OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Preporuka proizvoda s SPF faktorom ovisno o dobu godine

Zbog kumulativnog učinka UV zračenja na našu kožu kao i nekih stanja kože, potrebno je koristiti proizvode s SPF faktorom kroz cijelu godinu. Koji SPF, u koje doba godine, kako u odnosu na rutinu njege… Ovo su pitanja s kojima se susreću ljekarnici, a koja ćemo nastojati pojasniti.

3 modela

Zaštita kože od sunca tijekom cijele godine je najvažnija za sprječavanje ranih znakova starenja uzrokovanih sunčevim zrakama, bez obzira na dob ili tip kože. Osim UVA zraka koje uzrokuju prerano starenje i UVB zraka povezanih sa stvaranjem opeklina i karcinoma kože, istraživanja su pokazala da također plavo svjetlo s računala i zaslona telefona može štetiti koži slično kao UVA zrake.

Kakav treba biti proizvod za zaštitu od sunca?

Intenzitet UV zračenja ovisi o godišnjem dobu, dijelu dana, geografskoj širini, nadmorskoj visini, o oblačnosti i čistoći zraka. Osim toga proizvod biramo i ovisno o individualnim potrebama - tipu i stanju kože, fototipu, podneblju, dužini izlaganja suncu, broju madeža i sklonosti kacinomu kože.

Proizvod treba pružati adekvatnu zaštitu od UVA i UVB spektra, biti prihvatljivog stupnja zaštite i vodootpornosti. Mora biti i fotostabilan tj. da se ne mijenja pod utjecajem sunca i topline.

Postoje proizvodi s niskim (SPF 6 i 10), srednjim (SPF 15, 20 i 25), visokim (SPF 30 i 50) i vrlo visokim (SPF 50+) zaštitnim faktorom koja našoj koži omogućuje i adekvatnu, nisku, srednju, visoku ili vrlo visoku zaštitu.

S obzirom na podlogu u koju je inkorporiran filter proizvodi dolaze u obliku kreme, emulzije, losiona, sprejeva, gelova, gel krema, suhih ulja i stickova.

Uz zaštitu od sunca proizvodi mogu imati i terapijsko djelovanje, primjerice za kožu s aknama, hiperpigmentacijama, rosaceom, atopijskim dermatitisom ili kožu sklonu alergijama.

Za koga su proizvodi SPF 50 tijekom cijele godine?

Stanja kože kao što su rosacea i povijest karcinoma kože zahtijevaju korištenje SPF 50 kroz cijelu godinu uz izbjegavanje izlaganja suncu. U ovu skupinu ubrajamo i osobe koje koriste određene vrste lijekova koji uslijed izlaganju suncu mogu izazvati fotoosjetljivost poput nekih lijekova protiv bolova, visokog tlaka, antibiotika itd.

Koji SPF u jesenskim i zimskim mjesecima?

Tijekom zime ozonski omotač koji upija UV zrake je najtanji i potrebno je nanositi SPF 15 do SPF 25 ukoliko boravimo u gradu. Ovu razinu zaštite nalazimo u dnevnim njegama za lice i tekućim puderima koje nanosimo ukoliko nam dnevna krema ne sadrži SPF. Korištenje njege ili make upa sa zaštitnim SPF jednostavno je za svakodnevno korištenje u dnevnoj rutini nakon jutarnjeg čišćenja kože.

S obzirom da tijekom hladnijeg dijela godine se koriste razni tretmani za posvjetljivanje kože s AHA kiselinama, ili kod dermatologa ili kod kuće, obavezno je nanošenje barem SPF 25 tijekom dana i još 2 tjedna nakon što završimo s tretmanom.

Ukoliko se odlazi na skijanje, koriste se proizvodi sa SPF 50 koji će na visokim nadmorskim visinama zaštititi kožu od oštećenja koje dodatno nastaje odbljeskom sunca od snijega. Ne treba zaboraviti područja koja su najviše izložena suncu, kao što su nos, čelo, uši i obrazi koji se trebaju zaštiti stickom SPF 50.

Što tijekom toplijeg dijela godine?

Iako proljeće možda nije vruće poput ljeta, hladnije temperature ne znače manje UV zraka. Potrebno je koristiti proizvode sa SPF 30 kako bi kožu adekvatno zaštitili od oštećenja.

Tijekom ljeta potrebno je koristiti proizvode SPF 50 koje koristimo nakon dnevne njege ili ako je koža lica masnija, nakon seruma na koji nanosimo SPF odgovarajuće matirajuće teksture. Umjesto pudera koristimo BB kreme SPF 50 koje će ujednačiti ten uz prirodni izgled kože.

Važno je obnavljati zaštitu svaka 2 sata ukoliko boravimo na suncu!

Rekreativci koji se bave sportovima na otvorenom prilikom izbora proizvoda osim minimalnog SPF 30 trebaju voditi računa o teksturi te dati prednost gelovima, gel kremama ili sprejevima kako se koža ne bi dodatno znojila zbog korištenja masnijih tekstura. Trebaju birati vodootporne proizvode, naročito ukoliko se bave vodenim sportovima.  

Proizvodi za zaštitu od sunca u ljekarnama imaju minimalni broj fizikalnih i kemijskih filtera koji pružaju sigurnu zaštitu, smanjuju pojavnost alergijskih reakcija na koži te su primjereni za zaštitu najosjetljivije kože.

Autor: Martina Šepetavc, mag.pharm.

VAŠA RUTINA

capital-soleil-spf-50-obojeni-dry-touch-fluid-za-lice-bb; krema-sunce

OBOJENI “DRY TOUCH” FLUID ZA LICE SPF 50
BB prirodna nijansa tena

( 1mišljenje )

capital-soleil-stick-spf-50-stick-za-osjetljiva-podrucja-za-sunce-krema

Stik za osjetljiva područja SPF 50+/UVA20 XL

capital-soleil-krema-spf50-barsunasta-za-lice; za-suncanje-protiv-sunca

Baršunasta krema za ljepši izgled kože SPF 50+

go to top