OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Koliko traje menopauza?

Žene koje će tek ući u menopauzu obično su u zabludi da je kraj menstruacije promjena s jasnim početkom i vremenom završetka. Danas milijarda žena starija od 50 godina može posvjedočiti da je trajanje menopauze, kao i njeni simptomi, vrlo individualni.

menopauza

Faze menopauze

Za razumijevanje trajanja menopauze (Što je menopauza?) trebamo najprije razumjeti da postoje 3 faze menopauze: predmenopauza ili perimenopauza, menopauza i postmenopauza. Proces koji vodi do menopauze, predmenopauza ili perimenopauza, može započeti bilo kada, nekoliko mjeseci ili čak 10 godina prije no što menstruacije zapravo prestanu.

Predmenopauza: prepoznavanje simptoma

Nepravilni periodi valova vrućine simptomi su ulaska u predmenopauzu i smatraju se početkom prvih hormonalnih poremećaja (Što su valovi vrućine?) koji se mogu isprva  javljati češće, potom izostati ili biti u dužim ili kraćim periodima uz promjene u količini menstrualnog krvarenja (1). Ostali simptomi da predmenopauza počinje uključuju umor, poremećaje spavanja i promjene raspoloženja. Važno je zapamtiti da ta faza može proći nezamijećena ako se uzima kontracepcijska pilula.  Prosječno trajanje ovog predmenstrualnog stadija je 5 godina.

Menopauza i postmenopauza: definicije

U ovom predmenstrualnom stadiju čudnih mjesečnica mjeseci ponekad mogu proći bez ijedne. Žene misle da je nastupila menopauza, no dok ne prođe 12 uzastopnih mjeseci bez mjesečnice, ne smatra se da je žena u menopauzi. Od tog trenutka, kad prođe godina dana od posljednje mjesečnice, smatra se da ste u postmenopauzi.

Raspon dobi za menopauzu: 45 do 55 godina

Pošto dob u kojoj žena ulazi u menopauzu varira, uz stvarno trajanje ovog predstadija, raspon dobi za menopauzu je između 45 i 55 godina. Ako žena uđe u menopauzu prije 40. godine, to se smatra preuranjenom menopauzom, prije 45. godine riječ je o ranoj menopauzi, a nakon 55. godine govorimo o kasnoj menopauzi. Uzimajući u obzir preuranjenu, ranu i kasnu menopauzu, prosječna je dob 51 godina. Od tada se smatra da je žena u postmenopauzi i simptomi menopauze kod nekih žena mogu potrajati i 4 godine nakon zadnje mjesečnice (2). Većina je promjena na Vašem tijelu iza vas i postmenopauza je period prilagodbe jer se ljudi psihički i emotivno smire. 

Koža u menopauzi

Pošto hormoni u našem tijelu divljaju tijekom sva 3 stadija menopauze, na našoj se koži vidi utjecaj. Gubitak estrogena, zajedno s procesom starenja kože, rezultira smanjenjem razine kolagena i sinteze elastina, no to nije sve. U menopauzi se smanjuje razina još jednog prirodnog hormona kojeg tijelo tvori – DHEA-e.

Opadanje razine hormona DHEA u menopauzi

Vichy je ustanovio da je DHEA ključan za 38 procesa kod mlade kože, stoga je smanjenje razine tog hormona u pozadini nekih najvidljivijih promjena na koži u menopauzi. Dolazi do progresivnog stanjivanja kože, dermatološkim rječnikom do kože tanke poput papira. Istovremeno se smanjuje i tvorba sebuma te je koža manje prirodno nahranjena preko svoje vlastite hidratante supstancije i neizbježno postaje sve suša (Kako menopauza utječe na vašu kožu?  Akne, suhoća …). Tanja, suša, manje čvrsta i blistava koža ukazuje na to da se starenje kože, koje smo dosad nekako kontrolirali, ubrzava. Sad je trenutak da poboljšate svoju rutinu dodavanjem intenzivnih hranjivih krema ujutro i navečer. Potražite njegu za kožu formuliranu posebno za menopauzu koja sadrži anti-age aktivne sastojke da pomogne koži kompenzirati gubitak DHEA-e. Aktivni sastojci mogu povećati debljinu epidermisa kako bi koža duže bila punija i čvršća, sve dok traje menopauza.

1. Promjene uzrokovane starenjem kod reproduktivnog sustava žene https://medlineplus.gov/ency/article/004016.htm
2. https://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/

Objavljeno

go to top