OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Koje hormonske promjene u menopauzi utječu na promjene na mojoj koži?

Menopauza je jedan nevjerojatno komplicirani proces koji ne utječe samo na unutrašnjost tijela, već i na kožu. Pošto je koža prozor u tijelo (na neki način), može vrlo brzo pokazati znakove neugode.

Koje hormonske promjene u menopauzi utječu na promjene na mojoj koži?

Vidjet ćete da puno znakova ima istu polazišnu točku.

Tijekom menopauze vaši hormoni prolaze kroz brojne promjene

Gubitak estrogena može utjecati i na krvotok te hranjive tvari i kisik ne dopiru do kože. S manje onoga što joj je potrebno da bude u dobroj formi, vaša će koža biti tanja i suša.

Estrogen i progesteron daju koži sjaj, elastičnost i hidrataciju – naprosto ih volimo. S opadanjem funkcija jajnika pada i razina ovih hormona – e to mrzimo.
Hormonska neravnoteža tijekom menopauze uzrokuje raspad kolagenih i elastinih vlakana što utječe na elastozu. Dolazi i do nedostatka vlage u koži i sporijeg zacjeljivanja rana i to sve zahvaljujući UV zrakama i činjenici da se s vremena na vrijeme zaboravljamo zaštititi. Smanjena razina estrogena može također uzrokovati preraspodjelu masnih zaliha, ali ne baš pametnu ako nas pitate...:
-   gubitak potpornog masnog tkiva ispod kože lica, vrata, dlanova, prsiju i ruku uzrokuje ovješenost
-   koncentracija masti oko trbuha i/ili na bedrima i stražnjici.

Je li to sve? Nažalost ne…
Tu i tamo možete primijetiti i smeđe mrlje i hiperpigmentaciju.

Hranjive tvari i kisik teško dopiru do kože

Pored toga, nadbubrežne žlijezde i jajnici kod žena u postmenopauzi još uvijek luče androgene. Ovi hormoni, u nedostatku estrogena, uzrokuju neke druge simptome poput produbljivanja glasa, pojave dlaka na licu, masne kože i akni. Samo malo, to ne znači da ćete postati muškarac, već da su hormoni nezgodna stvar i da određuju mnoge stvari i kod žena i kod muškaraca te može doći do zbrke što će vam dati neke muške osobine, ali ne i sve!

Ključni elementi za upamtiti

Glavne promjene koje utječu na vašu kožu su nedostatak estrogena i otežan put hranjivih tvari i kisika do kože. Vaša je koža organ i potreban joj je cijeli niz stvari da bi normalno funkcionirala. Zato svaka hormonska promjena uvelike utječe na kožu…

go to top