OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

ZAŠTO DOLAZI DO POJAVE AKNI?

Akne su jedna od najčešćih stanja kože koje nastaju zbog upale dlačnog folikula i žlijezde lojnice uz folikul. U njihovom nastanku ulogu imaju četiri faktora: proliferacija folikularnih epidermalnih stanica i nastanak keratinskog čepa, pojačano izlučivanje sebuma pod utjecajem androgena, prisutnost bakterija P. acnes i pojava upalne reakcije.

Vichy-Brand-Photo

U žena akne se češće javljaju neposredno prije menstrualnog krvarenja, a lokalizirane su na području obraza, oko usana i na bradi (tzv. U-zona). Osim na licu, mogu biti prisutne i na tijelu. U današnje vrijeme se sve više susrećemo sa terminom „maskne“, tj. akne koje se javljaju u području lica koje prekriva zaštitna maska, a nastaju zbog začepljavanja pora te pojačanog znojenja regije lica koju prekriva maska.

KADA SE AKNE POJAVLJUJU?

Akne se najčešće pojavljuju tijekom puberteta, međutim moguća je pojava i u dječjoj, a i u odrasloj dobi. U odrasloj dobi, razlikujemo tri oblika: tzv. perzistentne akne, oblik koji je započeo u pubertetu i traje i po završetku istog, zatim relapsne akne, oblik akne koji je završio nakon puberteta i ponovno se pojavljuje u odrasloj dobi te tzv. kasni oblik akne, onaj oblik koji se prvi puta javlja nakon 20.godine života. Uslijed djelovanja različitih čimbenika, akne se mogu „nastaviti“ i u odrasloj dobi.

KAKO SE AKNE LIJEČE?

Liječenje akni ovisi o težini i opsežnosti promjena. U lokalnoj terapiji koristimo preparate koji sadrže benzoil-peroksid, salicilnu kiselinu, AHA kiseline (laktična, mandelična i glikolna), niacinamid, azelaičnu kiselinu i retinoide. Sistemski se primjenjuju antibiotici s ciljem protuupalnog djelovanja, peroralni kontraceptivi te retinoidi. Od neinvazivnih estetskih tretmana preporučuje se microneedling, kemijski peelinzi te laserski tretmani.

NJEGA KOŽE S AKNAMA

U njezi kože sa aknama, pažnju je bitno usmjeriti na nekoliko koraka:
·       Redovito pranje lica sa gelom za čišćenje, koji sadrži primjerice salicilnu kiselinu, cink, benzoil-peroksid.
·       Nanošenje tonika ili micelarne vode koji će ukloniti nečistoće i višak sebuma. Ukoliko je potrebna eksfolijacija kože, prednost se daje proizvodima koji sadrže AHA kiseline.
·       Hidratacija nanošenjem boostera sa hijaluronskom kiselinom/vitaminom C i hidratantne kreme /emulzije koja je nekomedogena, a sadrži neke od prethodno navedenih aktivnih sastojaka.
·       Zaštita od sunca nanošenjem nekomedogenog proizvoda sa visokim zaštitnim faktorom.
·       Korištenje make-upa koji je nekomedogen.  


Autor: Maja Kovačević, spec. dermatovenerologije

go to top