OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Priprema kože za posebne prilike

Unazad godinu dana pandemija SARS-CoV-2 virusa promijenila nam je uvelike društveni život zbog uvedenih epidemioloških mjera pa su izlasci, zabave i putovanja zamijenjeni ostankom kod kuće s obitelji ili druženjem unutar tzv. 'socijalnih mjehurića' s vrlo malim brojem ljudi. Unatoč tome, ne znači da se i u takvom okruženju ne želimo urediti kako bi blistali u posebnim prilikama kao što je obilježavanje događaja koji su važni dragim osobama ili nama samima.

Martina Šepetavc, mag.pharm.

Utjecaj životnog stila na zdravlje kože

Dio uređivanja za posebne prilike je svakako priprema kože za koju je potrebna kvalitetna njega ali potrebno je naglasiti i važnost uvođenja te pridržavanja životnih navika koje će dati doprinos zdravlju kože, jer zdrava koža je i lijepa koža. Nedostatak sna je vrlo čest zbog brojnih obaveza i užurbanosti u pripremama za posebne prilike te značajno utječe na našu kožu.

Dok spavamo naš mozak uključuje limfni sustav koji ispire neurotoksine, a osim toga potiče lučenje hormona, poput hormona rasta, koji su neophodni za regeneraciju tkiva i stanica. Dugotrajniji nedostatak sna očituje se povišenjem kortizola koji naš organizam uvodi u stanje stalnog stresa. Koža kao naš najveći organ prva pokazuje znakove nastalih oštećenja koji nisu samo tamni i podbuhli podočnjaci. Stoga je 7 do 8 h sna neophodno kako bi se koža mogla regenerirati.

Stres isto tako ima veliki utjecaj na izgled naše kože. Oslobađanje kortizola može uzrokovati zadebljavanje staničnog sloja u folikuli dlake, pojačano lučenje masnoće iz lojnica što dovodi do stvaranja mitesera i akni uzrokovanih stresom. Ako stres potraje, može doći do narušavanja prirodne hidrolipidne barijere kože koja nas štiti od prodora štetnih molekula i sprječava gubitak vlage iz kože. Posljedično ovakvo stanje dovodi do iritirane i dehidrirane kože na kojoj bore nastale uslijed gubitka vlage postaju još vidljivije.

Slatke delicije su dio obilježavanja posebnih događaja no treba biti svjestan da osim na oscilacije inzulina i posljedično povećanja tjelesne mase, prekomjerna konzumacija šećera dovodi i do procesa glikacije kada se šećer veže za ostale molekule u našem tijelu poput proteina i lipida. Stanice više ne mogu vršiti svoje funkcije i dolazi do stvaranja slobodnih radikala koji oštećuju stanice. Rezultat toga je da molekule odgovorne za mladolik i svjež izgled naše kože, poput kolagena i elastina, više ne mogu vršiti svoju funkciju i da koža postaje osjetljivija prema okolišnim stresorima poput zagađenja, nikotinskog dima i UV zračenja.

Osim šećera i prekomjerna konzumacija alkohola koja je čest pratitelj ovakvih prilika može ostaviti traga na koži. Crvenilo lica, tzv. flushing, je posljedica nakupljanja acetaldehida u krvi koji nastaje razgradnjom alkohola. Smatra se da acetaldehid uzrokuje crvenilo lica zbog poticanja lučenja histamina. Acetaldehid isto tako uzrokuje stvaranje slobodnih radikala i oštećuje DNA u stanicama što dovodi do pucanja kolagenskih vlakana, upalnog stanja u koži, hiperpigmentacija i pojave bora. Alkohol također uzrokuje dehidraciju organizma, a time i dehidraciju kože. Dehidracija smanjuje količinu protoka krvi, što čini ten bljeđim. Dehidracija organizma ne rješava se ispijanjem jedne čaše vode, već o tome treba brinuti kontinuirano. Osim na kožu, dehidracija utječe i na cjelokupno stanje organizma. Stanice kože sastoje se većinom od vode, stoga djeluju najbolje u vodenom okruženju. Dehidrirana koža može uključivati epidermalnu dehidraciju, dermalnu dehidraciju ili oboje. Kada je riječ o epidermalnoj dehidraciji, pojavljuju se dehidracijske površinske bore. Dermalna dehidracija (dubljih slojeva) uzrokuje iscrpljivanje dermisa i u konačnici dovodi do dubljih bora koje postaju sve vidljivije.

