OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

DOSKOČITE IZAZOVIMA S KOŽOM KOJE NAM DONOSE ZIMSKI MJESECI

Zašto koža ne voli zimu, što utječe na dehidraciju kože i kako se pobrinuti za zdrav i blistav ten u hladnom razdoblju otkriva nam dr. Maja Kovačević, spec. dermatovenerologije.

clanak slika

Zašto je hladnoća najveći neprijatelj kože?

Dolaskom hladnijeg vremena i posljedičnim grijanjem prostorija zamjećujemo brojne „nuspojave“ na našoj koži, kosi i noktima. Kosa postaje beživotna, nokti ispucali, a koža dehidrirana. Na dehidraciju kože zimi utječe niska okolišna temperatura, vjetar i smanjena vlažnost zraka (dodatno potaknuta centralnim grijanjem prostorija). Problem dehidrirane kože nije samo estetske prirode u vidu pojačane izraženosti bora, već i medicinske prirode;  dolazi do pojave raspuklina u koži koje mogu i krvariti, sitnih ljusaka, osjećaja zategnute i grube kože te intenzivnog svrbeža. S obzirom da je dehidracija kože stanje u kojemu nedostaje vlaga u najpovršnijem sloju kože, stratum corneumu, ona može zahvatiti sve tipove kože. Dakako, znakovi dehidracije su najizraženiji na suhoj koži, koži s manjkom lipida, međutim oni mogu biti prisutni i u osoba sa masnom kožom. Svaki tip kože (normalna, suha, masna, mješovita) može postati dehidrirana pa je stoga za blistav izgled i zdravlje kože nužno očuvanje vlage uz primjenu proizvoda odgovarajuće formulacije prilagođene određenom tipu kože. U osoba sa suhom kožom simptomi i znakovi dehidracije su izraženiji: vidljive su sitne ljuskice, može doći do pojave raspuklina u koži, koža je gruba na dodir, zateže i svrbi. Osobe sa normalnom i masnom kožom se uglavnom žale na osjećaj zategnute kože koja ih svrbi. Kod svih tipova kože uslijed dehidracije može doći do pojačane izraženosti sitnih bora i beživotnog, sivog izgleda kože.  

Kako njegovati kožu u zimskim danima?

U borbi sa „zimskim nuspojavama“ na našoj koži nam pomažu brojne metode. Od fizikalnih se metoda preporučuje ovlaživanje zraka u prostorijama u kojima boravimo, korištenje mlake vode tijekom umivanja/tuširanja i korištenje sindeta za pranje kože. Nutritivni čimbenici koji mogu smanjiti dehidraciju kože su unos dovoljne količine tekućine te konzumiranje namirnica bogatih vitaminima A, D, E, C i omega-3 masnim kiselinama koje djeluju na obnavljanje kožne barijere. Prilikom njege kože lica pažnju je bitno obratiti na pravilno čišćenje, ali i na sastojke u proizvodima za njegu kože. U čišćenju suhe kože prednost se daje blagim proizvodima koji ne sadrže alkohol, dok se kod masne kože savjetuje korištenje proizvoda sa nižom koncentracijom tvari koje potiču njezino isušivanje (primjerice salicilna kiselina, benzoil-peroksid i sl.).

Odaberite pravilnu rutinu

Prilikom odabira proizvoda za njegu kože, prednost dajemo onima čiji aktivni sastojci sadrže humektante, tvari koje „vuku na sebe“ vlagu iz okoline, kao što je hijaluronska kiselina, lipide te tvari koje djeluju protuupalno. Kako bismo koži osigurali primjenu navedenih aktivnih tvari, nakon čišćenja lica proizvodima prilagođenima tipu kože, beuty rutinu se savjetuje započeti primjenom boostera. Boosteri su idealni „startni preparat“ u njezi kože jer u svega nekoliko kapljica sadrže maksimalnu koncentraciju aktivnih sastojaka kojima želimo djelovati na specifičnu problematiku. Baziraju se uglavnom na vodi i brzo se upijaju, a nanose se u kapima, prije hidratantne kreme. Termalna voda je neizostavan sastojak boostera koji, zbog esencijalnih minerala koje sadrži, jača zaštitnu funkciju kože, a također pojačavajući učinkovitost prirodnih antioksidativnih enzima u našoj koži dodatno jača kožu. Nadalje, termalna voda smanjuje transepidermalni gubitak vode, stimulira diferencijaciju keratinocita i stoga potiče obnovu kože, a i stimulira sintezu proteina međustanične tvari što dodatno čini kožu čvršćom. Dva najčešća humektanta koja se koriste u njezi kože se hijaluronska kiselina i glicerin. Hijaluronska kiselina, osim što zadržava vlažnost kože te na taj način ojačava i obnavlja površinski sloj kože, također djeluje antioksidativno i protuupalno. Ova dva visokopotentna sastojka je najjednostavnije uklopiti u svakodnevnu rutinu korištenjem hijaluronskih boostera kao što je, primjerice Mineral 89. Ovaj preparat se zimi preporučuje kao idealna podloga hranjivoj hidratantnoj kremi. Korištenje ovog proizvoda samostalno ili u kombinaciji sa dnevnom kremom će koži osigurati potrebnu vlažnost te će smanjiti gubitak vode iz kože. Redovitom upotrebom Mineral 89 boostera će se smanjiti vidljivost sitnih površinskih bora i lice će dobiti zategnutiji, „puniji“ izgled, a zbog umirujućeg djelovanja  Vichy vulkanske vode će doći i do smanjenja crvenila. Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju ove zime ćemo svi zasigurno mnogo više boraviti u zatvorenim prostorima pa se stoga treba pobrinuti da naša koža ne osjeti posljedice „novog normalnog“.  

#skincareconsult #riječ stručnjaka #osjetljivakoža  #protiv znakova starenja #Mineral89

Objavljeno

VAŠA RUTINA

<strong>EYES</strong><br />Snažnija i punija koža oko očiju s hijaluronskom kiselinom

EYES
Snažnija i punija koža oko očiju s hijaluronskom kiselinom

Dnevna doza za svježiji pogled

( 60mišljenje )

mineralizirana-termalna-voda-vichy-setting-sprej; ciscenje-lica; hidratacija; maglica-upala-koze; smirujuci-ucinak

Mineralizirana termalna voda

go to top