OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Menopauza i gubitak kolagena: zašto koža postaje ovješena?

Ne izgledate više kao da imate 20 i nema ništa lošeg u tome jer ste sad daleko bolje nego ste bile s 20: samosvjesnije, više ste postigle, bolje se poznajete.

Menopauza i gubitak kolagena: zašto koža postaje ovješena?

30% gubitka kolagena u prvih 5 godina menopauze

No prije nego razmislite o kirurškom zahvatu, postoji bezbroj manje invazivnih rješenja koja vam mogu biti od pomoći.
Ovješenost kože tijekom menopauze uzrokovana je brzim gubitkom kolagena u ovom periodu – čak 30% tijekom prvih 5 godina i 2% sljedećih 20. Da, dolazi teško razdoblje ali da smo na vašem mjestu, fokusirali bismo se na dio o „sljedećih 20 godina“!


Ostale posljedice smanjenja kolagena u koži

Atrofija je masivno smanjenje gustoće kožnog tkiva. Sve što dovodi do ovog smanjenja može promijeniti i komunikaciju i razmjenu hranjivih tvari između epidermisa i dermisa što otežava vašoj koži da zadrži svoja mehanička svojstva.

Kako se kolagen raspada, koža gubi čvrstoću, javljaju se podbradak i bore. Možete primijetiti da dinamični osmijeh i bore mrštenja postaju trajne, spušta se vrh nosa, područje oko očiju produbljuje i pore postaju šire. Zgodno, zar ne?

Sve ove kliničke promjene kod žena u menopauzi povezane su sa starenjem sva 3 sloja kože lica (epidermis, dermis i hipodermis). Atrofija, suhoća i masne naslage koje se opuštaju glavni su znakovi ovog ne baš zabavnog, ali apsolutno normalnog procesa.
Možete primijetiti i progresivni raspad hijaluronske kiseline u dermisu, suhoću kože i hrapavost zahvaljujući smanjenoj tvorbi sebuma, gubitku elastičnosti te smanjenoj sposobnosti zadržavanja vlage što može dovesti do gubitka čvrstoće. 

Zato vaše lice može izgledati drugačije, pomalo umorno i možda može utjecati na vaše samopouzdanje. Spriječimo to ili barem usporimo na najbolji mogući način putem:
· prestanka pušenja i smanjenja unosa alkohola
· odabira pravilne dnevne njege primjerene koži u predmenopauzi i postmenopauzi – redovita zaštita od sunca s visokim SPF-om otporna na vodu.
· usvajanjem zdrave, ujednačene prehrane
· redovitim vježbanjem

Ključni elementi za upamtiti

Razlog ovješenosti kože u menopauzi uglavnom je vrlo brzi gubitak kolagena koji potiče i druge promjene.
Dobra je vijest da postoji mnoštvo stvari koje možete učiniti poput:
· usvajanja rutine njege kože koju možete provoditi svakodnevno ili
· uvođenja ujednačene prehrane
Posavjetujte se s dermatologom glede rutine - Neovadiol dnevna, noćna njega i serum savršeno su rješenje za ovješenu kožu u menopauzi. 

go to top