OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Moramo li prestati uzimati pilulu u predmenopauzi? Kako menopauza djeluje na plodnost?

Prestanak uzimanja pilule trebao bi se temeljiti na simptomima koje osjećate i na preporuci ginekologa. U perimenopauzi mjesečnice su neredovite.

Moramo li prestati uzimati pilulu u predmenopauzi?  Kako menopauza djeluje na plodnost?

No to ne podrazumijeva siguran spolni odnos jer žene ne prestaju odmah biti plodne.
Iz tog razloga preporučujemo da slijedite preporuke ginekologa u prvom razdoblju ulaska u menopauzu.

I u menopauzi možete biti plodni

Pošto plodnost kod žena ne prestaje odmah, prva je preporuka posavjetovati se s ginekologom, a u slučaju da ne postoji mogućnost odlaska ginekologu u kratkom periodu, preporuka bi bila nastaviti s pilulom u perimenopauzi.

Evo i ZAŠTO malo podrobnije

Smanjenje broja folikula u jajnicima započinje s 35 godina što se ubrzava u predmenopauzi i uzrokuje neplodnost. Iako ovo uvelike varira od žene do žene, vjerojatnost da da će žena neočekivano zatrudnjeti nakon 45. je oko 15%.
Iz tog se razloga kontracepcija preporučuje spolno aktivnim ženama u perimenopauzi (1).

Perimenopauza ili predmenopauza, tranzitni period koji prethodi menopauzi, može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.
Definiraju ga hormonalne promjene koje uzrokuju neredovite mjesečnice.
Provjera hormona ili liječenje u perimenopauzi se ne preporučuju jer razina hormona uvelike varira što interpretaciju čini teškom, a moguće i netočnom. Stoga je ostanak na učinkovitoj metodi kontracepcije najsigurnija opcija jer plodnost još može biti snažna.

Nakon 50. godine opasnost od trudnoće je rijetka, ali se lokalna kontracepcija ipak preporučuje.

Preporučujemo ženama da prekinu uzimati pilulu i vide vraća li im se ciklus ili ne. Jednom kad nastupi menopauza, jajnici više ne proizvode folikule ili hormone koji omogućuju trudnoću.  
Ključne činjenice za upamtiti:

• Ne postajete neplodni čim uđete u predmenopauzu.
• Mogućnost trudnoće nakon 45. je oko 15%

Brzinski savjet:

● Pratite stanje s ginekologom kako biste znali kad prestati uzimati pilulu

IZVORI


1. Lambert M., Begon E., Hocké C. Kontracepcija nakon 40. godine. RCP Contraception CNGOF 2018.

Najčitanije

Različiti simptomi starenja na kosi

ZDRAVLJE

Različiti simptomi starenja na kosi

Nema sumnje da se tijekom menopauze vaše tijelo mijenja, koža širi, a zahvaćena je čak i kosa. Još jučer živahne, bujne kovrče sada su griva bez sjaja i volumena.  Jasno je da ova promjena može biti nuspojava koju je teško prihvatiti.

Pročitaj članak

Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?

ZDRAVLJE

Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?

Počinje li? Nema pravog vremena da se simptomi menopauze pojave. Perimenopauza, prijelazni period prije menopauze kad se mijenjaju razine hormona, može započeti bilo kada, od nekoliko mjeseci do čak 10 godina prije menopauze i prosječno traje 5 godina. Nastavite čitati ako osjećate fizičke i fiziološke promjene koje ne možete objasniti, ako ste već prepoznali rane simptome ili ste jednostavno znatiželjni i želite biti bolje pripremljeni na ono što čeka svaku ženu.

Pročitaj članak

Što je menopauza: uzroci, simptomi, faze i liječenje

ZDRAVLJE

Što je menopauza: uzroci, simptomi, faze i liječenje

Menopauza je prirodni završetak menstrualnog ciklusa. Baš kao i pubertet koji označava početak, ovo je biološka promjena, univerzalna za sve žene, a opet individualna u smislu određenih simptoma i vremena pojave predmenopauze i menopauze. Svaka od milijarde žena koje će 2020. godine biti starije od 50 godina proći će kroz menopauzu koja će za nju biti jedinstvena.

Pročitaj članak

go to top