OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Hijaluronska kiselina: što je to i kako utječe na vašu kožu?

Hijaluronska kiselina jedan je od najboljih sastojaka u hidratantnim njegama. Poznata je zbog svoje sposobnosti da zaržava vodu u količini i 1000 puta većoj od svoje težine za punoću koja pomaže koži izgledati hidratizirano, ali i mlađe. Velik napredak u formuliranju osnovnom hidratantnom sastojku sad pruža nov početak u anti-age njegama. Evo što hijaluronska kiselina može učiniti za naša lica u 2018. godini.

Najprije da ponovimo - što je zapravo hijaluronska kiselina?


Ime je vrlo varljivo, nema nikakve kiseline u njoj. To je ustvari šećer (glikozaminoglikan). Ovaj prirodni sastojak najprije su biolozi pronašli u ljudskom tijelu u očima, no nalazi se po cijelom tijelu i zadržava vodu u tkivima i koži. Istraživači su otkrili da polovica sveukupne hijaluronske kiseline koju imamo je u koži, većina u dermisu (drugi sloj kože), ali i u epidermisu (prvi sloj kože).

Kako djeluje hijaluronska kiselina?


Naziva se „spužvom kože“ i osnovno joj je svojstvo prikupljanje i zadržavanje vode – sposobnost koja se stručno naziva higroskopskom, odnosno sposobnost zadržavanja vode. Baš kao što spužva prikuplja vodu, i hijaluronska kiselina, zahvaljujući svojoj posebnoj strukturi zadržava vlagu i koži daje punoću. Puno punoće jer ova šećerna kiselina može preuzeti vode u količini 1000 puta većoj od njene težine. Kod prosječne osobe 15 g hijaluronske kiseline zadržava 15 kg vode u tijelu. Učinkovito. Dok ne prestane biti jer, kao i kod svih prirodnih izlučevina kože (kolagena i elastina), i količina hijaluronske kiseline opada s godinama. Prirodno.

Hijaluronska kiselina za lice: hidratacija, obnova, zacjeljivanje


Iz tog razloga formule za njegu kože s hijaluronskom kiselinom prirodnog podrijetla preporučuju dermatolozi. Uz hidrataciju ovaj sastojak aktivno zacjeljuje, djeluje protuupalno i na staničnu obnovu. Osim što marljivo zadržava rezerve vode u dermisu kako bi se spriječilo isušivanje epidermisa, hijaluronska kiselina dovodi i hranjive tvari do stanica kože i potiče staničnu obnovu. Na površini kože hijaluronska kiselina poboljšava slabu funkciju barijere doslovce fizički prekrivajući receptore stanica kože uključenih u proces upale. Njena sposobnost da smiruje kožu čini je zanimljivom u dermatologiji kod zacjeljivanja kože nakon kozmetičkih postupaka. Hijaluronska kiselina ima i druga kozmetička svojstva, može se primjenjivati i kao filer koji se ubrizgava u kožu za bolju dubinsku hidrataciju i obnovu prirodne punoće kože.

Odakle dolazi hijaluronska kiselina?


Postoji veganska, prirodna, prirodno derivirana, sintetička...Hijaluronska kiselina u njegama za kožu dolazi iz mnoštva izvora. Kad je prirodna, obično nastaje fermentacijom biljaka i pšenice. Biljke fermentiraju pod utjecajem određenih bakterija i potom se pročišćavaju te se izlučuje prirodno derivirana hijaluornska kiselina. Kiselina koja se koristi u Vichyjevim proizvodma prirodni je derivat pšenice.

Sljedeća generacija hijalurinske kiseline


Nekad ste hijaluronsku kiselinu za maksimizaciju njene dobrobiti na kožu mogli koristiti u maloj molekularnoj težini u anti-age serumu zajedno s kremom koja sadrži hijaluronsku kiselinu visoke molekularne težine za hidrataciju. Sada inovacije čine sve odjednom. Za hidrataciju i popunjavanje koristi se hijalurinska kiselina veće težine za jačanje barijere kože u kombinaciji s fragmentiranom verzijom za anti-age rezultate i zaglađivanje. Kombinacija niske-visoke razine kiseline djeluje na upijanje u kožu za utjecaj na sjaj, mekoću i sveukupni svjež izgled tena. U 2018. godini ovo prirodno hidratantno sredstvo može na popis osobina dodati i „prirodni anti-age sastojak“.

Najčitanije

Odabrati pravi puder? Ništa lakše uz male tajne Dajane Pajkić

Njega Lica

Odabrati pravi puder? Ništa lakše uz male tajne Dajane Pajkić

Već je svima dobro poznato kako bilo koji make-up proizvod izgleda bolje na zdravoj i njegovanoj koži. Pri tome isključivo mislim na svakodnevnu higijenu uklanjanja šminke prije spavanja, temeljitog čišćenja koje uklanja sve nečistoće s lica i primjerenu njegu za Vaš tip kože. Isti postupak se ponavlja i ujutro kako bi se make-up nanosio na čistu kožu.

Pročitaj članak

Vitamin C - tajna blistave kože?

Sastojci

Vitamin C - tajna blistave kože?

Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Jeste li znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravoga sjaja? Bacit ćemo pogled na revitalizirajuća svojstva vitamina C. Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja.

Pročitaj članak

go to top