OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Svrbež, suha koža…. Kako se moja koža mijenja tijekom menopauze?

Menopauza često dolazi uz čudne osjete i neugodu kože poput svrbeža ili suhoće. Baš kao i kod vas? Svrha ovog članka su upravo odgovori i savjeti koji su vam potrebni.

Svrbež, suha koža…. Kako se moja koža mijenja tijekom menopauze?

Evo što se događa na vašoj koži ili, točnije, što se više ne događa.

Koža se tijekom menopauze mijenja pošto jajnici prirodno proizvode manje estrogena

Estrogeni, naročito 17β-estradiol, su snažni antioksidansi i njihova neravnoteža  uzrokuje oštećenja stanica povezana s oksidacijskim stresom (neravnoteža slobodnih radikala i antioksidansa) (1). Smanjenje estrogena u osnovi uzrokuje višak slobodnih radikala i to je ključ razumijevanja starenja kože.

Koža je prvi organ na kojeg utječe pad razine estrogena u menopauzi.

Što se događa sa stanicama kože i njenim zaštitnim slojem?

Pad razine estrogena i posljedični porast slobodnih radikala mijenja različite tipove stanica, interakciju između njih i slojeve tkiva u kojima se stanice razvijaju: izvanstanični matriks.

To utječe na kožu na mnogo načina, a ovo su neki:
· smanjenje gustoće keratinocita (površinskih stanica) koje grade epidermis i njihove funkcije barijere
· smanjenje proliferacije dermalnih fibroblasta odgovornih za proizvodnju izvanstaničnog matriksa i smanjenje njihove sinteze (kolagen)
· aktivacija raspada enzima izvanstaničnog matriksa što naročito utječe na kolagen i elastin (proteini metaloproteinaze)
· pad tvorbe sebuma
· slabija hidratacija kože
· promjene u mikrocirkulaciji (krvotok) što dovodi do valova vrućine te manje oksigenacije i hranjivih tvari u stanicama
· promjena gustoće kose što dovodi do ispadanja kose
· pojava celulita
· sporije zacjeljivanje ožiljaka

30% proteinske strukture gubi se u 5 godina menopauze (2)

Općenito govoreći, unutarnje starenje ili tzv. kronološko starenje smanjuje proizvodnju estrogena što dovodi do tankih linija i tanje, krhkije kože bez tonusa.
Ovaj se proces događa poprilično brzo i 5 godina nakon menopauze često primjećujemo, u nedostatku komplementarnog liječenja, gubitak proteinske strukture kože (2) od 30%.

Vanjsko starenje uslijed izlaganja UV zrakama i zagađenju te uživanje duhana mogu također doprinijeti oksidacijskom stresu što uzrokuje dublje bore i staračke pjege.

Ključni elementi za upamtiti

• Smanjenje estrogena (moćni antioksidans) tijekom menopauze pojačava starenje kože.
• Za vrijeme menopauze koža postaje: manje hidratizirana, elastična i gusta, javljaju se tanke linije, koža je u cijelosti tanja, krhkija i slabijeg tonusa.

IZVORI:

1. Uloga estrogena u starenju i obnovi kože. Wilkinson H.N., Hardman M.J. Maturitas. Rujan 2017.;103:60-6
2. Simptomi menopauze – globalna prevalencija, fiziologija i implikacije. Monteleone P., Mascagni G., Giannini A., Genazzani A.R., Simoncini T. Nat Rev Endocrinol. Travanj 2018.,14(4):199.-215.

go to top