OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Kako menopauza utječe na vašu kožu? Gubitak čvrstoće, suha koža

Kako menopauza mijenja vašu kožu? Menopauza utječe na vaše tijelo (Koji su glavni učinci menopauze na vaše tijelo?) kad jajnici prestaju tvoriti hormone estrogen i progesteron. U predmenopauzi, tijekom menopauze i u postmenopauzi žene primjećuju promjene u strukturi lica i sveukupnoj čvrstoći. U kratko vrijeme gornji se sloj kože stanjuje i postaje vidljivo izboraniji.  Koža može postati suša, osjetljiva, s povremenim svrbežom, a mogu se pojaviti i menopauzalne akne. Donosimo vam razloge ubrzavanja starenja kože u menopauzi i načine kako usporiti taj proces.

Kako menopauza utječe na vašu kožu Gubitak čvrstoće, suha koža

Utjecaj menopauze

Kroz opservaciju i analizu promjena na koži kod tisuća žena Vichyjevi stručnjaci sada razumiju da gubitak estrogena nije ni izbliza jedini problem kože u menopauzi. Tijekom tog burnog razdoblja smanjuje se razina i drugih hormona, uključujući DHEA. Znanost je dugo utvrđivala vezu između gubitka ovog prohormona kojeg tijelo prirodno proizvodi, punim imenom dehidroepiandrosteron, i starenja kože. Nadalje, Vichy je odredio da 38 procesa u koži na razini epidermisa ili dermisa ovisi o DHEA što otkriva njegovu osnovnu ulogu u održavanju mladolikosti kože. Do trenutka kad žena ulazi u menopauzu do 90% DHEA u tijelu je već iščezlo. Istraživanja pokazuju da DHEA, kad se nanosi topički, djeluje na kolagen, debljinu epidermisa, hidrataciju i tvorbu sebuma boreći se protiv najprimjetnijih promjena kroz koje koža žena prolazi u menopauzi: gubitak gustoće i suhoća (1).

Zašto je koža u menopauzi isušena i svrbi?

Uzrok suhoće kože žena u menopauzi je opadanje razine hormona DHEA i estrogena (Što je menopauza?). Koža koja se prirodno hidratizirala svojim vlastitim sebumom sad je progresivno suša zbog istovremenog otpuštanja lipida i tvorbe sebuma što uzrokuje svrbež. Koža u postmenopauzi sadrži do 57% manje esencijalnih lipida koji je hrane nego koža u predmenopauzi. Dermatolozi savjetuju usvajanje rutine njege kože koja će nadomjestiti ovo specifično usporavanje: „Najprije obnovite funkciju barijere kože koja omogućuje dobru hidrataciju“, kaže dr. Shannon Humphrey.  Sad je vrijeme da prijeđete na hranjivije kreme za intenzivno nahranjenu kožu, a tako i njenu zaštitu i obnovu funkcije barijere.

Kako njegovati kožu u menopauzi?

Uvrštavanje aktivnih sastojaka koji oponašaju višestruko djelovanje DHEA-e u koži pomoći će da se uspori ubrzano starenje u menopauzi. Tražite hranjive aktivne sastojke koji suzbijaju stanjivanje epidermisa i „papirnati“ izgled kože karakterističan za menopauzu. Revolucionarni sastojak, ProxylaneTM, potiče sintezu molekula i epidermis za djelovanje na čvrstoću i smanjenje bora. Sastojci poput Hediona koji djeluju na tvorbu lipida suzbijaju opadanje proizvodnje sebuma. Kao i u svakoj etapi života, suhoj koži u menopauzi pogoduju dermatološki referentni hidratantni aktivni sastojci – hijaluronska kiselina i glicerin za sprečavanje suhoće i svrbeža.

Što su menopauzalne akne?

Suha koža i gubitak čvrstoće ključni su problem, no za neke žene menopauza (Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?) može uzrokovati akne s kojima su se pozdravile u mladosti. Koji su medicinski razlozi menopauzalnih akni? Estrogen i progesteron igraju ulogu u regulaciji tvorbe androgena, muških hormona koji smanjuju sebum. Zato kad padne razina ženskih hormona,  prekomjerna tvorba androgena može uzrokovati nakupljanje sebuma na epidermisu što pokreće akne. Njega za kožu ciljanog djelovanja, obično umjerena i kratkotrajna, može pomoći u liječenju menopauzalnih akni. Kombinirajte gel za svakodnevno pranje s maskom i pilingom jednom do dvaput tjedno kako biste uklonili višak sebuma. Upotreba  dnevne hidratantne njege s SPF-om jer sunce može uzrokovati akne i noćne kreme formulirane za kožu u menopauzi također će pomoći. Ako menopauzalne akne ne nestanu, posjetite dermatologa.

Pristupite menopauzi holistički

Dermatolog dr. Humphrey savjetuje holistički pristup menopauzi i postmenopauzi. „Važno je uzeti u obzir opće dobrostanje: fizički izgled i zdrava koža samo su mali dio općeg dobrog stanja. Zdrava prehrana, fizička aktivnost, smanjenje stresa, poboljšanje kvalitete života – sve to zajedno olakšava period menopauze.”

1. Studija DHEAge: Baulieu i dr., 2000., studija u suradnji s L’Oréal Recherche

go to top