OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Intervju sa Dr. Sanjom Petek Modrić

Utječe li menopauza na kvalitetu i stanje kože?


Tijekom menopauze u tijelu, pa tako i kozi zena, zbivaju se brojne promjene, koje nastaju kao posljedica smanjenog lučenja spolnih hormona, osobito estrogena.
Na koži su svakako najvidljivije promjene na koži lica i vrata, gdje svoj trag osim spomenutih, intrinzičnih faktora ostavljaju i brojni vanjski, ekstrinzicni poput UV zracenja, nacina njege koze... Promjene su prisutne u svim slojevima kože. Naime, uslijed smanjene produkcije lipida u povrsinskom sloju kože (epidermisu),  dolazi do pojačanog transepidermalnog gubitka vode, pa koža postaje suha, gruba, sklona ljuskanju.
Izravnavanjem dermo- epidermalne granice, kao i smanjenom produkcijom kolagena (osobito kolagena tipa I i III), te elastičnih vlakana u dermisu, koža postaje obješen a, neelastična te sklona formiranju plićih i dubljih bora.
Smanjuje se i količina hijaluronske kiseline u međustaničnom prostoru, sto dodatno smanjuje čvrstoću i napetost kože.
Tijekom hormonskih promjena u menopauzi smanjuje se i količina potkožnog masnog tkiva; što dodatno naglašava obješenost kože kao i "upalost" obraza.
Prisutnost sunčanih, UV zraka kroz godine života uzrokuje pojavu brojnih mrlja- hiperpigmentacija.

Utječe li menopauza na kvalitetu i stanje kose?


Menopauza, odnosno hormonske promjene koje ju prate (smanjeno izlučivanje estrogena), negativno utječu na kvalitetu ali i količinu vlasi na vlasištu. Naime, tijekom menopauze vlasi kod žena nerijetko postaju tanke, krhke i sklone pucanju. Kod nekih žena tijekom menopauze dolazi i do vidljivog gubitka kose te razvoja tzv androgene alopecije odnosno gubitka kose po muškom tipu. Vidljivo je difuzno razređenje kose na području tjemena, koje se iznimno rijetko može razviti i u potpunu ćelavost. Sve to posljedica je promjena u području korijena kose. Naime, skraćuje se faza intenzivnog rasta vlasi (tzv anagena faza), a produžuje se tzv telogena faza- faza ispadanja kose. Takve promjene na vlasištu češće se javljaju kod onih žena, kod kojih je prisutna genetska, pojačana osjetljivost korijena kose na androgene hormone.
Uslijed smanjene produkcije lipida , kosa i koža vlasišta postaju suhi, osjetljivi i skloni iritaciji.
Dodatne promjene zbivaju se i u boji vlasi, koje zbog gubitka pigmenta postaju sijede.

Je li potrebna dodatna posebna njega za kožu lica i tijela tijekom menopauze?


Upravo zbog opisanih promjena u kvaliteti i izgledu kože, tijekom menopauze potrebna je odgovarajuća njega- kako kože lica i vrata, tako i kože tijela. Kako bi se ojačala zaštitna funkcija kože te spriječilo njeno daljnje isušivanje, potrebne su aktivne tvari koje će koži vratiti odgovarajuće lipide. Istovremenim utjecajem na proizvodnju kvalitetnih kolagenih i elastičnih vlakana te odgovarajuće količine hijaluronske kiseline poboljšat će se napetost i čvrstoća kože te smanjiti vidljive bore te obješenost kože.

Je li moguće što učiniti da se pomogne spriječiti ispadanje kose tijekom menopauze?


Kako bi doprinijeli poboljšanju kvalitete kose, te smanjili njeno ispadanje, savjetuje se redovita upotreba šampona i losiona sa odgovarajući m aktivnim tvarima.
One prvenstveno učvršćuju vlasi, poboljšavajući prokrvljenost vlasišta. Time se osigurava dovoljna količina hranjivih tvari- vitamina, minerala i aminokiselina potrebnih za bolji rast vlasi, te čvršće i otpornije vlasište.
Preparati ne smiju biti agresivni te dodatno isušivati već ionako osjetljivo vlasište.
Važno je napomenuti, da je kod problema ispadanja kose potrebna upornost pacijenta i terapeuta , uz redovitu, svakodnevnu, višemjesečnu upotrebu odgovarajućih preparata.

Objavljeno

go to top