Pravilna njega kože

Kožu svakako treba njegovati iznutra i pravilnom prehranom, odgovarajućim unosom povrća i voća, a u slučajevima kada zbog obaveza to bude malo zanemareno, potrebno je uključivanje dodataka prehrani po principima mikronutricije gdje će ljekarnik preporučiti odgovarajući preparat sukladno potrebama pojedine osobe.

U pripremi kože za posebne prilike, osim korekcije životnih navika, potrebno je držati se rutine u njezi te po potrebi uvesti dodatne preparate koji će koži dati blistavost i zdravi sjaj.

Redovito čišćenje kože preparatima prilagođenima tipu i stanju kože su važan prvi korak u njezi jer primjerice odlazak na spavanje sa šminkom na licu se ne bi smio dogoditi bez obzira koliko je netko umoran. Neodstranjivanje šminke može uzrokovati zatvaranje pora i stvara kožu pogodnim tlom za rast bakterija, a oksidacijom čestica sebuma i prljavštine na neočišćenoj koži mogu nastati intenzivne upalne reakcije.

Piling treba biti sastavni dio rutine u njezi kože. Njime ćemo odstraniti mrtve stanice kože, osvježiti površinski sloj, potaknuti njezinu mikrocirkulaciju i regeneraciju. Sami naziv piling (engl. peel off) u prijevodu oguliti, iako grubo zvuči, slikovito opisuje da je to proces kojem 'gulimo' sloj kože koji nam je nepotreban. Prisjetimo se da stanice epidermisa prirodno se ljušte nakon 28 dana s površine kože ali starenjem se cijeli proces usporava čak do 45 dana. Stoga je redoviti piling potreban kako bi se odstranile mrtve stanice, omogućilo adekvatno prodiranje preparata za njegu i prianjanje make upa. Učestalost i vrsta pilinga ovisi o tipu kože. Kod mješovite i masne kože piling se može raditi i 2 puta tjedno te kod njih osim mehaničkog pilinga sa mikrozrncima moguća je primjena i kemijskih pilinga sa salicilnom ili voćnim kiselinama koje razgrađuju veze rožnatih stanica i površine kože. Normalna koža piling će primijeniti jednom tjedno, a suha svakih 10-14 dana.

Osim pilinga, uporaba maske za lice upotpunjuje dnevnu njegu i rezultati njezinog nanošenja vidljvi su odmah, naročito ukoliko se upotrebljavaju maske namijenjene vraćanju blistavosti kože.

Odabir adekvatne rutine

Kada je prioritet zdrava koža koja blista, serumi su odličan odabir koji utječu na kvalitetu i izgled kože. Uključivanjem seruma u redovnu rutinu, rezultati na koži biti će brzo vidljivi jer koncentracije aktivnih sastojaka u serumima su uvijek više nego u kremama za redovnu njegu.

Serumi s vitaminom C su ključni kada je u pitanju blistavost kože. Radi se o moćnom antioksidansu koji neutralizira djelovanje slobodnih radikala te tako sprječava oštećenja na koži, degradaciju kolegena i elastina koji su odgovorni za zdrav i mladenački izgled kože. Osim prevencije oštećenja i stvaranja bora, vitamin C igra važnu ulogu u regeneraciji već oštećene kože, ublažava hiperpigmentacije i koži vraća zdrav i blistav izgled.

Za osobe koje imaju nedostatak volumena kože uz prisutnost bora i nedostatnu hidrataciju, preporuka su serumi sa hijaluronskom kiselinom odgovarajuće molekulske mase. Stvaranje hijaluronske kiseline u koži s godinama se smanjuje, a funkcija seruma ove vrste je nadoknada i stimulacija proizvodnje vlastite hijaluronske kiseline koja će djelovati na elastičnost kože te popunjavati i obnavljati kožu. Sve navedeno pripremiti će kožu za posebne prilike ali treba se prisjetiti da je uskom krugu dragih osoba s kojima ćemo obilježiti nama ili njima važan događaj važna lijepa riječ i vrijeme posvećeno njima, a toplina pogleda i osmijeh koji iz toga proizlaze čine svako lice lijepim.

Autor: Martina Šepetavc, mag.pharm.
#skincareconsult #riječ stručnjaka

Objavljeno

go to top