OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Otvoren razgovor sa ženama koje su rekle NE pauzi u menopauzi

Menopauza nije strašna stvar uz edukaciju i otvoren razgovor. Zato smo porazgovarali s divnim damama i stručnjakinjama koje su s nama podijelile svoja iskustva s menopauzom.

clanak slika

Za početak da predstavimo 3 hrabre dame koje su odlučile reći NE pauzi u menopauzi te mogu biti inspiracija, primjer i motivacija ostalim ženama koje prolaze ovo razdoblje.

clanak slika

Zanimao nas je i pogled stručnjaka na ovu, još uvijek, ženama osjetljivu temu. Endokrinologinja dr.med. Maja Cigrovski Berković te farmaceutkinja mag. pharm. Tena Šimunić podijelile su s nama što žene najčešće pitaju u ljekarnama te čega se najviše plaše.

clanak slika

Kakva su vaša iskustva s menopauzom? Jeste li imali vidljivih simptoma?
Hana: Menopauza se polagano i dugo motala oko mene. Malo me dotakla, poremetila mi ravnotežu pa se povukla i pustila da je zaboravim. Onda je kao nenajavljen gost ušla u moj život jedne zime i svako malo me zezala. Oplahnula bi me vrućim valom što je rezultiralo mojim skidanjem sakoa ili veste, hvatanjem lepeze i mahanjem. Danas smo gđa M. i ja usklađene suputnice i rijetko kad si smetamo.
Jadranka: Prošla sam nevolje sa menopauzom u 50 godini. Nekako iz nje sam krenula u borbu sa nevoljom karcinoma dojke, pa ubrzo i karcinomom jajnika. Tako da mislim da imam pregršt iskustva sa raznoraznim nevoljicama što nama ženama kvare ljepotu života.
Vera: Mogu reći da nemam neka previše neugodna iskustva s menopauzom. Naravno, promjena raspoloženja i valunge nije bilo moguće izbjeći.

clanak slika

Kako menopauza utječe na izgled i brigu o koži lica?
Hana: Iznutra me ipak nije promijenila. I dalje sam ona stara ja.
Jadranka: Ni u trenutku kada sam bila bez kose, nisam odustajala od mojeg omiljenog Vichy anti-age pudera i kremica. Bili su moji prvi pomagači i tješitelji kada sam izgubila sjaj, da ponovo blještim i u tim trenucima.
Vera: Iako sam i inače dosta hodala, sad sam hodala svakodnevno, i više od onih 6000 koraka. Navečer sam vježbala, ne svaku, ali redovito. Potpuno sam promijenila prehranu, izbacila šećer, ugljikohidrate. Počela sam se manje znojiti, energija mi je rasla, a postala sam i optimističnija. Skinula sam 10 kilograma, za sada. Nemam još puno viška, nekih 5,6, no sigurno neću odustati. Kožu lica regenerirala sam odlaskom na masaže lica.
mag. pharm. Tena Šimunić: Promjene na koži i kosi tipične su za razdoblje menopauze, no kod žena koje imaju teže izražene simptome, briga za kožu i kosu često bude na posljednjem mjestu. Većina ih primijeti da je kosa tanka i lomljiva, a koža postaje suha, bez sjaja i volumena. Ponekad dolazi do pogrešna odabira njege za lice jer iako je koža suha, klijentice se ne žele njegovati odgovarajućim preparatima zato što im u slučaju čestih valunga i znojenja krema na licu stvara dodatan neugodni osjećaj.
dr. med. Maja Cigrovski Berković: Nezadovoljstvo koje proizlazi vlastitim izgledom nastalim uslijed hormonskih promjena u menopauzi ponekad je i izvor promjenama u raspoloženju, poput anksioznosti ili pak depresivnom raspoloženju. Stoga se žene u menopauzi vrlo često savjetuju s liječnicima različitih specijalnosti, ali i promijene životne navike, pazeći pritom više na prehranu, tjelesnu aktivnost.

Dolaze li žene u ljekarnu po savjet i što ih najviše zanima? mag. pharm.
Tena Šimunić:
Najčešći simptom menopauze zbog kojeg žene kod nas traže pomoć su valunzi. Žale se na izrazito neugodne navale vrućine praćene jakim znojenjem koje ih ometaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a vrlo često se pojavljuju i noću uzrokujući nesanicu. Preporučujemo im biljne preparate koji se tradicionalno koriste za ublažavanje tih tegoba, a posebno ih upozorimo na to da takve preparate često treba uzimati tjednima prije nego što postignu puni učinak pa je važno uzimati ih redovito i duže vrijeme. Važno je konzultirati se sa stručnom osobom koja će prepoznati o čemu se radi i savjetovati o pravilnoj upotrebi preparata.

