OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Koje bismo dodatke prehrani trebale uzimati u menopauzi?

Postoji previše podataka koje je potrebno obraditi tijekom menopauze. Naravno, želite se dobro pripremiti i brinuti za sebe, no kako možete znati koje dodatke uzimati i kako? Možda ne znate, no reći ćemo vam!

koje-bismo-dodatke-prehrani-trebale-uzimati-u-menopauziStudije pokjazuju da otpirlike 40-75% žena u menopauzi koristi dodatke i alternativnu medicinu. Takav poristup uključuje i uzimanje biljaka u obliku gotovih mješavina, dodataka prehrani, meditacije, akupunkture i masaža (1). Zbog velike popularnosti činjenice da dodaci olakšavaju simptome menopauze važno je znati koji su učinkoviti.

Niste same!
Otprilike 40-75% žena u menopauzi koristi komplementarnu i alternativnu medicinu za pompć u periodu menopauze.

Kalcij i vitamin D

Koje biste, dakle, dodatke trebale uzimati tijekom menopauze? Menopauza je najveći faktor rizika kod žena s osteoporozom. Tijekom menopauze prosječni godišnji gubitak koštane mase je 2-3% tijekom prvih nekoliko godina i 0,5-1% nakon toga. Zato je ključno djelovati preventivno. Kalcij i vitamin D dva su vrlo važna dodatka koji djeluju na zdravlje kostiju. Za žene u dobi iznad 50 godina preporučuje se dodatak kalcija ( ≥1000 mg/ dan) i vitamina D (800 IU/dan (20μg)(2).

Činjenice i brojke:
Tijekom menopauze prosječni godišnji gubitak koštane mase je 2-3% tijekom prvih nekoliko godina i 0,5-1% nakon toga
Uzvratite udarac uz kalcij i vitamin D!

Flavonoidi (polifenoli), uključujući fitoestrogene

Još jedna promjena koja se javlja tijekom menopauze je starenje kože. Skupina oralnih dodataka uključujuči flavonoide (polifenole)  poput fitoestrogena mogu pomoći i odgoditi starenje kože. Fitoestrogeni pripadaju među biljne sastojke koji imaju slične učinke kao estrogen u vašem tijelu. Upotreba fitoestrogena ima pozitivan učinak na lipide u serumu, a pogoduju i zdravlju u cijelosti. Mogu smanjiti i opasnost od kardiovaskularnih bolesti, a usto pozitivno utječu na metabolizam koštanog tkiva, sluznice i kožu te učinkovito olakšavaju postmenopauzalne simptome.(3,4). Postoje i podaci koji govore da dodaci izoflavona bogati genisteinom (dodaci derivirane soje) olakšavaju valove vrućine (5).

Omega-3 masne kiseline

Valovi vrućine, depresija i kardiovaskularni problemi za mnoge žene u menopauzi. Omega-3 masne kiseline mogu biti od pomoći. One pripadaju među poluzaisćene masne kiseline dugog lanca (omega-3 PUFA)(1).

Jedan od proizvoda bogatih omega-3 esencijalnim masnim kiselinama i gama-linolenskom kiselineom (GLA) je noćurak poznat i kao EPO. To je biljka koja cvate i može pomoći kod valova vrućine povezanih s menopauzom. Izvor omega-3 masnih kiselina nisu samo biljna ulja, već i riblja masnoća. Ova skupina dodataka štiti kardiovaskularni sustav žena u menopauzi, a smanjuje i opasnost od depresije te od razvoja karcinoma dojke i zato su omega-3 masne kiseline velika grupa dodtraka koji se preporučuje kod žena u menopauzi. (1).

Još jedan čest simptom u menopauzi je ispadanje kose. Dermatolozi najčešće preporučuju dodatke prehrani s cinkom, bakrom i željezom (posebno za vegetarijance), vitaminima A, S, E, niacinom B12 i biotinom. Oni se nalaze u dodacima prehrani B kompleks. (7).

Sažetak:

Menopauza je period života tijekom kojeg se javljaju mnoge promjene u tijelu.

Najučinkovitji dodaci prehrani za olakšavanje simptoma menopauze su:
·      Kalcij
·      Vitamin D
·      Flavonoidi
·      Omega-3 masne kiseline
·      kompleksi multivitamina, posebno B kompleks

IZVORI:

[1]. Brończyk-Puzoń A., Piecha D., Koszowska A., Kulik-Kupka K., Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2016., svezak 22, br. 2

[2]. Rizzoli, R., Bischoff-Ferrari, H., Dawson-Hughes, B., & Weaver, C. (20.14.). Prehrana i zdravlje kostiju kod žena nakon menopauze. Women’s Health, 10(6), 599–608. doi:10.2217/whe.14.40

[3]. Bojarowicz H., Dźwigulska P. Dodaci prehrani. II. Dio  Odabrani sastojci dodataka prehrani i njihova primjena. Hygeia Public Health 2012., 47(4): 433.-441.

[4]. Eden, J. A. (2012.). Fitoestrogeni za menopauzalne dimptome: pregled. Maturitas, 72(2), 157.–159.

[5]. Messina, M. (2014.). Hrana od soje, izoflavoni i zdravlje kod postmenopauzalnih žena. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(suppl_1), 423S–430S.

[6]. Taylor, M. (2015.). Komplementarni i alternativni prostupi menopauzi. Endokrinologija i metabolizam Klinike Sjeverne Amerike, 44(3), 619.–648.

[7]. Goluch-Koniuszy Z. Prehrana žena s problemom ispadanja kose tijekom menopauze. Menopauzalny. Ožujak 2016. 15(1): 56.–61.

VAŠA RUTINA

go to top