OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Savjeti dermatologa za njegu kože i kose u menopauzi

Koje promjene na koži i kosi možete očekivati u menopauzi i na koji način prilagoditi navike u njezi kože i kose u ovom životnom razdoblju kako bi promjene bile što blaže, otkriva prof. dr. sc. Marija Kaštelan, dr.med.

Nema pauze u menopauzi

Zbog čega menopauza utječe na kožu?

U menopauzi funkcija jajnika polako prestaje i stoga se smanjuje lučenje spolnih hormona, estrogena i progesterona. Pad razine hormona, napose estrogena, uzrokuje brojne promjene u različitim organskim sustavima, pa tako i na koži, najvećem organu ljudskog tijela. U menopauzi se stoga upravo zbog pada razine estrogena događaju brojne promjene na koži

Koje promjene na koži možemo očekivati u periodu menopauze?

Koža postaje tanja, manje je elastična, suha je i fragilna te sklonija nastajanju bora. U menopauzi se stanjuju svi slojevi kože, smanjuje se količina kolagenih i elastičnih vlakana te je koža stoga manje zategnuta i manje elastična. Zbog smanjenja zalihe glikozaminoglikana, a istovremeno pojačanog transepidermalnog gubitka vode, koža postaje suha i dehidrirana. Također se zbog pada razine estrogena u organizmu djelomično gubi potkožno masno tkivo, dolazi do njegove preraspodjele, stoga koža, a napose koža lica, postaje mlohava i ovješena. Opisane promjene najizraženije su na koži obraza i vrata, a praćene su pojavom dubljih bora oko usta i očiju.

Kako pripremiti kožu za menopauzu?

Izuzetno je važna pravilna njega kože kako bi se ublažile ranije navedene kožne promjene. Prvi je korak svakodnevno čišćenje kože pripravcima kremaste teksture s izraženim hidratacijskim učinkom kako bi se nadoknadio transepidermalni gubitak vode, a važna je i pojačana njega pripravcima protiv starenja kože. Nadalje, budući da koža izložena suncu tijekom niza godina izgleda puno starije u zreloj dobi, izuzetno je važno koristiti kreme i losione s visokim zaštitnim faktorom te tako na vrijeme spriječiti fotostarenje kože uzrokovano UV zrakama.

Na koji bi način žene trebale promijeniti navike u periodu menopauze kad je njega kože u pitanju?

U menopauzi se savjetuje svakodnevno čišćenje i njega kože lica i vrata pripravcima kremaste teksture uz korištenje hidratacijskih krema namijenjenih zreloj koži koje istovremeno vlaže kožu, ali također djeluju na bore i opuštene dijelove kože. Navedenim pripravcima postiže se svježiji izgled, koža postaje sjajna, elastična i meka. Gelovi i pjene za čišćenje kože se ne preporučuju, jer dodatno isušuju kožu. Također je važno kožu cijelog tijela njegovati losionima s dodatkom uree ili kremama obogaćenim lipidima kako bismo joj vratili vlažnost i sjaj. Naglašavam da je jako bitno zaštititi kožu kremama i losionima s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30 ili više) prije svakog izlaganja suncu

Na što posebno obratiti pozornost, kod odabira proizvoda za njegu kože u menopauzi?

zuzetno je važno odabrati proizvode namijenjene zreloj koži koji će kožu hidratizirati, a istovremeno djelovati na bore i opuštene dijelove kože. Takvim proizvodima nadoknadit ćemo transepidermalni gubitak vode te koži vratiti sjaj i zategnutost.

Zbog čega menopauza utječe na našu kosu? 

Zbog pada razine estrogena u organizmu tijekom menopauze, dolazi do promjena u količini i kvaliteti vlasi. Ciklus rasta folikula dlake se mijenja, skraćuje se anagena faza rasta, a produljuje faza mirovanja. Broj aktivnih folikula se smanjuje, oni preostali su sitniji i osjetljiviji na vanjske čimbenike.

Koje su najčešće promjene na kosi kada nastupi menopauza?

Vlasi postaju suhe, krhke i lako lomljive, smanjuje se debljina vlasi, kosa pojačano ispada i prorjeđuje se. Kosa može biti prorijeđena u prednjem dijelu u području razdjeljka ili difuzno prorijeđena na cijelom vlasištu.

Kako se riješiti problema prorjeđivanja i pojačanog ispadanje kose u menopauzi?

U slučaju pojave prorijeđenosti i pojačanog ispadanja kose, treba se obratiti dermatologu koji će utvrditi je li riječ o prorjeđenju kose povezanom s dobi ili o nekom drugom uzroku, primjerice manjku željeza ili poremećaju rada štitne žlijezde. Ovisno o uzroku, dermatolog će prepisati i odgovarajuće liječenje

Kako na najbolji mogući način njegovati kosu u menopauzi?

Preporučuje se primjena šampona za pranje i losiona protiv ispadanja kose. Hranjivi balzami nakon pranja kose također su važan dio njege vlasišta u menopauzi. Podjednako je važna tjelesna aktivnost i uravnotežena prehrana, a pojedini nutrijenti mogu se nadoknaditi i peroralnim pripravcima u obliku kapsula i dražeja.

Kako se riješiti dlačica na „pogrešnom” mjestu u menopauzi?

Tijekom menopauze se zbog pada razine estrogena kompenzatorno povećava količina androgena koji djeluje na pojačan rast dlaka u području brade i iznad gornje usne. Depilacija, epilacija, a osobito laserska epilacija može učinkovito ukloniti dlake na navedenim područjima.

Kako se riješiti proširenih vena u menopauzi?

U slučaju pojave proširenih vena treba se obratiti dermatologu koji će učiniti odgovarajuću obradu i color Doppler vena nogu. Važno je nošenje elastično-kompresivnih čarapa uz izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i stajanja. Također se preporučuju hladno-tople kupke, vježbanje i redovite šetnje za poticanje venske cirkulacije. Svakako je važna i uravnotežena prehrana te održavanje normalne tjelesne težine.

Objavljeno

go to top