OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Menopauza: Sve o vašoj koži i hormonskim promjenama

Misija našeg odjela znanstvenih komunikacija Laboratorija Vichy je nastaviti istraživanje o menopauzi kako bismo utjelovili svu našu povijesnu podlogu i odveli znanje o menopauzi korak naprijed.

Na taj način jamčimo da ćemo svakodnevno pratiti žene i omogućiti najbolje od znanosti za njihovu budućnost.

Prvak u njezi kože u menopauzi

Od 1992. Laboratoriji Vichy istražuju posebnost kože u menopauzi s obvezom praćenja žena u ovom posebnom trenutku.
Vichy, kao prvak na ovom području, istražuje, definira i obilježava ne samo vizualne promjene, već i određuje i objašnjava biološke mehanizme iza promjena na koži u menopauzi.
Zahvaljujući ovom velikom i vrlo naprednom znanstvenom znanju po prvi puta kozmetički proizvod za njegu kože može nadomjestiti utjecaj menopauze na starenje kože i obnoviti osjećaj ugode i samopouzdanje kod žena.

ŠTO SE DOGAĐA S KOŽOM TIJEKOM MENOPAUZE?

Into Your Skin - Coupe de l'eau

Postoje 3 tipa kliničkih promjena povezanih sa starenjem kože lica kod žena u postmenopauzi: atrofija, opuštanje i suhoća. Objasnit ćemo sva tri...

Na razini epidermisa

Usporavanje obnove keratinocita uzrokuje nakupljanje starih keratinocita. Sinteza lipida je smanjena što rezultira promjenama u funkciji barijere kože i suhoći kože što dovodi do sporijeg ljuštenja i promjene optičkih svojstava rožnatog sloja koji gubi sjaj i postaje žućkast.

Na razini dermalno-epidermalne junkcije

Tijekom procesa starenja dermalno-epidermalna junkcija postaje ravnija i postupno gubi svoju valovitost. Ekspresija gena kolagena tipa VII opada i njegova je pravilna tvorba više nije zajamčena. Gubitak kolagena VII se ubrzava kod kože oštećene UV zračenjem i može uzrokovati smanjenu koheziju u različitim slojevima kože. To je glavni protein u građi žilica koje omogućuju pravilnu koheziju između epidermisa i dermisa. Komunikacija i razmjena nutrijenata između epidermisa i dermisa je smanjena što mijenja homeostazu kože kao i njena mehanička svojstva.

Na razini dermisa

Dolazi do smanjenja broja i veličine fibroblasta. Ta pojava utječe na tvorbu kolagenih i elastinih vlakana te glikozaminoglikana (GAG). Međutim, proizvodnja enzima koji razbijaju proteine u koži (kolagenaze i elastaze) raste s godinama. Sad je već prihvaćeno da se sadržaj kolagena smanjuje s godinama uz smanjenje topljivosti molekula kolagena i promjene njihovih mehaničkih svojstava. Starenje ljudskih fibroblasta prati smanjenje sinteze kolagena dok sinteza sveukupnih nekolagenih proteina ostaje netaknuta. Elastina vlakna također prolaze kroz promjene, prorjeđuju se, gube orijentaciju i nedostatak hidratacije mijenja njihova elastična svojstva i uzrokuje pucanje. Uz smanjenu sintezu kolagena starenje kože hijaluronsku kiselinu u dermisu čini krhkom i ona postaje vrlo osjetljiva na raspad pod utjecajem određenih enzima.

Što upamtiti o koži u menopauzi

ČINJENICA 1
Menopauza je razdoblje kliničkih promjena koje mogu imati sljedeće učinke na kožu
· Atrofija
· Ovješenost kožnog tkiva
· Isušivanje

ČINJENICA 2
Postoje 2 tipa promjena

BIOLOŠKE PROMJENE
· veliko smanjenje funkcije lojnih žlijezda
· promjena dermalne strukture vidljiva zbog smanjenja viskoelastičnosti kože (twistometer) i povećanje stvaranja nabora na koži pri pritisku (densiscore).
· smanjenje debljine epidermisa

PROMJENE NA KOŽI
· raspad proteina i ljuštenje se usporavaju i uzrokuju nakupljanje starih keratinocita

DHEA EKSPERTIZA

DHEA je poznata u znanstvenoj zajednici kao hormon koji čuva mladolikost i kojeg ljudsko tijelo prirodno proizvodi. Imamo ga unutar sebe i on jamči mladolikost, svježinu i ljepotu kože. Otkrili smo da je nakon menopauze tijelo iskoristilo 90% DHEA hormona što je glavni uzrok gubitka mladolikosti.
Klinička su ispitivanja opisala kliničke znakove i sastav kože žena u menopauzi, a Vichy je zainteresiran i za utjecaj pada razine DHEA na kožu tijekom menopauze.