Što najviše brine žene?
dr. med. Maja Cigrovski Berković: Najčešći strah koji moje pacijentice izražavaju je strah od onog nepoznatog, što ih očekuje u klimakteriju. Veliki dio života provedemo u takozvanom generativnom razdoblju, koji završava prestankom menstruiranja. Tada se mijenja i hormonski status i kod nekih žena mogu nastati i neugodne promjene i simptomi poput vrućih valova, promjene kvalitete kože i sluznica, povišeni krvni tlak, promjene u raspoloženju. Upravo se ove pacijentice kod kojih su navedene tegobe jako izražene brinu hoće li im se trajno promijeniti, odnosno pogoršati kvaliteta života i kakvo će im biti zdravlje.

Što biste preporučile ženama koje čeka menopauza ili onima koje su već u menopauzi?
Hana: Ono što je važno znati je da se gđa Menopauza ne preziva Babaroga i ne treba je se bojati.
Jadranka: Svaka je žena zaslužila ugađanje, trenutke da je „diva“, da se osjeća ugodno, čak i kada u životu prolazi kroz teške trenutke. Sve ovo kroz što sam ja prošla u menopauzi, očvrsnulo me, naučilo cijeniti život i ljepotu, te koliko je važno uživati u svakom trenutku.
Vera: Vrijeme menopauze mene potiče da promijenim svoj život na bolje. Iskreno, super se osjećam bez menstruacija i uložaka. Bitno je samo naći neke nove aktivnosti, uočavati male stvari i veseliti se životu te mijenjati stvari kojima nismo zadovoljni.
dr. med. Maja Cigrovski Berković: Vrlo je važno ženama objasniti kako menopauza nije bolest. Isto tako mislim da je bitno u toj fazi djelovati i preventivno, odnosno spriječiti nastanak bolesti koje promjene u hormonskom statusu mogu sa sobom nositi.
mag. pharm. Tena Šimunić: Ma koliko to zvučalo otrcano, redovita tjelovježba i zdrava prehrana univerzalna su pomoć. Ponekad se traže sofisticirana rješenja, upotrebljavaju se brojni preparati, lijekovi, inovativna kozmetika, no tek u sinergiji sa zdravim načinom života njihov će učinak biti potpun.

Djelujte! Budite dnevna doza podrške, inspiracije i motivacije drugim ženama. Podijelite svoje iskreno iskustvo koristeći #mojeiskustvosmenopauzom na društvenim mrežama i pomozite nam u razbijanju ove tabu teme uvođenjem otvorenog razgovora među ženama.

Tek ste počeli s edukacijom o meopauzi? U ovoj kampanji, Vichy okuplja i širi znanje nastalo tijekom 20 godina znanstvenih istraživanja o menopauzi i znanosti o koži. Pročitajte savjete stručnjaka na našoj platformi Nema pauze u menopauzi ili pohranite na svoje računalo digitalnu brošuru s konkretnim savjetima stručnjaka o pravilnoj prehrani, tjelovježbi te njezi kože i kose.

Nosite svoje godine ponosno! Uz Vichy Neovadiol liniju moguće je „oživjeti” kožu i postići blistaviji, ljepši ten u ovom specifičnom periodu života. Neovadiol linija je revolucionarno anti-age rješenje koji nudi dnevnunoćnu njegu protiv starenja kože u menopauzi vraćajući joj izgled i osjećaj mladolikog tena. Vaša je koža u trenu svježa i blistava, čvršća i punija te preoblikovana.

clanak slika

clanak slikaPovodom Svjetskog dana menopauze kojeg obilježavamo u listopadu, Vichy vas daruje! Uz kupnju jednog ili više proizvoda iz Neovadiol linije, potražite svoju poklon torbicu s uzorcima rutine za njegu kože i kose u menopauzi.  Promocija traje tijekom listopada u odabranim ljekarnama i online ljekarnama. Potražite najbližu ljekarnu.

VAŠA RUTINA

 • neovadiol-phytosculpt-balzam-vichy; preoblikovanje-kontura; donji-dio-lica; zatezanje-vrat; krema-za-lice; krema-za-vrat; lifting-ucinak; protiv-bora; balzam-za-masazu; menopauza

  NEOVADIOL

  PHYTOSCULPT

  Dnevna njega

  Učvršćen vrat. Preoblikovane konture lica.

 • Najčitanije

  Odabrati pravi puder? Ništa lakše uz male tajne Dajane Pajkić

  Njega Lica

  Odabrati pravi puder? Ništa lakše uz male tajne Dajane Pajkić

  Već je svima dobro poznato kako bilo koji make-up proizvod izgleda bolje na zdravoj i njegovanoj koži. Pri tome isključivo mislim na svakodnevnu higijenu uklanjanja šminke prije spavanja, temeljitog čišćenja koje uklanja sve nečistoće s lica i primjerenu njegu za Vaš tip kože. Isti postupak se ponavlja i ujutro kako bi se make-up nanosio na čistu kožu.

  Pročitaj članak

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Jeste li znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravoga sjaja? Bacit ćemo pogled na revitalizirajuća svojstva vitamina C. Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja.

  Pročitaj članak

  go to top