OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Salicilna kiselina-neprijatelj nečistog tena

Salicilna kiselina je najpoznatiji sastojak preparata namijenjenih koži sklonoj nepravilnostima, koji djeluje na višestruke nepravilnosti odjednom. Po čemu je salicilna kiselina tako posebna?

prof. dr. sc. Petra Turčić

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina ima vrlo široku primjenu zahvaljujući svojem protuupalnom, antireumatskom, antipiretskom, analgetskom i antiseptičkom djelovanju. Ova moćna kiselina osim sistemskog ima i izvrsno lokalno djelovanje, te je glavni sastojak brojnih preparata za čišćenje, njegu i smirivanje kože sklone nepravilnostima.
Pozitivni učinci gorkog praha iz kore bijele vrbe zabilježeni su još u doba Hipokrata kada se od kore pripremao čaj za ublažavanje bolova, smirivanje groznice te ublažavanje upale.  Kasnije je otkriveno da je za djelovanje odgovorna upravo salicilna kiselina koja je dobila ime po latinskom nazivu svog prirodnog izvora bijele vrbe (Salix alba).

Kako salicilna kiselina djeluje na kožu?

Salicilna kiselina je najpoznatija beta-hidroksilna kiselina (BHA). Bolje se otapa u uljima nego u vodi i zahvaljujući tom svojstvu uspješno rastapa prirodni sebum, čime ga regulira tj. kontrolira njegovu pretjeranu proizvodnju. Navedeno joj omogućuje da se ne zadržava na površini kože, već da prodire duboko u pore te djeluje kao kemijski piling. Razbija veze među korneodezmosomima, te time slabi povezivanje korneocita u rožnatom sloju epidermisa što dovodi do uklanjanja odumrlih stanica kože – keratolitičko djelovanje.  Na taj način dubinski čisti kožu i prevenira ponovno začepljivanje pora, a koža dobiva osvježen izgled. Salicilna kiselina poznata je i po svom komedolitičkom djelovanju (sprečavanju i ublažavanju pojave komedona) zahvaljujući afinitetu prema pilosebacealnim folikulima gdje razbija veze između lipida i zaostalih mrtvih stanica kože. Osim ovih djelovanja, djeluje i protuupalno inhibirajući sintezu proupalnih citokina interleukina-8 i prostaglandina E2.

U skladu s navedenim kliničkim učincima salicilna kiselina je i sjajan anti-age sastojak jer vremenom utječe na reduciranje veličine pora, zaglađuje ten, ublažava vidljivost postupalnih pigmentacija i djeluje smirujuće.

Koji proizvodi sadržavaju salicilnu kiselinu?

Zahvaljujući keratinolitičkim, protuupalnim i komedolitičkim svojstvima salicilne kiseline, najčešće ćemo ju pronaći u gelovima za umivanje i čišćenje pora, proizvodima za lokalno tretiranje akni, dnevnim kremama za masnu kožu, ali i preparatima za eksfolijaciju kože. Na području Europske unije dozvoljena je u koncentraciji do 2%.

Linija Vichy Normaderm Phytosolution sadrži salicilnu kiselinu, a primjenjuje se kod masne i aknama sklone kože. Gel za pranje dodatno je obogaćen mineralima koji smanjuju produkciju sebuma, djeluju protuupalno i antibakterijski te probiotičkim derivatima koji osnažuje prirodnu kožnu barijeru. Preparat za dnevnu njegu uz salicilnu kiselinu sadrži mineraliziranu Vichy vodu i probiotike koji osnažuju prirodnu barijeru, polisaharid ACG koji smanjuje produkciju sebuma, hijaluronsku kiselinu za poboljšanje vlažnosti kože, te C vitamin koji umanjuje hiperpigmentacije.

Redovita primjena preparata koji sadrže salicilnu kiselinu omogućuje eksfolijaciju duboko unutar pora kao i na površini kože. Uklanja komedone i ostale nepravilnosti, a uz to djeluje protiv iritacija i upale. Jednom riječju, djeluje višestruko na nepravilnosti i to ju čini najvećim neprijateljem nečistog tena. #skincareconsult #riječ stručnjaka Izv.

prof. dr. sc. Petra Turčić, mag.pahrm; univ.mag.admin.sanit

Objavljeno

go to top