Proučavan je klinički utjecaj topičke primjene i dokazan je učinak na zadebljavanje epidermisa, povećanje broja i veličine lojnih žlijezda, smanjenje „papirnatog“ izgleda kože i bolji ten.

Klinički učinci primijećeni u ove dvije studije doveli su do nove studije čija je svrha razjasniti učinak topičkog tretmana hormona DHEA na aktivaciju gena i proteine povezane s njima.

DHEA je mnogima misterij, stoga evo nekoliko često postavljanih pitanja o hormonu DHEA da ga pobliže objasnimo:

Koji su klinički učinci na pad hormona u menopauzi?

Klinički znakovi hormonskog starenja određeni su prije nekoliko godina: atrofija, ovješenost kožnog tkiva i isušenost 3 su glavna klinička znaka povezana s padom razine hormona u menopauzi.
Koža je zahvaćena na više razina:
- U epidermisu je usporena sinteza lipida što dovodi do promjene funkcije barijere i suhoće kože. Koža se slabije obnavlja i postaje beživotna i suha.
- Dolazi do ravnanja dermalno-epidermalne junkcije i smanjenja proizvodnje kolagena tipa IV što uzrokuje smanjenje homeostaze kože, a time i komunikacije i razmjene između epidermisa i dermisa.
- U dermisu dolazi do smanjenja gustoće i ovješenosti volumena uslijed smanjene proizvodnje kolagena, elastina i raznih glikozaminoglikana (GAG).

KAKO SAZNATI VIŠE O HORMONSKOM STARENJU?

Za razumijevanje uzroka kliničkih znakova L'Oréal Research je za Vichy proveo studije. Na biološkoj razini* značajka kože žena koje stare je veliko smanjenje funkcije lojnih žlijezda (-57%), smanjenje viskoelastičnosti i povećanje nabora na koži.
2011. godine znanje o koži žena u menopauzi otišlo je korak dalje putem druge studije koja je odredila proteine uključene u proces hormonskog starenja: proces ljuštenja je usporen, a diferencijacija keratinocita povećana što utječe na homeostazu epidermisa.
* studija koju je proveo Labrie F. -  Znanje o koži žena u menopauzi = 58 žena

ŠTO JE DHEA?

DHEA (dehidroepiandrosteron ili prasteron) je steroidni hormon koji se sintetizira od 7. godine putem nadbubrežne žlijezde u kojoj se sintetiziraju svi spolni hormoni. Oni reguliraju brojne aspekte biologije kože. Uloga DHEA hormona kao prekursora svih hormona čini ga važnim čimbenikom u homeostazi ljudskog tijela, posebno kože.
Njegova proizvodnja je na vrhuncu oko 25. godine, a s godinama se smanjuje. U dobi od 70 godina nalazimo samo 10% njegove maksimalne vrijednosti.

ČEMU INTERES ZA DHEA HORMON? KOJA JE NJEGOVA ULOGA U STARENJU KOŽE?

Nakon prikupljenog znanja i određivanja bioloških menhanizama hormonalnog starenja kože
Vichy se zainteresirao za ulogu DHEA hormna u starenju kože.
Na početku je dokazano da je DHEA glavni hormon u održavanju mladolikosti kože. Ustvari, klinički utjecaj nadomještanja DHEA hormona (oralno) proučavan je da se otkrije može li ovaj hormon ispraviti i zaustaviti znakove starenja. Ova studija pokazuje da je utjecaj hormona DHEA bio:
-  poboljšanje funkcije lojnih žlijezda i hidratacije
- smanjenje pigmentacije kože
- povećanje gustoće epidermisa

Nadalje, klinički utjecaj topičke primjene DHEA hormona je istražen i pokazao se učinak na povećanje gustoće epidermisa, porast broja i veličine lojnih žlijezda, smanjenje „papirnatog“ izgleda kože i poboljšanje tena.
Klinički učinci primijećeni u ove dvije studije predstavljaju bazu za implementaciju nove studije (genomsku i proteomsku) čiji je cilj dokazivanje utjecaja DHEA hormona na aktivaciju gena i njima odgovarajućih proteina.

Genomska je studija odredila da se primjenom DHEA hormona potiču geni uključeni u proliferaciju  keratinocita, dok se oni povezani s diferencijacijom smanjuju što je dokaz regulacije homepostaze kože. Na razini dermisa topička primjena DHEA hormona uzrokuje povećanje ekspresije gena uključenih u strukturu dermisa.

Ove su opažanja potvrđena proteomskom studijom gdje je dokazano povećanje ekspresije kolagena tipa I i III i HSP 47.

Vichy je tako odredio DHEA kao ključni hormon odgovoran za reaktivaciju osnovnih markera mladolikosti kože na kojeg utječe pad razine hormona koji se javlja u menopauzi.

Objavljeno

go to top