OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

HORMONALNA YOGA – Vježbe zagrijavanja

U suradnji s certificiranom trenericom hormonalne yoge, Renatom Reiner, Vichy Vam predstavlja vježbe koje će zasigurno postati novi saveznik Vašeg zdravlja.

Vježbe zagrijavanja namijenjene su zagrijavanju tijela i opuštanju napetosti. Uz primjenu bastrika disanja, poznate su po svom djelovanju na hormonalni sustav. Dijele se na vježbe istezanja nogu i vježbe za istezanje trupa – u nastavku saznajte na koji način ih primijeniti za makismalan učinak.

VJEŽBE ZA ISTEZANJE NOGU


Vježbe za istezanje nogu u hormonalnoj yogi uobičajeno se rade u stojećem položaju. U slučaju bolova u leđima ili problema s kralježnicom vježbu je potrebno prilagoditi te izvoditi u ležećem položaju. Izbor vježbi, nužno je prilagoditi vlastitom zdravstvenom stanju.  

VAŽNA NAPOMENA: Bastriku ne izvodimo u slučaju bilo kakvih srčanih problema, nakon operacija srca, kod visokog tlaka, u trudnoći, za vrijeme menstruacije, tri mjeseca nakon bilo kakvog operativnog zahvata.

1) ISTEZANJE NOGU U STOJEĆEM POLOŽAJU


Početni položaj: tadasana  

Stopala postavimo razmaknuto u širini kukova ili, ako smo dovoljno stabilni, prebacimo desno stopalo preko lijevog, tako da stoje paralelno. Prste prekrižimo ili ih stavimo u venus mudru - prsti prekriženi, kažiprsti ispruženi i prislonjeni jedan na drugog. S udahom podignemo ruke iznad glave, a zatim se s izdahom lagano spuštamo iz kukova, ravnih leđa i ispruženih ruku u pretklon. Opustimo leđa i glavu i iz tog položaja dišemo nekoliko puta bastriku (3 – 7 puta, koliko nam je ugodno). Disanje izvodimo na način da kod udisaja podignemo trup cca 30 cm, a kod izdisaja spustimo, i to u jednom dinamičnom ritmu. Nakon toga se s udahom podignemo, ispružimo ruke iznad glave i s izdahom opustimo ruke pored tijela.  

Vježbu možemo ponoviti tako da prebacimo lijevo stopalo preko desnog i sve izvedemo na isti način.

2) ISTEZANJE NOGU U LEŽEĆEM POLOŽAJU


Početni položaj: ležimo na leđima

Privučemo koljena k prsima, ali tako da gledaju na van. Spojimo stopala i obuhvatimo ih dlanovima na način da palčeve stopala obuhvatimo palcem i kažiprstom, a ostale prste na stopalima obuhvatimo s ostala tri prsta ruku. S izdahom se spustimo lagano na lijevu stranu i nakon toga ispružimo lijevu nogu (donja noga). Ispružimo je toliko koliko nam tijelo dopušta i pri tome ne ispuštamo palčeve. Ostajemo tako ležati na strani, dišemo prirodno, udahnemo i izdahnemo 3 puta. S udahom ponovno savijemo koljeno i vratimo se u centar.  

Ponovimo zatim vježbu na desnu stranu. Važno je pri tome da se najprije spustimo u stranu, a zatim ispružimo nogu. Vježbu ponovimo 3 puta na svaku stranu.

HORMONALNA YOGA – Vježbe zagrijavanja 2

VJEŽBA ZA ISTEZANJE TRUPA: TWISTING/LETEĆA KOSA


Twisting/leteća kosa je vježba namijenjena istezanju trupa, masira bubrege i nadbubrežne žlijezde.  

Početni položaj: uspravan sjedeći položaj  

Savijemo laktove u visini ramena, zakačimo prste u visini prsiju ispred srčane čakre. Takav položaj dlanova tj. prstiju naziva se KD mudra (mudra snage, energije, jedinstva.) Zatim snažno izvodimo pokrete s tijelom, okrećemo se naizmjenično u ritmu disanja na lijevu, pa na desnu stranu. Glava prati pokret tijela. Počinjemo s udahom na lijevo i izdahom na desno. Pri tome izvodimo bastrika disanje. Vježbu izvodimo 7 puta. Zatim promijenimo položaj prstiju i krenemo: 7 puta udah desno – izdah lijevo ponovno uz bastriku. U slučaju da ne sjedite ugodno u položaju s prekriženim nogama, sjednite na jastučić ili po potrebi na neko povišenje.  

Kontraindikacije: Kod upale srednjeg uha, tinitusa, problema sa ravnotežom ili vrtoglavicom, vježbu izvodimo sasvim lagano, bez bastrike, dišemo duboko, ne idemo preduboko u položaj i ne vrtimo glavu. Isto u slučaju problema sa vratnom kralježnicom, ne vrtimo glavu, već gledamo ravno ispred sebe, te vrtimo trup i ruke naizmjenično u stranu.

HORMONALNA YOGA – Vježbe zagrijavanja 3

Najčitanije

Odabrati pravi puder? Ništa lakše uz male tajne Dajane Pajkić

Njega Lica

Odabrati pravi puder? Ništa lakše uz male tajne Dajane Pajkić

Već je svima dobro poznato kako bilo koji make-up proizvod izgleda bolje na zdravoj i njegovanoj koži. Pri tome isključivo mislim na svakodnevnu higijenu uklanjanja šminke prije spavanja, temeljitog čišćenja koje uklanja sve nečistoće s lica i primjerenu njegu za Vaš tip kože. Isti postupak se ponavlja i ujutro kako bi se make-up nanosio na čistu kožu.

Pročitaj članak

Vitamin C - tajna blistave kože?

Sastojci

Vitamin C - tajna blistave kože?

Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Jeste li znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravoga sjaja? Bacit ćemo pogled na revitalizirajuća svojstva vitamina C. Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja.

Pročitaj članak

go to top