OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

VICHY ZA 89. ROĐENDAN SLAVI UMJETNOST I UMJETNICE

Upoznajte Alju Horvat, mladu slovensku ilustratoricu koja oduševljava prepoznatljivim motivima žena, ruža, životinja i uzoraka za tiskanje na odjeći. Godine 2019. primila je nagradu Elle Fashion Award Young Talent, a godine 2020. uvrštena je na Forbesovu listu »30 under 30 Art & Culture«.

Alja Horvat portret

1. Što za tebe znači umjetnost i kako se ove godine promijenila dinamika tvojega rada?

Crtanje mi mnogo znači! Ilustracijama i slikama izražavam svoje osjećaje i misli jer se riječima ne mogu najbolje izraziti. Dinamika mojega rada nije se mnogo promijenila jer sam i prije radila od kuće, a većina projekata uvijek se odvijala putem interneta i elektroničke pošte jer uglavnom surađujem sa stranim društvima. Međutim, svjesna sam da je trenutačna situacija pogodila brojne druge umjetnike i umjetnice.

2. Kako bi opisala svoju estetiku i što te nadahnjuje u stvaranju?

U stvaranju me najviše nadahnjuju umjetnost, moda i glazba 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Posljednjih nekoliko godina otkrila sam da osjećam posebnu povezanost s tim dvama razdobljima i da se uvijek iznova vraćam svemu što je tada nastalo.

3. Kako je tema ženske moći oblikovala tvoje umjetničko stvaranje?

Mislim da smo posljednjih nekoliko godina mnogo učinili u pogledu ravnopravnosti spolova, ali nas čeka još dug put. Kao žena primjećujem da često nisam tretirana ravnopravno sa suprotnim spolom i često se srećem s predrasudama. U svojim umjetničkim djelima želim prikazivati moćne i samostalne žene, jer takve i jesmo, iako nas društvo često doživljava kao »slabiji« spol.

Alja Horvat slika

4. Kako bi interpretirala svoj rad za virtualnu izložbu Vichy?

Kada nemamo dovoljno samosvijesti i kada nismo zadovoljni sobom, jako je teško pogledati se u »ogledalo«. Moj rad prikazuje ženu koja je moćna, samosvjesna i sigurna u sebe, što želim svim ženama!

#VICHY89 #MINÉRAL89

go to top