OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

ŠTO SU HIPERPIGMENTACIJE?

Hiperpigmentacijama nazivamo tamnije pigmentirana područja kože koja nastaju zbog povećanog stvaranja melanina. Melanin je prirodni pigment odgovoran za boju naše kože, kose i očiju. Povećano stvaranje melanina nastaje uslijed različitih čimbenika: izlaganja UV-svjetlu, uzimanja nekih lijekova, utjecaja hormona, genetskih čimbenika te ozljeda ili upala kože.

hiperpigmentacija

Iako se hiperpigmentacije mogu pojaviti na različitim mjestima na tijelu, najčešće se javljaju na fotoeksponiranim područjima kao što su lice, ruke i noge. Ovisno o sloju kože kojeg zahvaćaju, razlikujemo epidermalne, dermalne i miješane hiperpigmentacije koje su ujedno i najčešće. Klinički, epidermalne pigmentacije su svjetlije smeđe boje, dok su dermalne pigmentacije tamnije smeđe ili čak sivkaste boje. Ova podjela ima i svoje terapijsko značenje, naime dermalne hiperpigmentacije teže reagiraju na lokalnu terapiju, s obzirom da je pigment smješten u dermisu gdje je manja apsorpcija lokalnih preparata. U svakodnevnom kliničkom radu najčešće se susrećemo sa postupalnim hiperpigmentacijama, melazmom, solarnim lentigom i ephelides (sunčanim pjegama).

Što uzrokuje neujednačen ten?

Postupalne hiperpigmentacije se pojavljuju nakon zacjeljivanja kože. Najčešće nastaju kod pacijenata s aknama koji ih istiskuju, a također se mogu pojaviti nakon upale kože uzrokovane atopijskim ili kontaktnim dermatitisom. Ove se promjene se mogu pojaviti i nakon estetskih tretmana kao što su kemijski peeling, microneedling ili laserski tretman ukoliko se pacijenti, u fazi dok im se još koža obnavlja, izlažu UV-svjetlu bez fotoprotekcije.

Melazma
je pojava smeđastih, najčešće simetričnih mrlja na koži lica -  iznad gornje usne, na bradi, čelu i obrazima. Mnogobrojni faktori utječu na njezinu pojavu – izlaganje UV-zračenju, trudnoća, oralna hormonalna kontracepcija, hormonalni poremećaji, genetska sklonost te neki lijekovi.  

Solarni lentigo je najčešća hiperpigmentacija do koje dolazi uslijed fotostarenja kože. Najčešće se pojavljuju nakon 40. godine života, njihov se broj povećava sa starenjem, a obično ih nalazimo na licu, šakama, podlakticama i potkoljenicama.  

Sunčane pjege (ephelides) se pojavljuju već u djetinjstvu u obliku sitnih smeđastih mrlja najčešće smještenih na nosu i obrazima, no mogu biti prisutne i na ostalim dijelovima kože izloženima suncu. Tijekom jeseni i zime postaju manje vidljive, a intenzitet i broj im se povećava tijekom izlaganja UV-zračenju.

Za hiperpigmentaciju postoji rješenje!
U liječenju hiperpigmentacija koristimo različite lokalne preparate, a pritom nikako ne smijemo zaboraviti činjenicu kako najvažniju ulogu ima prevencija njihovog nastanka, tj. korištenje proizvoda sa visokim zaštitnim faktorom i izbjegavanje prekomjernog izlaganja UV-zrakama.

Autor: Maja Kovačević, dr.med., spec. dermatovenerologije

go to top