OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?

Počinje li? Nema pravog vremena da se simptomi menopauze pojave. Perimenopauza, prijelazni period prije menopauze kad se mijenjaju razine hormona, može započeti bilo kada, od nekoliko mjeseci do čak 10 godina prije menopauze i prosječno traje 5 godina. Nastavite čitati ako osjećate fizičke i fiziološke promjene koje ne možete objasniti, ako ste već prepoznali rane simptome ili ste jednostavno znatiželjni i želite biti bolje pripremljeni na ono što čeka svaku ženu.

Perimenopauza i menopauza koji su rani simptomi

Simptomi menopauze: kad ih očekivati?


Menopauza (Što je menopauza?) je završetak menstruacije. Ona je klinički definirana kao period od 12 uzastopnih mjeseci bez mjesečnice što označava trenutak kad su jajnici prestali otpuštati jajašca. Obično se javlja između 45. i 55. godine, no to varira jer smo sve različite. Stadij prije ove cijele godine bez mjesečnica se zove perimenopauza ili predmenopauza. Ova dva međusobno zamjenjiva termina znače isto: prijelazni period između prvih hormonalnih promjena i potpunog prestanka mjesečnica.

Perimenopauza: koji su rani simptomi?

Nije uvijek lako odrediti prve znakove i vrlo često rani znakovi menopauze nisu dijagnosticirani. Za potvrdu jeste li u perimenopauzi možete kod vašeg doktora provjeriti razine hormona putem krvnih testova. Možda mislite da još niste u tom stadiju, stoga evo par znakova na koje trebate pripaziti. Valovi vrućine (Što su valovi vrućine?) se javljaju kad hipofiza i hipotalamus u mozgu pokušaju stimulirati jajnike da tvore estrogen potreban tijelu, a čija se proizvodnja usporava. S tom prekomjernom aktivnošću povećava se tjelesna temperatura. Ostali rani simptomi uključuju neredovite mjesečnice, jače promjene raspoloženja i PMS, umor i velike promjene u navikama spavanja te osjetljivosti grudi.

Menopauza: određivanje ranih znakova:

Perimenopauza traje prosječno 5 godina prije menopauze. U posljednjih godinu do dvije ovog stadija ubrzava se opadanje razine estrogena u tijelu (Koji su glavni učinci menopauze na tijelo?). U ovom stadiju žene imaju i druge rane simptome uz valove vrućine. Oko 40% žena u perimenopauzi ima problema sa spavanjem, oko 10-20% promjene raspoloženja, kod nekih žena mjesečnice prestaju odjednom, a kod drugih mogu nepravilno dolaziti i odlaziti godinama (1).

Tretiranje ranih menopauzalnih simptoma

Postoji više rješenja kako držati nezgodnije simptome menopauze pod nadzorom. Zanimljivo je da prema Harvard Women’s Health Watch valovi vrućine nisu globalna pojava što ukazuje na to da bi stil života mogao biti presudan. Puno manje žena iz Japana, Koreje i Južne Azije ima valove vrućine od Amerikanki, no potrebno je daljnje istraživanje da se shvati zašto. Nikad nije kasno da se počne vježbati, prestane pušiti i da se manje konzumira alkohol. Dobro je i održavati primjerenu tjelesnu težinu, dovoljno spavati i imati ujednačenu prehranu.

1. Harvard Health Publishing: Perimenopauza: Trnovit put do menopauze https://www.health.harvard.edu/womens-health/perimenopause-rocky-road-to-menopause

go to top