OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Koji su glavni učinci menopauze na vaše tijelo?

  • favoris

Postoji više od 30 poznatih simptoma (1) menopauze i svaka ih žena ne iskusi sve, a izgledi su da ćete ih imati barem nekoliko. Od noćnog znojenja do bolnih dojki kao uvod u glavne simptome menopauze na koje trebamo pripaziti.

Menopauza (Što je menopauza?) je prijelazno životno razdoblje vođeno hormonalnim promjenama dok vaše tijelo prestaje proizvoditi estrogene. S mučninom u perimenopauzi
(Perimenopauza i menopauza – rani
simptomi
) uobičejenom u godinama koje vode do menopauze – trenutka u kojem niste imali mjesečnicu 12 mjeseci – i oskudna krvarenja nakon menopauze uz noćno znojenje, bolne dojke i grčeve, paleta brojnih i različitih učinaka je široka. Obašnjeno je tek nekoliko glavnih simptoma menopauze.

Valovi vrućine i noćno znojenje: žene i menopauza


Estrogen regulira hipotalamus koji određuje temperaturu, stoga kad razina tog hormona počne opadati, vaš tjelesni termostat više ne funkcionira kako treba i može doći do reakcije pregrijavanja kad to nije potrebno. Nosite komotnu odjeću ili pidžame, koristite laganu posteljinu, izbjegavajte začinjenu hranu i alkohol te dodajte soju i tofu u vašu prehranu – dokazano je da pomažu kod valova vrućine (Što su valovi vrućine tijekim menopauze i kako ih spriječiti?).

Oskudna krvarenja nakon menopauze


Vaš mjesečni ciklus reguliraju estrogen i progesteron i kad se razine tih hormona počnu mijenjati, vaše mjesečnice mogu postati nepravilne uz nešto oskudnog krvarenja između njih. To je uobičajeni učinak menopauze, budite spremne, čak i ako mislite da ste zauvijek završile s mjesečnicama.

Bol u dojkama tijekom menopauze


Vaše će grudi možda biti osjetljive i bolne tijekom perimenopauze kako se razine progesterona dižu, a estrogena padaju. Nosite grudnjak dobre veličine i prestanite pušiti ako već niste jer to može spriječiti reakcije tijela na hormonalne promjene. Bol obično prestaje kad prestanu i mjesečnice i kad učinci menopaze počnu slabiti.

Grčevi u menopauzi


Ako ste navikli na menstrualne grčeve, primijetit ćete da se pojačavaju tijeom perimenopauze. Liječite ih utopljavanjem i analgeticima i smanjite unos alkohola i soli koji mogu pogoršati problem. Uzimanje vitamina B i magnezija može pomoći, kao i konzumacija masnije ribe te lagana svakodnevna vježba.

Perimenopauzalna mučnina


Hormonalne promjene mogu narušiti vašu probavu, a mučnina je uobičajeni problem i čest učinak menopauze. Jedite polako, pijte više vode i izbjegavajte masnu hranu, a nekim ženama protiv mučnine pomaže i đumbir.

Dobivanje na težini povezano s menopauzom


Još jedan učinak menopauze je dobivanje na težini. Riječ je o prosječno 4-7 kg vagi (2) i to obično počinje tijekom perimenopauze kad se ubrzava gubitak mišićnog tonusa uz sveukupno usporavanje metabolizma i jaču želju za slatkim. Pojačavanjem aktivnosti i smanjenjem masnoća i šećera možete vagu držati pod nadzorom. Pošto muški hormoni (androgeni) nadjačavaju estrogene, masnoća je također preraspodijeljena s donjeg na gornji dio tijela, stoga možete primijetiti da ste pali za konfekcijiski broj na donjem dijelu tijela, ali i da ste dobili na trbuhu i struku.

Menopauza je velika životna promjena s brojnim simptomima. Neki se mogu ublažiti prehranom, vježbom i dodacima prehrani, a drugima će trebati tretman pod liječničkim nadzorom. Za sve će trebati strpljenja, stoga ne budite strogi prema sebi dok plovite kroz menopauzalne godine.

1. https://megsmenopause.com/symptoms/
2. Vichy, Menopauza, upute za upotrebu, p14

Najčitanije

Različiti simptomi starenja na kosi

Njega Kose

Različiti simptomi starenja na kosi

Nema sumnje da se tijekom menopauze vaše tijelo mijenja, koža širi, a zahvaćena je čak i kosa. Još jučer živahne, bujne kovrče sada su griva bez sjaja i volumena.  Jasno je da ova promjena može biti nuspojava koju je teško prihvatiti.

Pročitaj članak

go to top