OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Intervju sa specijalisticom dermatologije: Kakav pregled kože je potrebno da žene u menopauzi naprave i koliko često?

Koje promjene na koži možete očekivati, jesu li alergije i osjetljivost kože češći za žene u ovom životnom razdoblju i možete li se pripremiti za sve promjene kako bi bile što blaže, otkriva nam dr. Jelena Jakić, specijalistica dermatovenerologije.

jelena-jakic

1. Koje promjene na koži možemo očekivati u periodu menopauze i poslije nje?

Koža postaje tanja i na mjestima se stvaraju pukotine u vidu bora kao i pojačana suhoća kože. Cijeli dojam se vidi kao umorno i iscrpljeno lice.

Menopauza je specifično i uvijek teško razdoblje za ženu jer uz popratne simptome koji su tjelesne  prirode ovaj period psihički dotiče  često i najjače karaktere. Osim što se moraju nositi sa takvim posljedicama  vrlo često i u ogledalu vide drastične promjene u smislu propadanja kvalitete kože  koja se očituje borama i padanjem cijelog  lica radi pojačanog  gubitka dubokih struktura.

Koža pritom postaje tanja i na mjestima se stvaraju pukotine u vidu bora kao i pojačana suhoća kože. Cijeli dojam se vidi kao umorno i iscrpljeno lice.

2. Smatrate li da je ženama u menopauzi i poslije nje važno savjetovati neki poseban pregled kože? Na što bi trebalo obratiti pažnju?

Ukoliko žene prije menopauze ne osjete potrebu za anti-age tretmanima, jer imaju inače dobru genetsku kvalitetu kože, menopauza  obično potakne žene da naprave iskorak barem u vidu  pojačane njege i traže savjet stručnjaka za mogućim tretmanima kako bi popravile izgled lica.

Ukoliko nisu u mogućnosti raditi tretmane svakako bi bilo dobro započeti pojačanu njegu anti-age preparatima kod kuće.

3. Prema Vašem iskustvu, jesu li osjetljivost i alergije na koži češće u ovoj životnoj dobi i zašto?

Kod žena u menopauzi se mijenja debljina i struktura kože u cjelini radi pada razine hormona pa ona postaje tanja i puno osjetljivija nego prije jer se također mijenja i cirkulacija i kvaliteta malih  krvnih žila.

S obzirom na novonastalo stanje koža može početi reagirati iritativnim i alergijskim dermatitisima kao i rosaceiformnim promjenama  na inače do tada  uobičajene okolnosti i preparate.

4. Može li se koža na neki način pripremiti za sve što menopauza donosi kako bi promjene bile što blaže i kako?

Koža se može puno ranije početi pripremati na ovaj događaj, tako da se kroz taj period prođe manje vidno i bez drastičnih promjena.

Koža se može puno ranije početi pripremati na ovaj događaj pojačanim njegama u vidu stimulacije kolagena i čuvanja dubokih struktura potkožja tako da se kroz taj period prođe manje vidno i bez drastičnih promjena.

Svaki vid njege kože od neinvazivnih tretmana filerima, mezoterapijama i raznim drugim mogućnostima stimulacije  obnove kože  je dobrodošao i prije 40-e godine, a nakon toga je obavezan ukoliko želimo taj period proći sa što manje posljedica.

5. Kada nastupi menopauza, kakvu rutinu njege kože savjetujete i zahtijeva li koža tada posebno prilagođene proizvode?

Ako nije ranije onda obavezno u tom trenutku u preparatima za njegu kože mora se naći stimulator kolagena, barem kao noćna opcija njegujuće kreme, a postoje cijele linije njege za kožu koje su namijenjene upravo za tu dob. Svakako pitajte stručnjake.

6. Imate li neki dodatni savjet koji se tiče zdravlja i dobrog izgleda kože u periodu menopauze i kasnije?

Menopauza je trenutak kada  je vrlo evidentno ubrzano starenje kože koja je cijeli život bila pod utjecajem sunca bez zaštite ili namjerna izlaganja suncu i solariju.  Savjetujem kao anti-age broj 1 inače u životu zaštitu kože od sunca sa SPF faktorima i antioksidansima.
go to top