OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Što su valovi vrućine tijekom menopauze i kako se mogu olakšati?

Valovi vrućine jedna su od nuspojava hormonalnih promjena i najpoznatiji simptom menopauze. Zašto se javljaju i kako se nositi s njima?

Što su valovi vrućine tijekom menopauze i kako se mogu olakšati

80% žena ima valove vrućine i noćno znojenje i oni su jedan od najčešćih uzroka osjećaja neugode tijekom menopauze (Što je menopauza?). Valovi vrućine mogu se javiti tijekom perimenopauze, perioda prije menopauze koji prosječno traje 5 godina (1), i do 10 godina u postmenopauzi. Razumijevanje valova vrućine prvi je korak u  lakšem životu s njima.

Što su valovi vrućine?

To je nagao, nekontroliran i spontan osjećaj vrućine koji započinje u vratu i licu i često je praćen crvenilom i znojenjem, a ponekad ga prati i zimica neposredno nakon. To je dnevni ekvivalent često intenzivnijim noćnim znojenjima, također vrlo čestom simptomu menopauze.

Valovi vrućine i menopauza

Opadanje razine estrogena remeti mehanizam regulacije tejelesne temperature koji se nalazi u hipotalamusu, prirodnom termostatu tijela. Kad rad ove žlijezde naruši hormonalna neravnoteža, ona šalje krivu poruku da je tijelo pretoplo što pokreće porast otkucaja srca i širenje krvnih žila uzrokujući crvenilo i znojenje – sve prirodne mehanizme hlađenja tijela. To može biti korisno ljeti, ali neugodno i sramotno kad se dogodi iznenada. Većina ih žena doživi tijekom perimenopauze (Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?), no valovi vrućine nakon menopauze mogu potrajati još neko vrijeme.

Što pomaže kod valova vrućine?

Naglu navalu vrućine mogu pogoršati brojni čimbenici poput intenzivnih emocija, stresa ili alkohola. Izbjegavanje kofeina, začinjene hrane i cigareta može pomoći u smanjenju valova vrućine i noćnog znojenja, a odabir komotne odjeće i prozračnih tkanina pružit će vam osjećaj ugode.

Pokušajte se opustiti što je više moguće i to će pomoći vašem tijelu da se bolje suoči sa stresnim situacijama. Redovite aerobne vježbe, yoga i meditacija mogu pomoći kod ovoga, a manje razmišljanja o vrućim valovima može ublažiti tjeskobu prije i poslije njih.

Precizirajte okidače vodeći dnevnik simptoma menopauze i zapisujući unos hrane i pića te vrijeme kad se javljaju valovi vrućine. To će pomoći da se ustanovi obrazac i pomoći će vam da pronađete način kako prorijediti neželjene epizode.

Povrh svega, pomirite se s tim i pokušajte to ignorirati – iščekivanje je obično gore i to vjerojatno nije toliko vidljivo kako mislite.

Vaša koža noću: borba protiv učinaka lošeg sna

Mnoge žene se susreću s poremećajem spavanja tijekom menopauze, uvelike zbog noćnog znojenja i nemira. Ako tijelo nema svoje ključno vrijeme za obnovu, biološki mehanizmi potrebni za obnovu kože i detoksifikaciju mogu biti pogođeni i koža može izgubiti sjaj, postati isušena, neujednačena i natečena. Protiv toga djelujte dodatnim aktivnim sastojcima koji koži pomažu da pronađe osjećaj ugode i sjaj (čak i kad je san narušen) kao što su Pro-xylane™, hijaluronska iselina, hedion i HEPES, u kombinaciji sa sastojcima za dekongestiju koji lice čine svježijim nakon buđenja.

Djeluju li dodaci prehrani za valove vrućine?

Poput većine simptoma menopauze, i valovi vrućine i noćna znjenja teško se u potpunosti uklanjaju bez hormonskog liječenja pod liječnilkim nadzorom, no određeni dodaci prehrani na biljnoj bazi mogu pomoći olakšati određene simptome, uključujući i valove vrućine.

Isprobajte biljke s djelovanjem sličnim estrogenu: noćurak, konopljika, soja, hmelj, pa čak i crvena djetelina poznati su po sposobnosti da smanje valove vrućine. Dodajte rodiolu i magnezij za regulaciju raspoloženja i uvijek upitajte ljekarnika, naturopata ili nutricionista za doziranje kako biste optimizirali liječenje.

Ono što može biti dosadan simptom za jednu ženu, iscrpljujuće je za drugu, no uvijek postoji način da se olakša život s valovima vrućine tijekom menopauze.

1. Vichy, Menopauza, upute za upotrebu, str. 11

Objavljeno

go to top