OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Dobrobiti seruma s vitaminom C na vašu kožu

Vitamin C je moćni i učinkoviti sastojak njega za kožu. Istražili smo mnoge njegove dobrobiti, kao i razlog zašto je serum s vitaminom C jedan od najvažnijih proizvoda u rutini njege kože.

Vitamin C (poznat i kao askorbinska kiselina) je vitamin topiv u vodi. Ljudsko ga tijelo ne može sintetizirati (1), a igra ključnu ulogu u zdravlju kože i tijela.

Dobrobiti vitamina C na kožu


Zdrava koža normalno ima visoku koncentraciju vitamina C u epidermisu (vanjskom sloju kože), no izlaganje UV zrakama može iscrpiti ovu rezervu (2). Ovaj sastojak ima višestruku ulogu unutar kože, a njegove dvije najvažnije funkcije su:

Pretpostavka je da vitamin C najvjerojatnije igra ulogu u sposobnosti kože da se štiti od gubitka vode

1. Sposobnost sinteze kolagena (2)


Ovaj vitamin pomaže u stimulaciji kolagena koji vašu kožu čini glatkom, svježom i mladolikom. Način djelovanja: tvorbu kolagena provode fibroblasti u dermisu (drugi sloj kože). Fibroblasti su važne stanice uključene u tvorbu kože – studije su pokazale da oni ovise o prisutnosti vitamina C u sintezi i regulaciji kolagena u dermisu (2). To rezultira tvorbom kolagenskog matriksa u dermisu. Istraživanja su pokazala i da se bez vitamina C sinteza i umrežavanje smanjuju (2).  K tome, vitamin C igra značajnu ulogu u zacjeljivanju rana koje je direktno povezano sa sintezom kolagena (2). Ustvari, neprimjerene količine vitamina C povezane su s brojnim oslabljenim funkcijama kože, uključujući i slabo zacjeljivanje rana i krhkost te gubitak vezivnog tkiva (2). Vitamin C dokazano pojačava i tvorbu lipida barijere kože – ključnih ulja za zaštitu kože. To upućuje na pretpostavku da vitamin C najvjerojatnije igra ulogu u sposobnosti kože da se štiti od gubitka vode (2).

Kako serum s vitaminom C pogoduje koži?

  • Može se koristiti u obliku seruma za blistav i gladak ten.
  • Zahvaljujući svoj antipigmentacijskom djelovanju smanjuje nastanak melanina uslijed čega je ten svjetliji (3), a istovremeno djeluje i na tamne mrlje.
  • Studije su pokazale da zbog svojih antioksidacijskih svojstava vitamin C smanjuje oštećenja  i to i pri topičkoj primjeni i pri unosu vitamina C putem hrane (2).
  • Neke su studije pokazale i da topička primjena ovog vitamina može smanjiti hrapavost kože (2) uslijed čega je koža mekša i glađa.

2.Antioksidacijska svojstva vitamina C

Antioksidacijska svojstva vitamina C čine ga odličnom zaštitom protiv toksina izvana (2) jer može neutralizirati i eliminirati oksidanse te ima sposobnost obnove bilo kakve nastale štete. To je posebno važno kad je riječ o štetnim okolišnim učincima poput sunčevog zračenja, zagađenja i pušenja. Svi ti čimbenici mogu ubrzati nastanak oštećenja na koži putem oksidacijskog stresa (3) i pridonijeti nastanku znakova preranog starenja. Međutim, vitamin C neutralizira ove oksidacijske čimbenike i ima anti-age i fotozaštitno djelovanje na kožu. (3). Vitamin C ima utjecaj i na druge vitamine u tijelu poput vitamina E npr. I ovaj je vitamin antioksidans koji štiti stanice od oksidacijskog stresa i istovremeno održava kolagensku mrežu u koži. Studije su pokazale i da vitamin C ima glavnu ulogu u obnovi vitamina E i da se slično iscrpljuje pri izlaganju UV zrakama (3).

Dobrobiti vitamina C na tijelo


Vitamin C višestruko povoljno djeluje na tijelo, posebno kad je riječ o tkivima. Važan je za rast, razvoj i obnovu tkiva i kostiju, kao i u stresnim uvjetima zbog svog protuupalnog djelovanja na imunitet. Štoviše, potiče imunološki sustav i jača njegovu snagu i zaštitu. (4).

IZVORI:

  1. 1. 'Pojačavanje proizvoda za pomoć u hrani vitaminom C: završno izvješće' na Medicinskom institutu, Odbor za međunarodnu ishranu – vitamin C u proizvodima za pomoć u hrani Washington (DC), National Academies Press (US), 1997. [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK230157/]
  2. 2. Pullar, J.M. i dr., 'Uloga vitamina C u zdravlju kože' u Nutrients 9.8 (2017.) str. 866. [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/]
  3. 3. Al-Niaimi, F. i dr., 'Topička primjena vitamina C i koža: mehanizmi djelovanja i kliničke primjene' u The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 10.7 (2017.) str. 14.-17. [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605218/]
  4. 4. Sorice, A. i dr., 'Askorbinska kiselina: njena uloga u imunološkom sustavu i kronične upalne bolesti.' u Mini Rev Med Chem 14.5 (2014.) str. 44.4-52. [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24766384]

go to top