OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Životne rutine i izazovi u menopauzi

Poznata televizijska urednica i voditeljica Tončica Čeljuska otkrila nam je kako s velikom predanošću i energijom živi u svojim zrelim godinama. Iza nje je dugogodišnja televizijska karijera, okušala se u najprestižnijim televizijskim formatima, a trenutno vodi i uređuje talk show „U svom filmu” na Hrvatskoj televiziji, u kojem ugošćuje inspirativne i uspješne pojedince iz svijeta umjetnosti, znanosti, sporta i javnog života. Majka je dviju odraslih kćeri i baka jedne unučice. Tončica je uvijek pomno dotjerana i već se godinama čini da je to samo po sebi dano, no ona se ne libi priznati koliko ulaže u svoj izgled. Redovito vježba, puno šeta, uživa u umjetnosti, a je sve to ono što pomlađuje duh i tijelo.

Tončica Čeljuska

Nedavno je izazvala pozornost javnosti kada je objavila da je počela aktivno trenirati boks, pomalo netipičan sport za žene u pedesetim- no i time pokazuje da ne priznaje ograničenja niti limite kada su u pitanju godine. S Tončicom smo razgovarali o njenim životnim rutinama i izazovima s kojima se susreće u menopauzi.

1. Što Vas pokreće u životu?

U životu me najviše pokreće ideja da je život, uz sve poteškoće, zapravo divan; to je prilika kojoj trebamo dati smisao, vrijedi stvarati, vrijedi njegovati dobre odnose, tu su moja predivna djeca koja me uvijek iznova vesele. Zahvalna sam na činjenici što sam zainteresirana i radoznala osoba i toliko toga još nisam ni doživjela ni upoznala, svaki je dan nova situacija, novi izazov. Takva sam, puno me stvari zanima, svakodnevno biram u svoj život integrirati ono što je dobro i pozitivno.

2. Kako ste doživjeli ulazak u novo životno razdoblje – menopauzu?

Osoba sam koja se ne libi pogledati stvarnosti u oči. Menopauza je životna činjenica, i na koncu ako je prolazimo znači da smo žive i zdrave, da živimo svoje zlatne godine. Svatko od nas poznaje osobe, žene koje su prerano otišle, pa i u ovoj koroni. Što bi one dale da su mogle doživjeti brige koje zadaje menopauza. To nije bolest, to je jedna normalna etapa koja dolazi s godinama i ako se s tim nosimo kao svjesne i zrele osobe – ne vidim veliki problem. Treba raditi na sebi, razumjeti sebe i svoju ženstvenost u svakom životnom razdoblju.

3. Je li Vam novo razdoblje bilo motivacija za nove životne odluke?

Mladost je sama po sebi divna, lijepa, svi smo zdravi i veseli, iako ponekad toga nismo svjesni. Kako postajemo zreliji, i izazovi su veći, zadaci su zahtjevniji, moramo se više truditi. Svakako je lakše odlično izgledati i dobro se osjećati s 25 nego s 55. No kada uđeš u pedesete imaš više mudrosti i mira, znaš vrijednost sebe i drugih, nemaš više previše iluzija, znaš točno što očekivati od drugih, a što od sebe. I tu je najveća blagodat. Kad končano shvatiš da si gospodarica svog života, svojih odluka, svoje volje. Više ne ispunjavaš tuđa očekivanja, već sebi polažeš račune. Što prije čovjek shvati da je odgovornost za njegov život samo njegova, lakše je donositi ispravne odluke. Kako ću živjeti, kako ću se hraniti, hoću li vježbati – to su sigurno najvažnije odluke koje sam donijela u ovom životnom razdoblju. Svjesna sam da vrijeme radi svoje i da ako ga hoću proživjeti u najboljoj mogućoj kondiciji, moram raditi dobro sebi, moram uvesti neke zdrave rutine koje nemaju alternative. Biram tjelovježbu i to redovitu, barem tri puta tjedno, biram kvalitetnu i zdravu hranu, biram prikladnu njegu. To je samo stvar odluke, svatko si to može priuštiti. Šetnju od pola sata dnevno, voće i povrće umjesto peciva, zdrave odluke.

