OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Zašto počinjem primjećivati dlake na određenim dijelovima lica u menopauzi?

Tijekom menopauze ženski hormoni drastično opadaju i testosteroni preuzimaju vodstvo. Naravno, ne prestajete biti žena i to divna žena, samo se vaša muška strana probudila. Evo kako to funkcionira.

Zašto počinjem primjećivati dlake na određenim dijelovima lica u menopauzi?

Kako menopauza utječe na rast neželjenih dlaka?

No u doba perimenopauze (LINK: članak 'Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?') i menopauze mogli biste primijetiti „manje diskretne“ dlake po licu.

Postoji nekoliko tipova ljudskih dlaka koje proizvode folikuli. Žene svih dobnih skupina imaju folikule dlaka na svom licu koji normalno proizvode meke, neprimjetne dlačice. No u doba perimenopauze i menopauze mogli biste primijetiti „manje diskretne“ dlake po licu. 

Mogle bi se naći iznad usnica, uz vilicu i bradu zbog smanjenja razine ženskih hormona tijekom menopauze. Ali mala doza testosterona koju proizvodi žensko tijelo ne smanjuje se – baš smo sretnice! I nadbubrežna žlijezde proizvode neke muške hormone tijekom života tako da se u menopauzi javlja neravnoteža između muških i ženskih spolnih hormona. Relativan višak muških hormona može potaknuti rast „manje diskretnih“ dlaka na licu.

Prema časopisu "British Journal of Dermatology" u grupi žena s postmenopauzom:
- 39% ih je iskusilo prekomjerni rast dlaka na licu, uglavnom na bradi.

Još jedno izvješće u "Menopausal Health" iz 2009. bilježi da je u grupi od 656 Amerikanki u dobi između 50 i 79 godina:
- prisutan prekomjeran rast dlaka kod 33% žena u dobi između 50 i 59 godina
- i 54% kod žena u dobi izmkežu 60 i 69 godina.

39% žena proživljava prekomjerni rast dlaka na licu

Dobra je vijest da postoje tretmani za ovaj problem ovisno o njegovoj ozbiljnosti. Ako je količina dlaka prekomjerna i to vas uznemiruje, možete koristiti kremu za topičku primjenu koja usporava rast dlaka. Ostali tretmani su vosak, elektroliza koja uništava folikule dlaka ili lasersko uklanjanje. Riješite ih se i ne razmišljajte više o njima!

Ključni elementi za upamtiti

Rast dlaka na licu tijekom menopauze nije neuobičajen. Zapravo, logičan je pošto su dlake stvar hormona, a vaši su hormoni u teškom periodu.

Stoga - kreme za topičku primjenu, vosak, laser... birajte i neka nestanu!

go to top