OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Hijaluronska kiselina: što je to i kako utječe na vašu kožu?

Hijaluronska kiselina jedan je od najboljih sastojaka u hidratantnim njegama. Poznata je zbog svoje sposobnosti da zaržava vodu u količini i 1000 puta većoj od svoje težine za punoću koja pomaže koži izgledati hidratizirano, ali i mlađe. Velik napredak u formuliranju osnovnom hidratantnom sastojku sad pruža nov početak u anti-age njegama. Evo što hijaluronska kiselina može učiniti za naša lica u 2018. godini.

Najprije da ponovimo - što je zapravo hijaluronska kiselina?


Ime je vrlo varljivo, nema nikakve kiseline u njoj. To je ustvari šećer (glikozaminoglikan). Ovaj prirodni sastojak najprije su biolozi pronašli u ljudskom tijelu u očima, no nalazi se po cijelom tijelu i zadržava vodu u tkivima i koži. Istraživači su otkrili da polovica sveukupne hijaluronske kiseline koju imamo je u koži, većina u dermisu (drugi sloj kože), ali i u epidermisu (prvi sloj kože).

Kako djeluje hijaluronska kiselina?


Naziva se „spužvom kože“ i osnovno joj je svojstvo prikupljanje i zadržavanje vode – sposobnost koja se stručno naziva higroskopskom, odnosno sposobnost zadržavanja vode. Baš kao što spužva prikuplja vodu, i hijaluronska kiselina, zahvaljujući svojoj posebnoj strukturi zadržava vlagu i koži daje punoću. Puno punoće jer ova šećerna kiselina može preuzeti vode u količini 1000 puta većoj od njene težine. Kod prosječne osobe 15 g hijaluronske kiseline zadržava 15 kg vode u tijelu. Učinkovito. Dok ne prestane biti jer, kao i kod svih prirodnih izlučevina kože (kolagena i elastina), i količina hijaluronske kiseline opada s godinama. Prirodno.

Hijaluronska kiselina za lice: hidratacija, obnova, zacjeljivanje


Iz tog razloga formule za njegu kože s hijaluronskom kiselinom prirodnog podrijetla preporučuju dermatolozi. Uz hidrataciju ovaj sastojak aktivno zacjeljuje, djeluje protuupalno i na staničnu obnovu. Osim što marljivo zadržava rezerve vode u dermisu kako bi se spriječilo isušivanje epidermisa, hijaluronska kiselina dovodi i hranjive tvari do stanica kože i potiče staničnu obnovu. Na površini kože hijaluronska kiselina poboljšava slabu funkciju barijere doslovce fizički prekrivajući receptore stanica kože uključenih u proces upale. Njena sposobnost da smiruje kožu čini je zanimljivom u dermatologiji kod zacjeljivanja kože nakon kozmetičkih postupaka. Hijaluronska kiselina ima i druga kozmetička svojstva, može se primjenjivati i kao filer koji se ubrizgava u kožu za bolju dubinsku hidrataciju i obnovu prirodne punoće kože.

Odakle dolazi hijaluronska kiselina?


Postoji veganska, prirodna, prirodno derivirana, sintetička...Hijaluronska kiselina u njegama za kožu dolazi iz mnoštva izvora. Kad je prirodna, obično nastaje fermentacijom biljaka i pšenice. Biljke fermentiraju pod utjecajem određenih bakterija i potom se pročišćavaju te se izlučuje prirodno derivirana hijaluornska kiselina. Kiselina koja se koristi u Vichyjevim proizvodma prirodni je derivat pšenice.

Sljedeća generacija hijalurinske kiseline


Nekad ste hijaluronsku kiselinu za maksimizaciju njene dobrobiti na kožu mogli koristiti u maloj molekularnoj težini u anti-age serumu zajedno s kremom koja sadrži hijaluronsku kiselinu visoke molekularne težine za hidrataciju. Sada inovacije čine sve odjednom. Za hidrataciju i popunjavanje koristi se hijalurinska kiselina veće težine za jačanje barijere kože u kombinaciji s fragmentiranom verzijom za anti-age rezultate i zaglađivanje. Kombinacija niske-visoke razine kiseline djeluje na upijanje u kožu za utjecaj na sjaj, mekoću i sveukupni svjež izgled tena. U 2018. godini ovo prirodno hidratantno sredstvo može na popis osobina dodati i „prirodni anti-age sastojak“.

Objavljeno

go to top