OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Preporuča li se korištenje pudera na licu sklonom crvenilu i hiperpigmentaciji?

Željana Bolanča, dr. med., podijelila je svoje znanje i iskustvo o najčešćim problemima koji nastaju na koži lica te je li riskantno kožu sklonu crvenilu i hiperpigmentaciji tretirati puderima.

Koji problemi kože se mogu manifestirati na licu?

Postoji niz kroničnih dermatoloških stanja koja mogu značajno narušiti kvalitetu života. Posebno se to odnosi na dermatološke probleme koji su vidljivi na licu, vratu i rukama i time dostupni tuđim pogledima. Ako se ti problemi jave u pubertetu i adolescenciji, kada se mlada osoba izgrađuje i formira, značajno mogu utjecati na samopouzdanje i sliku o sebi.

Najčešće dermatološki problemi koji se mogu manifestirati na licu su:
· vitiligo - depigmentirani areali
· psorijaza - upalne crvenkaste promjene na licu
· melasma - hiperpigmentacije nastale za vrijeme trudnoće ili uzimanja kontraceptiva, koje nastaju djelovanjem sunčevih zraka
· crvenilo kože ili rosacea - početni oblik kada su crvenilo i proširene krvne žile prisutne na obrazima.

Ponekad se na licu mogu pojaviti i različite vaskularne tvorbe (hemangiomi) ili madeži koje pojedinci žele prekriti.

Preporuča li se korištenje pudera za vrijeme terapije?

Svi navedeni problemi su kronični i izmjenjuju se njihova razdoblja poboljšanja i pogoršanja. Kod osoba koje pate od njih je osim terapije, potrebno ponuditi i medicinsko prekrivanje koje nudi trenutačno optičko poboljšanje i značajno poboljšanje kvalitete života.

Gdje potražiti savjet o prikladnim proizvodima?

Proizvodi za prekrivanje bi trebali biti preporučeni odmah u dermatološkim ordinacijama gdje bi se vršila i edukacija. Osobito je važno da su ti puderi visoko korektivni i postojani, kako bi pružali zaštitu tijekom cijelog dana. Osobito kod melazme koja zahtjeva stalnu zaštitu od sunca, bitno je da puder ima i UV zaštitni faktor te da je namijenjen svim tipovima kože.

Kod upalnog stadija rosacee i akni preporučljivo je umjesto fluida koristiti puder koji ima terapijsko djelovanje sa salicinom kiselinom i eperulinom.

Iako osoba s kroničnim dermatološkim problemima dolazi liječniku zbog liječenja istih, ne treba se libiti ordinirati prekrivanje. Na taj način osobe s problematičnom kožom imaju vremena čekati pozitivan odgovor na terapiju, bez narušavanja kvalitete njihova života.

Potražite i savjet Simone Antonović, jedne od najpoznatijih hrvatskih profesionalnih vizažistica u članku KAKO PREKRITI NEPRAVILNOSTI NA KOŽI PUDEROM.

Dermatologica CRO dermablend

Objavljeno

VAŠA RUTINA

dermablend-tekuci-puder-3d-korekcija-akne; masna-koza; postojan; akne; masna-koza; postojan; akne; masna-koza; postojan; akne; masna-koza; postojan

3D Korektivni puder za masnu kožu sklonu aknama s visokim stupnjem prekrivanja, 16h

( 46mišljenje )

vichy-dermablend-korektivni-tekuci-puder-16-h-nijansa-15-opal-nude-sand-gold-mat-puder-lagano-prekrivanje-spf-35

Korektivni tekući puder, 16h

( 58mišljenje )

go to top