OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Što se događa s vitaminom E u menopauzi?

Puno toga! A ništa nije idealno za vas. No ne birnite, imamo kao i uvijek rješenje ili dva za vas.

Što se događa s vitaminom E u menopauzi?

Poput mnogih vitamina u našem tijelu vitamin E teško ostaje u organizmu i njegova razina brzo opada u menopauzi. Dobra je vijest da puno stvari koje konzumiramo sadrže dosta vitamina E pa ne brinite. 

Dobrobiti vitamina E na vaše tijelo u postmenopauzi

Vitamin E poznat je po svom antioksidacijskom djelovanju, a njegova se razina u krvi smanjuje s godinama. Oralno uzimanje vitamina E pokazalo je dobrobiti na postmenopauzu: pomaže poboljšati strukturu kostiju u slučaju osteoporoze; smanjuje opasnost od kardiovaskularnih bolesti (zahvaljujući pozitivnom djelovanju na lipide, kolesterol i zgrušavanje krvi...)(1). Odnedavno se koristi i kao supozitorij za poboljšanje suhoće rodnice. Uobičajeno je propisivati vitamin E nakon menopauze i uvrstiti ga lokalno u anti-age serume ili kreme.

Neke namirnice koje sadrže vitamin E i koje su od pomoći u menopauzi

Hrana bogata vitaminom E:
Ulje pšeničnih klica
Sjemenke suncokreta
Bademi
Ulje lješnjaka
Kikiriki
Avokado
Crvena slatka paprika
Mango
Kivi

Ključni elemeti za upamtiti

• Razina vitamina E, kao i mnogih vitamina u našem tijelu, opada.
• Možete ga pronaći u raznim prozvodima i hrani poput badema, kikirikija ili manga i u brojnim anti-age serumima i kremama.

IZVOR:

1. Usporedba antioksidacijskih učinaka konjskih estrogena, sastojaka crnog vina, vitamina E i probukola na oksidaciju lipoproteina niske gustoće kod žena u menopauzi.
Bhavnani B.R., Cecutti A., Gerulath A., Woolever A.C., Berco M.
Menopause. Studeni 2018.;25(11):1214.-1223.

Najčitanije

Kako smanjiti nadutost tijela u menopauzi?

KOŽA I PREHRANA

Kako smanjiti nadutost tijela u menopauzi?

Nitko se ne želi napuhati poput balona za vrijeme menopauze. Oticanje i nadutost tijela može biti jedna od posljedica. Dobre su vijesti da možete smanjiti problem prilagodbom ponašanja. Otkrivamo vam kako u ovom članku.

Pročitaj članak

5 zapovijedi o zdravoj prehrani kojih se treba pridržavati nakon 50-e

KOŽA I PREHRANA

5 zapovijedi o zdravoj prehrani kojih se treba pridržavati nakon 50-e

Nakon 50-e godine pravilna je prehrana neophodnija no ikad, posebice, jer Vaše tijelo prolazi kroz velike hormonalne promjene koje mogu utjecati na sveukupnu formu. Pročitajte kojih 5 zapovijedi o zdravoj prehrani biste trebali slijediti u ovoj novoj fazi života bez obzira jeste li kod kuće, jedete li vani ili slavite neki blagdan.

Pročitaj članak

Zašto ne možemo smršavjeti u menopauzi?

KOŽA I PREHRANA

Zašto ne možemo smršavjeti u menopauzi?

Menopauza uzrokuje hormonske promjene u ženskom tijelu koje mogu dovesti do raznih poremećaja, upravo zbog hormona koji nisu u ravnoteži. Jedna od mogućih poslijedica je dobivanje na težini. Što se događa u tijelu tijekom menopauze i zašto je tako teško smršavjeti?

Pročitaj članak

Dodaci prehrani u menopauzi: jesu li sigurni?

KOŽA I PREHRANA

Dodaci prehrani u menopauzi: jesu li sigurni?

Svatko želi zdravo starjeti. Tijekom  menopauze možda ćete čuti za dodatke prehrani koji bi vam mogli pomoći da imate zdravu kožu, tijelo i um, no jesu li ti dodaci sigurni? Naša stručnjakinja Agnieszka Szmurto govori o tome u sljedećem članku.

Pročitaj članak

go to top