OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Koji su glavni učinci menopauze na vaše tijelo?

Postoji više od 30 poznatih simptoma (1) menopauze i svaka ih žena ne iskusi sve, a izgledi su da ćete ih imati barem nekoliko. Od noćnog znojenja do bolnih dojki kao uvod u glavne simptome menopauze na koje trebamo pripaziti.

Koji su glavni učinci menopauze na vaše tijelo

Menopauza (Što je menopauza?) je prijelazno životno razdoblje vođeno hormonalnim promjenama dok vaše tijelo prestaje proizvoditi estrogene. S mučninom u perimenopauzi
(Perimenopauza i menopauza – rani
simptomi
) uobičejenom u godinama koje vode do menopauze – trenutka u kojem niste imali mjesečnicu 12 mjeseci – i oskudna krvarenja nakon menopauze uz noćno znojenje, bolne dojke i grčeve, paleta brojnih i različitih učinaka je široka. Obašnjeno je tek nekoliko glavnih simptoma menopauze.

Valovi vrućine i noćno znojenje: žene i menopauza

Estrogen regulira hipotalamus koji određuje temperaturu, stoga kad razina tog hormona počne opadati, vaš tjelesni termostat više ne funkcionira kako treba i može doći do reakcije pregrijavanja kad to nije potrebno. Nosite komotnu odjeću ili pidžame, koristite laganu posteljinu, izbjegavajte začinjenu hranu i alkohol te dodajte soju i tofu u vašu prehranu – dokazano je da pomažu kod valova vrućine (Što su valovi vrućine tijekim menopauze i kako ih spriječiti?).

Oskudna krvarenja nakon menopauze

Vaš mjesečni ciklus reguliraju estrogen i progesteron i kad se razine tih hormona počnu mijenjati, vaše mjesečnice mogu postati nepravilne uz nešto oskudnog krvarenja između njih. To je uobičajeni učinak menopauze, budite spremne, čak i ako mislite da ste zauvijek završile s mjesečnicama.

Bol u dojkama tijekom menopauze

Vaše će grudi možda biti osjetljive i bolne tijekom perimenopauze kako se razine progesterona dižu, a estrogena padaju. Nosite grudnjak dobre veličine i prestanite pušiti ako već niste jer to može spriječiti reakcije tijela na hormonalne promjene. Bol obično prestaje kad prestanu i mjesečnice i kad učinci menopaze počnu slabiti.

Grčevi u menopauzi

Ako ste navikli na menstrualne grčeve, primijetit ćete da se pojačavaju tijeom perimenopauze. Liječite ih utopljavanjem i analgeticima i smanjite unos alkohola i soli koji mogu pogoršati problem. Uzimanje vitamina B i magnezija može pomoći, kao i konzumacija masnije ribe te lagana svakodnevna vježba.

Perimenopauzalna mučnina

Hormonalne promjene mogu narušiti vašu probavu, a mučnina je uobičajeni problem i čest učinak menopauze. Jedite polako, pijte više vode i izbjegavajte masnu hranu, a nekim ženama protiv mučnine pomaže i đumbir.

Dobivanje na težini povezano s menopauzom

Još jedan učinak menopauze je dobivanje na težini. Riječ je o prosječno 4-7 kg vagi (2) i to obično počinje tijekom perimenopauze kad se ubrzava gubitak mišićnog tonusa uz sveukupno usporavanje metabolizma i jaču želju za slatkim. Pojačavanjem aktivnosti i smanjenjem masnoća i šećera možete vagu držati pod nadzorom. Pošto muški hormoni (androgeni) nadjačavaju estrogene, masnoća je također preraspodijeljena s donjeg na gornji dio tijela, stoga možete primijetiti da ste pali za konfekcijiski broj na donjem dijelu tijela, ali i da ste dobili na trbuhu i struku.

Menopauza je velika životna promjena s brojnim simptomima. Neki se mogu ublažiti prehranom, vježbom i dodacima prehrani, a drugima će trebati tretman pod liječničkim nadzorom. Za sve će trebati strpljenja, stoga ne budite strogi prema sebi dok plovite kroz menopauzalne godine.

1. https://megsmenopause.com/symptoms/
2. Vichy, Menopauza, upute za upotrebu, p14

go to top