OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Što se događa s kožom dok spavamo?

Svi znamo da je dobro prospavana noć važna za zdravu kožu. No kako to izgleda na biološkoj razini? Objasnit ćemo što se točno događa ispod površine dok se vi – i vaša koža – odmarate.

Što se događa s kožom dok spavamo?

Zašto je dobro prospavana noć važna za vašu kožu?


Svi znamo da loše prospavana noć može imati negativne učinke na  naše raspoloženje, da ne spominjemo na našu kožu. No jeste li znali da je san važan i za jačanje obrambene sposobnosti kože? 

Istraživanja pokazuju da je kronično slaba kvaliteta sna povezana s pojačanim znakovima unutarnjeg starenja.[1] Međutim, studije su pokazale i da je noć – odnosno vrijeme dok spavamo – najvažnije doba dana za našu kožu.[2] Dok se naša tijela odmaraju, cirkulacija u koži se pojačava i krv prenosi još više hranjivih tvari i vitamina u našu kožu. Istraživanje je pokazalo da se neki ključni pokazatelji zdravlja kože pojačavaju tijekom noći, uključujući diobu stanica.  

No i ostale se funkcije odvijaju dok spavamo kao što je to transepidermalni gubitak vode. Za sprečavanje gubitka vode iz kože tijekom noći nanesite noćnu masku prije spavanja i svakako popijte veliku čašu vode čim se probudite.

Nakon loše prospavane noći naša je koža bez sjaja i sivkasta

Dr. Nina Roos, Dermatologinja

Kako san slabe kvalitete utječe na kožu


Upitali smo dermatologinju dr. Ninu Roos da objasni što se događa s kožom kad ne spavamo dovoljno. Nina kaže: “Nakon loše prospavane noći naša je koža bez sjaja i sivkasta. Može izgledati i masnija. Dugoročno gledano, niz neprospavanih noći može dovesti do kože koja je izgledom i osjetom tanja. S vremenom koža postaje krhkija i manje elastična s tankim linijama koje su sve izražajnije.”


Važno je i dati prednost obnavljajućim sposobnostima kože tijekom sna, stoga mudro iskoristite svojih noćnih 8 sati. Delujte protiv dnevnih učinaka oksidacijskog stresa pomoću režima njege kože bogatog antioksidansima i pojačajte prvobitne obnavljajuće sposobnosti kože.

[1] Oyetakin, P. i dr., ‘Utječe li san loše kvalitete na starenje kože?’ u Clinical and experimental dermatology 40.1 (2015) str. 17-22 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25266053]
[2] Eric J. Olson MD., ‘Koliko je sati sna dovoljno za dobro zdravlje?’, Mayo Clinic, (2016.) [Dostupno na: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/how-many-hours-of-sleep-are-enough/faq-20057898] Originalni izvor: https://aestheticsjournal.com/feature/how-sleep-affects-the-skin

Objavljeno

go to top