OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Što je menopauza: uzroci, simptomi, faze i liječenje

Menopauza je prirodni završetak menstrualnog ciklusa. Baš kao i pubertet koji označava početak, ovo je biološka promjena, univerzalna za sve žene, a opet individualna u smislu određenih simptoma i vremena pojave predmenopauze i menopauze. Svaka od milijardu žena koja je starija od 50 godina proći će kroz menopauzu koja će za nju biti jedinstvena

menopauza

Zašto naziv menopauza?

Termin „menopauza“ osmislio je 1816. francuski fizičar Charles de Gardanne u svom izdanju“Avis aux femmes qui entrent dans l’âge critique” (“Savjet ženama koje ulaze u kritične godine”). Riječ dolazi od medicinskog latinskog naziva menopausis, grčki meno što znači „mjesec“ i pausis kao pauza (1) te se menopauza smatra medicinskim stanjem. Većina žena osjećaju neke simptome dok prolaze kroz nju. Procjenjuje se da će 8 od 10 žena imati još neke simptome uz neredovite mjesečnice prije i nakon menopauze (2).

Koji su stadiji menopauze?

Menopauza je stanje u kojem tijelo više ne proizvodi jajne stanice, estrogen i progesteron i mjesečnice prestaju. Postoje 3 stadija: period predmenopauze, menopauze i postmenopauze. Predmenopauza ili perimenopauza počinje kad poremećaj hormona uzrokuje simptome menopauze. Sama se menopauza klinički definira kao 12 uzastopnih mjeseci bez mjesečnice. Kad se to dogodi, (Koliko traje menopauza?) oko 51. godine, nastupa stadij postmenopauze.

Prepoznavanje simptoma predmenopauze

Ne postoji fiksni trenutak za početak simtpoma menopauze. Znakovi – valovi vrućine u nepravilnim periodima, duboki umor, poremećaj sna i promjene raspoloženja mogu početi bilo kada, od nekoliko mjeseci do 10 godina prije gubitka mjesečnice. To je faza perimenopauze (Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?). . Jajnici usporavaju proizvodnju estrogena, a hipotalamus, tj. žlijezda hipofiza, pretjerano pokušava nadomjestiti nedostatak. Tvori hormone koji naše jajnike tjeraju da jače rade uslijed čega žene osjećaju nalete estrogena. U ovom stadiju predmenopauze postoje brojni simptomi prevelike količine estrogena: nepravilni ciklus, duže, teže mjesečnice, intenzivniji predmenstrualni sindrom, bolne grudi, teške noge, zadržavanje vode, veća iritabilnost. Ako uzimate pilulu, ovo prijelazno razdoblje može proteći potpuno nezamijećeno. Važno je primijetiti i da postoje kulturološke razlike u simptomima: manji broj Japanki, Korejki i žena iz Jugoistočne Azije ima valove vrućine od žena u Americi (3).

Koji su simtpomi menopauze?

Nakon divljanja hormona konačni pad estrogena, progesterona, DHEA-e i ostalih hormona u menopauzi utječe na tijelo, um i kožu. Žene se žale na poremećaj spavanja, depresivna stanja, probleme s pamćenjem, tzv. „maglu mozga“, gubitak libida, bolove i valove vrućine (Što su valovi vrućine tijekom menopauze i kako ih spriječiti?) od kojih pati nekih 80% žena. Pad estrogena remeti regulaciju tjelesne temperature za što je opet odgovoran hipotalamus, tjelesni termostat koji šalje pogrešne poruke da je tijelo pretoplo i pokreće reakciju valova vrućine: pojačani otkucaji srca, širenje krvnih žila, aktivacija znojenja i svih prirodnih mehanizama koji učinkovito snižavaju tjelesnu temperaturu. Kad je vruće ili kad radimo aerobne vježbe, ovaj mehanizam funkcionira savršeno. Kad se to dogodi bez upozorenja, ovi nekontrolirani i spontani valovi vrućine  koji započinju u vratu i šire se prema licu, a ponekad ih prati i crvenilo, mogu biti veliki izazov. Smanjenje kofeina, začinjene hrane, alkohola i cigareta mogu pomoći kod ublažavanja valova vrućine uz nošenje prozračnih materijala što će podići razinu ugode.

Prepoznavanje simptoma menopauze na koži

I koža je pod utjecajem hormonalnih promjena koje određuje menopauza. Gubitak DHEA-e, hormona mladolikosti kože, i estrogen utječu ne samo na razinu kolagena i elastina, vlakana koja jamče tonus i gustoću kože, već i na stabilnu obnovu što dovodi do progresivnog stanjivanja svakog sloja kože. Istovremeno se smanjuje tvorba sebuma (Kako menopauza utječe na  vašu kožu? Akne, suhoća…). Tanja, suša, manje čvrsta i blistava koža ubrzano stari. Sad je trenutak da se počne koristiti  njega posebno formulirana za kožu u menopauzi. Uključivanje aktivnih sastojaka ciljano djeluje na kolagen i čvrstoću te je koža bolje nahranjena što može pomoći u borbi protiv gubitka čvrstoće s kojim se žene suočavaju u menopauzi.

Što je postmenopauza?

To je period nakon što se pojavi menopauza i koji započinje kad žena cijelu godinu nema mjesečnicu. U postmenopauzi, kad se stabilizira razina hormona, tijelo se prilagođava na svoju novu ravnotežu, a neke žene čak imaju osjećaj veće energije nakon dugo vremena. Mnoge žene također pirmjećuju manje bolova, manje problemna sa spavanjem, sniženu anksioznost i promjene težine kad menopauza prođe. No, za neke žene u ovom stadiju postmenopauze simptomi menopauze mogu se još uvijek javljati još otprilike 4 godine nakon posljednje mjesečnice (4).

Liječenje menopauze

Iako je nemoguće spriječiti prestanak mjesečnica, procjenjuje se da se 20% žena odlučuje na hormonsku zamjensku terapiju (HZT) kako bi ublažile simptome menopauze nadomještanjem hormona na nižim razinama. No hormonska terapija nosi i određene rizike o kojima treba razgovarati s doktorom. Holistički pristup – zdrava kombinacija aktivnog načina života, zdrave prehrane i druženja može vam pomoći da se osjećate bolje tijekom menopauze. Pokušajte pratiti svoju menopauzu. Preuzmite aplikaciju za menopauzu ili jednostavno vodite dnevnik bilježeći način života, prehranu, vježbanje i kad se javljaju simptomi kako biste shvatili što ih uzrokuje, a što ih najbolje ublažava. Baš kao i pojava mjesečnica kod žene, i njihov prestanak je univerzalan, a opet u potpunosti individualan. Dob u kojoj žena ulazi u menopauzu varira, čak od majke do kćeri ili od sestre do sestre, a jedina univerzalnost je sama mjesečnica. Kroz tri stadija menopauze žena može bolje odgovoriti na pitanje „Što je menopauza?“ otvorenim razgovorom o simptomima i dijeljenjem isprobanih tretmana koji ih ublažavaju.

1. https://www.etymonline.com/word/menopause
2. https://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/
3. Harvard Health Publishing: Perimenopauza: trnovit put do menopauze https://www.health.harvard.edu/womens-health/perimenopause-rocky-road-to-menopause
4. https://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/

Objavljeno

go to top