OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Menopauza: zašto je moja koža toliko osjetljiva? Što učiniti?

Menopauza je težak period za cijelo tijelo. Promjene se događaju vrlo brzo i čak ako su neki vaši organi dovoljno jaki da to prebrode i brzo se priviknu, vaša koža to nije.

Menopauza: zašto je moja koža toliko osjetljiva? Što učiniti?

Razina nekih od njenih najjačih sastojaka počinje opadati i postaje teško nositi se s vanjskim agresijama i naviknuti se na promjene iznutra. Ukratko, vaša se koža s tim nosi najbolje što može s obzirom na okolnosti, stoga ne dižite još ruke od nje!

Glavni simptomi koje osjećate u menopauzi i što možete učiniti

To već znate, ali nije naodmet ponoviti: vašoj je koži potrebna obnova, hidratacija i smirivanje i to će i dobiti! 
Masne kiseline igraju važnu ulogu u fleksibilnosti kože. Otkriveno je da je nedostatak masnih kiselina primijećen kod čestih kožnih poremećaja poput atopijskog dermatitisa, akni i psorijaze.

Tijekom menopauze možemo promatrati:
· promjene pH razine kože,
· nedostatak lipida u epidermisu,
· raspad hijaluronske kiseline.
Dok se to događa, možete primijetiti česte iritacije, osipe, suhoću i pogoršanje postojećih stanja poput rozaceje ili ekcema.

Lipidi u koži također su ključni za održavanje pravilne funkcije barijere kože koja s godinama gubi otpornost. 

Postoje kozmetički proizvodi s ovim dragocjenim sastojcima koji topičkim nanošenjem mogu povećati razinu epidermalnih lipida.  Da, to su dobre vijesti koje ste čekali posljednjih nekoliko redaka!

Vašoj je koži potrebna obnova, hidratacija i smirivanje. 

Koža u menopauzi postaje suša i manje elastična te osjetljivija na određene kozmetičke proizvode poput sapuna i deterdženata što može nadražiti kožu, uzrokovati upalu i svrbež. Žene mogu osjetiti in tzv. paresteziju – trnce, bockanje ili osjećaj obamrlosti kože. Morate znati da poremećaji spavanja povezani sa svrbežom i valovima vrućine također mogu utjecati na hidrataciju i funkciju barijere kože što dovodi do preosjetljivosti. Briga o koži će vam pomoći da brinete o spavanju što je važno za vašu kožu. Vidite li kakav je to zatvoren krug?

Ključni elementi za upamtiti o osjetljivoj koži u menopauzi

Osjetljivost vaše kože povezana je neposredno s:
· Njenom pH razinom,
· Epidermalnim lipidima
· I hijaluronskom kiselinom.
Čak i najmanja promjena u vašem tijelu utječe na ova 3 parametra te je logično da će veća stvoriti osjećaj neugode.

go to top