OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Dobrobiti seruma s vitaminom C na vašu kožu

Vitamin C je moćni i učinkoviti sastojak njega za kožu. Istražili smo mnoge njegove dobrobiti, kao i razlog zašto je serum s vitaminom C jedan od najvažnijih proizvoda u rutini njege kože.

Vitamin C (poznat i kao askorbinska kiselina) je vitamin topiv u vodi. Ljudsko ga tijelo ne može sintetizirati (1), a igra ključnu ulogu u zdravlju kože i tijela.

Dobrobiti vitamina C na kožu


Zdrava koža normalno ima visoku koncentraciju vitamina C u epidermisu (vanjskom sloju kože), no izlaganje UV zrakama može iscrpiti ovu rezervu (2). Ovaj sastojak ima višestruku ulogu unutar kože, a njegove dvije najvažnije funkcije su:

Pretpostavka je da vitamin C najvjerojatnije igra ulogu u sposobnosti kože da se štiti od gubitka vode

1. Sposobnost sinteze kolagena (2)


Ovaj vitamin pomaže u stimulaciji kolagena koji vašu kožu čini glatkom, svježom i mladolikom. Način djelovanja: tvorbu kolagena provode fibroblasti u dermisu (drugi sloj kože). Fibroblasti su važne stanice uključene u tvorbu kože – studije su pokazale da oni ovise o prisutnosti vitamina C u sintezi i regulaciji kolagena u dermisu (2). To rezultira tvorbom kolagenskog matriksa u dermisu. Istraživanja su pokazala i da se bez vitamina C sinteza i umrežavanje smanjuju (2).  K tome, vitamin C igra značajnu ulogu u zacjeljivanju rana koje je direktno povezano sa sintezom kolagena (2). Ustvari, neprimjerene količine vitamina C povezane su s brojnim oslabljenim funkcijama kože, uključujući i slabo zacjeljivanje rana i krhkost te gubitak vezivnog tkiva (2). Vitamin C dokazano pojačava i tvorbu lipida barijere kože – ključnih ulja za zaštitu kože. To upućuje na pretpostavku da vitamin C najvjerojatnije igra ulogu u sposobnosti kože da se štiti od gubitka vode (2).

Kako serum s vitaminom C pogoduje koži?

 • Može se koristiti u obliku seruma za blistav i gladak ten.
 • Zahvaljujući svoj antipigmentacijskom djelovanju smanjuje nastanak melanina uslijed čega je ten svjetliji (3), a istovremeno djeluje i na tamne mrlje.
 • Studije su pokazale da zbog svojih antioksidacijskih svojstava vitamin C smanjuje oštećenja  i to i pri topičkoj primjeni i pri unosu vitamina C putem hrane (2).
 • Neke su studije pokazale i da topička primjena ovog vitamina može smanjiti hrapavost kože (2) uslijed čega je koža mekša i glađa.

2.Antioksidacijska svojstva vitamina C

Antioksidacijska svojstva vitamina C čine ga odličnom zaštitom protiv toksina izvana (2) jer može neutralizirati i eliminirati oksidanse te ima sposobnost obnove bilo kakve nastale štete. To je posebno važno kad je riječ o štetnim okolišnim učincima poput sunčevog zračenja, zagađenja i pušenja. Svi ti čimbenici mogu ubrzati nastanak oštećenja na koži putem oksidacijskog stresa (3) i pridonijeti nastanku znakova preranog starenja. Međutim, vitamin C neutralizira ove oksidacijske čimbenike i ima anti-age i fotozaštitno djelovanje na kožu. (3). Vitamin C ima utjecaj i na druge vitamine u tijelu poput vitamina E npr. I ovaj je vitamin antioksidans koji štiti stanice od oksidacijskog stresa i istovremeno održava kolagensku mrežu u koži. Studije su pokazale i da vitamin C ima glavnu ulogu u obnovi vitamina E i da se slično iscrpljuje pri izlaganju UV zrakama (3).

Dobrobiti vitamina C na tijelo


Vitamin C višestruko povoljno djeluje na tijelo, posebno kad je riječ o tkivima. Važan je za rast, razvoj i obnovu tkiva i kostiju, kao i u stresnim uvjetima zbog svog protuupalnog djelovanja na imunitet. Štoviše, potiče imunološki sustav i jača njegovu snagu i zaštitu. (4).

IZVORI:

 1. 1. 'Pojačavanje proizvoda za pomoć u hrani vitaminom C: završno izvješće' na Medicinskom institutu, Odbor za međunarodnu ishranu – vitamin C u proizvodima za pomoć u hrani Washington (DC), National Academies Press (US), 1997. [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK230157/]
 2. 2. Pullar, J.M. i dr., 'Uloga vitamina C u zdravlju kože' u Nutrients 9.8 (2017.) str. 866. [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/]
 3. 3. Al-Niaimi, F. i dr., 'Topička primjena vitamina C i koža: mehanizmi djelovanja i kliničke primjene' u The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 10.7 (2017.) str. 14.-17. [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605218/]
 4. 4. Sorice, A. i dr., 'Askorbinska kiselina: njena uloga u imunološkom sustavu i kronične upalne bolesti.' u Mini Rev Med Chem 14.5 (2014.) str. 44.4-52. [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24766384]

VAŠA RUTINA

 • liftactiv-freshshot-antioksidacijski-tretman; serum-vitamin-c; protiv-umor-koza; bore-borice; za-lice vichy umoran-izgled-koze; znakovi-starenja

  LIFTACTIV SUPREME

  FRESH SHOT Antioksidacijski tretman protiv umornog izgleda kože

  Serum za lice

  Antioksidacijska njega za kožu s vitaminom C koja djeluje protiv znakova starenja i umora u 10 dana.

 • Najčitanije

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Jeste li znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravoga sjaja? Bacit ćemo pogled na revitalizirajuća svojstva vitamina C. Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja.

  Pročitaj članak

  go to top