OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

HORMONALNA YOGA – Vježbe zagrijavanja

U suradnji s certificiranom trenericom hormonalne yoge, Renatom Reiner, Vichy Vam predstavlja vježbe koje će zasigurno postati novi saveznik Vašeg zdravlja.

Vježbe zagrijavanja namijenjene su zagrijavanju tijela i opuštanju napetosti. Uz primjenu bastrika disanja, poznate su po svom djelovanju na hormonalni sustav. Dijele se na vježbe istezanja nogu i vježbe za istezanje trupa – u nastavku saznajte na koji način ih primijeniti za makismalan učinak.

VJEŽBE ZA ISTEZANJE NOGU


Vježbe za istezanje nogu u hormonalnoj yogi uobičajeno se rade u stojećem položaju. U slučaju bolova u leđima ili problema s kralježnicom vježbu je potrebno prilagoditi te izvoditi u ležećem položaju. Izbor vježbi, nužno je prilagoditi vlastitom zdravstvenom stanju.  

VAŽNA NAPOMENA: Bastriku ne izvodimo u slučaju bilo kakvih srčanih problema, nakon operacija srca, kod visokog tlaka, u trudnoći, za vrijeme menstruacije, tri mjeseca nakon bilo kakvog operativnog zahvata.

1) ISTEZANJE NOGU U STOJEĆEM POLOŽAJU


Početni položaj: tadasana  

Stopala postavimo razmaknuto u širini kukova ili, ako smo dovoljno stabilni, prebacimo desno stopalo preko lijevog, tako da stoje paralelno. Prste prekrižimo ili ih stavimo u venus mudru - prsti prekriženi, kažiprsti ispruženi i prislonjeni jedan na drugog. S udahom podignemo ruke iznad glave, a zatim se s izdahom lagano spuštamo iz kukova, ravnih leđa i ispruženih ruku u pretklon. Opustimo leđa i glavu i iz tog položaja dišemo nekoliko puta bastriku (3 – 7 puta, koliko nam je ugodno). Disanje izvodimo na način da kod udisaja podignemo trup cca 30 cm, a kod izdisaja spustimo, i to u jednom dinamičnom ritmu. Nakon toga se s udahom podignemo, ispružimo ruke iznad glave i s izdahom opustimo ruke pored tijela.  

Vježbu možemo ponoviti tako da prebacimo lijevo stopalo preko desnog i sve izvedemo na isti način.

2) ISTEZANJE NOGU U LEŽEĆEM POLOŽAJU


Početni položaj: ležimo na leđima

Privučemo koljena k prsima, ali tako da gledaju na van. Spojimo stopala i obuhvatimo ih dlanovima na način da palčeve stopala obuhvatimo palcem i kažiprstom, a ostale prste na stopalima obuhvatimo s ostala tri prsta ruku. S izdahom se spustimo lagano na lijevu stranu i nakon toga ispružimo lijevu nogu (donja noga). Ispružimo je toliko koliko nam tijelo dopušta i pri tome ne ispuštamo palčeve. Ostajemo tako ležati na strani, dišemo prirodno, udahnemo i izdahnemo 3 puta. S udahom ponovno savijemo koljeno i vratimo se u centar.  

Ponovimo zatim vježbu na desnu stranu. Važno je pri tome da se najprije spustimo u stranu, a zatim ispružimo nogu. Vježbu ponovimo 3 puta na svaku stranu.

HORMONALNA YOGA – Vježbe zagrijavanja 2

VJEŽBA ZA ISTEZANJE TRUPA: TWISTING/LETEĆA KOSA


Twisting/leteća kosa je vježba namijenjena istezanju trupa, masira bubrege i nadbubrežne žlijezde.  

Početni položaj: uspravan sjedeći položaj  

Savijemo laktove u visini ramena, zakačimo prste u visini prsiju ispred srčane čakre. Takav položaj dlanova tj. prstiju naziva se KD mudra (mudra snage, energije, jedinstva.) Zatim snažno izvodimo pokrete s tijelom, okrećemo se naizmjenično u ritmu disanja na lijevu, pa na desnu stranu. Glava prati pokret tijela. Počinjemo s udahom na lijevo i izdahom na desno. Pri tome izvodimo bastrika disanje. Vježbu izvodimo 7 puta. Zatim promijenimo položaj prstiju i krenemo: 7 puta udah desno – izdah lijevo ponovno uz bastriku. U slučaju da ne sjedite ugodno u položaju s prekriženim nogama, sjednite na jastučić ili po potrebi na neko povišenje.  

Kontraindikacije: Kod upale srednjeg uha, tinitusa, problema sa ravnotežom ili vrtoglavicom, vježbu izvodimo sasvim lagano, bez bastrike, dišemo duboko, ne idemo preduboko u položaj i ne vrtimo glavu. Isto u slučaju problema sa vratnom kralježnicom, ne vrtimo glavu, već gledamo ravno ispred sebe, te vrtimo trup i ruke naizmjenično u stranu.

HORMONALNA YOGA – Vježbe zagrijavanja 3

go to top