivih tvari i dobrih bakterija.  Do danas fermentirana je kuhinja prevladavala u svemu od koreanske do južnoameričke i bugarske kuhinje uz kiseli lupus, lassi i kimchi koji su samo neka od najpopularnijih jela koja koriste ove tehnike. Okusi mogu varirati od trpkog do gorkog i kiselog, no što je zajedničko fermentiranoij hrani?  Mnoštvo mogućih dobrobiti za zdravlje, od gubitka težine do bolje kože.

Kako se hrana fermentira i koje su njene dobrobiti?

Možda Vam nije poznat pojam "fermentirano", barem u smislu zdravog života, ali što je s probioticima? Proces fermentacije dovodi do ubrzavanja rasta osnovnih probiotičkih hranjivih tvari, jogurti su nedvojbeno najpoznatiji primjer. Rezultat - povećana razina dobrih bakterija u Vašem probavnom traktu - može samo poboljšati sam probavni proces, no i ojačati imunološki sustav. I to sve bez dodataka prehrani!

Koju bi fermentiranu hranu trebalo uvrstiti u prehranu?

Što, dakle, ova raznovrsna fermentirana hrana ima zajedničko?  Odgovor:  uvođenje "starter kulture" koja polako potiče rast ovih dobrih bakterija  pretvarajući prirodne ugljikohidrate i šećere u ključne vitamine i minerale. Hranjive tvari koje nastaju su "pojačane" što znači da već prisutni prirodni vitamini i minerali postaju još učinkovitiji. Kimchi, naprimjer, sadrži visoku razinu vitamina C iz zelja i kožu čini punijom zbog povećane tvorbe kolagena. Tempeh (sačinjen od fermentirane soje) odličan je izvor proteina, također odgovornih za poticanje tvorbe kolagena. Zamjena Vašeg uobičajenog obroka s mesom ili ribom tempehom ili misom odličan je način ubacivanja tih dvaju proizvoda u Vašu prehranu. A desert? Ističnoeuropski kefir (gusto, kiselkasto piće slično jogurtu) odličan je izvor vitamina D koji potiče rast zdrave kose, kože i noktiju. Jeste li se uvjerili? Mi jesmo, pravac u kuhinju!

Najčitanije

go to top