OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Razlika između kemijskih i mineralnih SPF filtera

Kemijski, novijeg naziva organski filteri, štite od UV zračenja na način da apsorbiraju fotone te svaki od njih ima specifični apsorpcijski spektar. Dijele se na UVA i UVB kemijska zaštitna sredstva uz napomenu da zaštita od UVA zraka nije potpuna jer apsorbiraju uglavnom UVA zrake kratkih valnih duljina dok je zaštita od UVB zraka potpuna. Primjeri naziva ovih filtera su Parsol 1789, Mexoryl SX i LX, Tinosorb S i M.

Pozitivne karakteristike kemijskih/organskih filtera su što su kozmetski prihvatljiviji zbog rjeđe teksture i bolje razmazivosti te da bi se postigla zaštita potrebno je nanijeti manju količinu proizvoda. Nedostatak je što se SPF proizvodi koji sadrže samo ovu vrstu filtera moraju nanositi barem 20 minuta prije izlaganja suncu, mogu začepiti pore na masnoj koži ukoliko podloga u koju su ukopljeni nije prilagođena ovom tipu kože te kod osjetljivih stanja kože (šećerna bolest, psorijaza) mogu izazvati iritaciju zbog većeg broja sastojaka koji se kombiniraju.

Mineralni ili fizikalni filteri kao što im ime govori djeluju kao fizikalna barijera koja odbija UV zračenje, podjednako štite od UVA i UVB zraka, fotostabilni su ali kozmetski manje prihvatljivi, naročito starije formulacije, zbog toga što ostavljaju bijeli trag na koži. Primjeri ovih filtera su titan dioksid i cink oksid.

Pozitivne karakteristike mineralnih/fizikalnih filtera su da neposredno štite kožu nakon nanošenja, prva su preporuka za zaštitu dječje kože, duže traju kada su izloženi direktnom sunčevom zračenju, manja je mogućnost iritacije jer ne dolazi do zagrijavanja kože uslijed kemijske reakcije i manje začepljuju pore. Nedostatak ove vrste filtera je što se mogu lako isprati ili ukloniti s kože uslijed znojenja, potrebno je obilnije nanošenje, a zbog zaštitnog filma kojeg stvaraju tijekom fizičke aktivnosti mogu uzrokovati pojačano znojenje.

Najbolja zaštita od sunca postiže se kada prozvod sadrži kombinaciju obje vrste filtera jer tada je potrebna njihova niža pojedinačna koncentracija, a time se smanjuju i potencijalne iritacije u osoba s vrlo osjetljivim stanjima kože.  

Autor: Martina Šepetavc, mag.pharm.

VAŠA RUTINA

SOLAR ECO-DESIGNED MILK SPF50+

SOLAR ECO-DESIGNED MILK SPF50+

go to top