4. Imate li neki savjet za sve žene u menopauzi?

Savjeti postoje da ih ne bismo poslušali, netko je rekao. No šalu na stranu, voljela bih kada bi žene menopauzu shvatile kao priliku da se okrenu sebi, da propitaju svoje prioritete. Djeca su odrasla, karijere su već odrađene, ostaje nam vrijeme koje možemo posvetiti svemu što nam je bitno. Pod uvjetom da spoznamo što je bitno – a najbitnije je shvatiti sebe, svoju osobu, svoj život. Imamo priliku krenuti hrabro u stvari koje su bile na čekanju jer nismo imali vremena između brige o djeci ili karijere. Svatko zna za sebe, što ga veseli, treba živjeti svoje radosti koliko je god to moguće.

5. Koji je Vaš životni moto?

Jako puno čitam, volim beletristiku, ali i knjige o osobnom razvoju. Puno, puno imam rečenica koje bi se mogle provući kao moto, no ako moram izabrati jednu misao kojom se vodim, to bi bila: „NE RASIPAJTE ZLATO SVOJIH DANA”, drugim riječima, iskoristite svaki trenutak najkvalitetnije moguće, potrudite se oko svog života, dajte sve od sebe. Svaki dan je novi dan, ali i jedan dan manje. Zato treba živjeti odvažno i svrsishodno. Ne volim gubiti vrijeme, uvijek volim raditi, koristim ga ili za učenje ili za uživanje u umjetnosti.

6. Kako provodite slobodno vrijeme?

Obožavam talijansku glazbu, to je moja životna strast. Pop-operni trio IL VOLO, pravi sam fan, mogu ih slušati satima. Uvijek su moja glazbena kulisa. Čak i kad radim, a u slobodno vrijeme obavezno. Idem na njihove koncerte kada se održavaju u blizini, pa čak i do Italije. Redovito šetam, naravno sa slušalicama, najmanje sat i pol dnevno.

7. Što Vas istinski ispunjava?

Budući da se čitav život redovito šminkam, a za snimanje često koristim tešku televizijsku šminku, njega mi je jako važna. Prije svega koristim kvalitetne proizvode za skidanje šminke. Rekla bih da je to prvi i najvažniji korak, dobro očistiti lice. Što se tiče kozmetike za njegu, sada lice ipak treba malo kvalitetnije kreme koje koži daju upravo ono što s godinama nestaje, tako da sam se okrenula Vichyjevoj posebnoj kolekciji za žene u menopauzi. I doista, od tada mi je koža znatno svježija i na očigled blistavija. Svakako s godinama pokušavam koristiti proizvode koji su ipak dizajnirani za zrelu kožu.

8.Koji je Vaš provjeren beauty savjet kojeg se uvijek držite?

Moj provjeren beauty savjet bio bi da nikad ne liježem bez kvalitetne hranjive kreme, no isto tako nikad ne izlazim bez barem malo ruža na usnama, maskare i rumenila. Nikad ne znate na kog možete naletjeti.

9. Kako izgleda Vaša beauty rutina i koliko se ona s godinama promijenila?

Za dobar dan u menopauzi najvažnije je odlučiti uvesti zdravu rutinu u svoj život. Meni je važno dobro jutro. To podrazumijeva mirno ispijanje prve kave i lagani doručak, uz dobru muziku ili kakav motivacijski video. Silno je važno dobro započeti dan, makar se morali ustati pola sata ranije. Nipošto ne propuštam fizičku aktivnost, bilo trening, bilo brzo hodanje. Preporučam slušanje glazbe koja vas podiže, to su moje rutine, zahvaljujući kojima se osjećam dobro.

VAŠA RUTINA

Mineralizirana micelarna vodica - osjetljiva koža

Mineralizirana micelarna vodica - osjetljiva koža

go to top