OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

VICHY ZA 89. ROĐENDAN SLAVI UMJETNOST I UMJETNICE

Upoznajte Alju Horvat, mladu slovensku ilustratoricu koja oduševljava prepoznatljivim motivima žena, ruža, životinja i uzoraka za tiskanje na odjeći. Godine 2019. primila je nagradu Elle Fashion Award Young Talent, a godine 2020. uvrštena je na Forbesovu listu »30 under 30 Art & Culture«.

Alja Horvat portret

1. Što za tebe znači umjetnost i kako se ove godine promijenila dinamika tvojega rada?

Crtanje mi mnogo znači! Ilustracijama i slikama izražavam svoje osjećaje i misli jer se riječima ne mogu najbolje izraziti. Dinamika mojega rada nije se mnogo promijenila jer sam i prije radila od kuće, a većina projekata uvijek se odvijala putem interneta i elektroničke pošte jer uglavnom surađujem sa stranim društvima. Međutim, svjesna sam da je trenutačna situacija pogodila brojne druge umjetnike i umjetnice.

2. Kako bi opisala svoju estetiku i što te nadahnjuje u stvaranju?

U stvaranju me najviše nadahnjuju umjetnost, moda i glazba 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Posljednjih nekoliko godina otkrila sam da osjećam posebnu povezanost s tim dvama razdobljima i da se uvijek iznova vraćam svemu što je tada nastalo.

3. Kako je tema ženske moći oblikovala tvoje umjetničko stvaranje?

Mislim da smo posljednjih nekoliko godina mnogo učinili u pogledu ravnopravnosti spolova, ali nas čeka još dug put. Kao žena primjećujem da često nisam tretirana ravnopravno sa suprotnim spolom i često se srećem s predrasudama. U svojim umjetničkim djelima želim prikazivati moćne i samostalne žene, jer takve i jesmo, iako nas društvo često doživljava kao »slabiji« spol.

Alja Horvat slika

4. Kako bi interpretirala svoj rad za virtualnu izložbu Vichy?

Kada nemamo dovoljno samosvijesti i kada nismo zadovoljni sobom, jako je teško pogledati se u »ogledalo«. Moj rad prikazuje ženu koja je moćna, samosvjesna i sigurna u sebe, što želim svim ženama!

#VICHY89 #MINÉRAL89

Najčitanije

Vitamin C - tajna blistave kože?

Sastojci

Vitamin C - tajna blistave kože?

Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Jeste li znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravoga sjaja? Bacit ćemo pogled na revitalizirajuća svojstva vitamina C. Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja.

Pročitaj članak

go to top