OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Zašto je moja koža toliko suha tijekom menopauze?

Svrbež, ovješenost, suhoća – to su 3 najvažnija stanja kože na vašoj listi promjena u menopauzi. Suhoća je i najneugodnija, stoga - dobro pitanje. Nemogućnost kože da zadržava vodu ima veliku ulogu u svemu ovome.

Zašto je moja koža toliko suha tijekom menopauze?

Suha koža tijekom menopauze vrlo je česta

Nedavno istraživanje na 3.875 žena u postmenopauzi starijih od 40 godina pokazuje da ih 36.2% ima problem sa suhom kožom.

Suhoća je jedna od najvećih kliničkih promjena tijekom starenja kože lica kod žena u postmenopauzi. Od svih dermatoloških stanja kod zrelih žena suha je koža jedno od najčešćih.

Nju uzrokuje smanjena razina estrogena i progesterona. U 50-ima pH kože se mijenja kao i sposobnost zadržavanja vode, metabolizam se usporava i koža postaje suša, bez sjaja, manje čvrsta i glatka - sve u svemu manje prijateljski raspoložena, to je sigurno…

Postoje razni simptomi suhe kože u menopauzi

Simptomi uključuju:
1. zatezanje kože nakon tuširanja ili plivanja
2. ispucanu kožu ruku i nogu
3. svrbež
4. možete primijetiti sive ili pepeljaste tonove kože ako imate tamniji ten

Ono što se događa je usporavanje obnove keratinocita (stanica koje sačinjavaju 90% površinskog sloja kože) što uzrokuje nakupljanje starih stanica na površini epidermisa.

Lipidna barijera slabije je organizirana i odatle suhoća.

Dr. Karolina Kopeć

Uza sve to (posljednje u ovom članku, obećajemo) hijaluronska kiselina postaje vrlo osjetljiva na raspadanje utjecajem posebnog enzima hijaluronidaze i to uzrokuje progresivno pogoršanje hidratacije i čvrstoće.

Ključni elementi za upamtiti

Koža je suha zbog nedostatka hidratacije uzrokovane smanjenom razinom estrogena. Kad se ravnoteža kože naruši, ona više nije u mogućnosti normalno funkcionirati i, u ovom slučaju, zadržavati vodu.

go to top