OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Pozitivan i promišljen pristup starenju

Dok starimo, fizičke i psihološke promjene mogu biti izvor stresa. Budite usredotočeni i uravnoteženi kako biste olakšali proces.

Pozitivan i promišljen pristup starenju

Kad postanemo svjesni znakova povezanih sa starenjem poput prorjeđivanja kose, nastanka bora, opuštanja mišića ili prvih valova vrućine, preplavljuju nas i osjećaji slični tuzi. Ovaj prelazak iz mlade u neku nama nepoznatu buduću osobu može biti veliki izazov, no kako postajemo fokusirane na sebe i svoju njegu, doživljavamo i novi osjećaj slobode te osobni rast.

Vrijeme za razmišljanje i nadahnuće

Provedeno je puno istraživanja o općim dobrobitima usredotočene meditacije i kako ova tehnika može pomoći kod problema vezanih uz starenje. Ispitivanje provedeno u Medicinskoj školi na Sveučilištu Massachusetts dokazalo je manju anksioznost i sveukupni osjećaj dobrostanja kod starijih žena koje su sudjelovale u programu temeljenom na usredotočenoj svjesnosti.

Karita Saar Cullen, učiteljica usredotočne svjesnosti na Fakultetu Trinity u Dublinu, objašnjava kako ovaj tip meditacije smiruje um kad sjedimo ili šećemo i usklađuje naše disanje. Opuštajuće se misli opažaju, imenuju i  puštaju. Provjerite stranice My Second Spring (Moje drugo proljeće) i Mindful (Osviješten) za upoznavanje ovih tehnika suočavanja sa stresom.

Nutritivno blagostanje

Nadopunite meditaciju i poboljšajte sveukupno zdravlje izbjegavanjem prezačinjene hrane i hrane s visokim udjelom šećera i masnoća. Pijte puno vode i pojačajte unos integralnih žitarica, nemasnih proteina i svježeg voća. Orašasti plodovi i sjemenje sadrže vitamin E, cink i kalcij i odlični su za zdravlje kože, kose i kostiju.

Brinite o izgledu

Prorjeđivanje kose uobičajen je problem povezan sa starenjem, stoga razmislite o nekom kozmetičkom rješenju. Posebna bi se pažnja trebala posvetiti koži i kosi, a redovita tjelovježba može utjecati na samopouzdanje i osjećaj ženstvenosti. Iskoristite priliku da ojačate samopouzdanje! *Sveučilište u Kaliforniji, San Francisco

Objavljeno

go to top