OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Otvoren razgovor sa ženama koje su rekle NE pauzi u menopauzi

Menopauza nije strašna stvar uz edukaciju i otvoren razgovor. Zato smo porazgovarali s divnim damama i stručnjakinjama koje su s nama podijelile svoja iskustva s menopauzom.

clanak slika

Za početak da predstavimo 3 hrabre dame koje su odlučile reći NE pauzi u menopauzi te mogu biti inspiracija, primjer i motivacija ostalim ženama koje prolaze ovo razdoblje.

clanak slika

Zanimao nas je i pogled stručnjaka na ovu, još uvijek, ženama osjetljivu temu. Endokrinologinja dr.med. Maja Cigrovski Berković te farmaceutkinja mag. pharm. Tena Šimunić podijelile su s nama što žene najčešće pitaju u ljekarnama te čega se najviše plaše.

clanak slika

Kakva su vaša iskustva s menopauzom? Jeste li imali vidljivih simptoma?
Hana: Menopauza se polagano i dugo motala oko mene. Malo me dotakla, poremetila mi ravnotežu pa se povukla i pustila da je zaboravim. Onda je kao nenajavljen gost ušla u moj život jedne zime i svako malo me zezala. Oplahnula bi me vrućim valom što je rezultiralo mojim skidanjem sakoa ili veste, hvatanjem lepeze i mahanjem. Danas smo gđa M. i ja usklađene suputnice i rijetko kad si smetamo.
Jadranka: Prošla sam nevolje sa menopauzom u 50 godini. Nekako iz nje sam krenula u borbu sa nevoljom karcinoma dojke, pa ubrzo i karcinomom jajnika. Tako da mislim da imam pregršt iskustva sa raznoraznim nevoljicama što nama ženama kvare ljepotu života.
Vera: Mogu reći da nemam neka previše neugodna iskustva s menopauzom. Naravno, promjena raspoloženja i valunge nije bilo moguće izbjeći.

clanak slika

Kako menopauza utječe na izgled i brigu o koži lica?
Hana: Iznutra me ipak nije promijenila. I dalje sam ona stara ja.
Jadranka: Ni u trenutku kada sam bila bez kose, nisam odustajala od mojeg omiljenog Vichy anti-age pudera i kremica. Bili su moji prvi pomagači i tješitelji kada sam izgubila sjaj, da ponovo blještim i u tim trenucima.
Vera: Iako sam i inače dosta hodala, sad sam hodala svakodnevno, i više od onih 6000 koraka. Navečer sam vježbala, ne svaku, ali redovito. Potpuno sam promijenila prehranu, izbacila šećer, ugljikohidrate. Počela sam se manje znojiti, energija mi je rasla, a postala sam i optimističnija. Skinula sam 10 kilograma, za sada. Nemam još puno viška, nekih 5,6, no sigurno neću odustati. Kožu lica regenerirala sam odlaskom na masaže lica.
mag. pharm. Tena Šimunić: Promjene na koži i kosi tipične su za razdoblje menopauze, no kod žena koje imaju teže izražene simptome, briga za kožu i kosu često bude na posljednjem mjestu. Većina ih primijeti da je kosa tanka i lomljiva, a koža postaje suha, bez sjaja i volumena. Ponekad dolazi do pogrešna odabira njege za lice jer iako je koža suha, klijentice se ne žele njegovati odgovarajućim preparatima zato što im u slučaju čestih valunga i znojenja krema na licu stvara dodatan neugodni osjećaj.
dr. med. Maja Cigrovski Berković: Nezadovoljstvo koje proizlazi vlastitim izgledom nastalim uslijed hormonskih promjena u menopauzi ponekad je i izvor promjenama u raspoloženju, poput anksioznosti ili pak depresivnom raspoloženju. Stoga se žene u menopauzi vrlo često savjetuju s liječnicima različitih specijalnosti, ali i promijene životne navike, pazeći pritom više na prehranu, tjelesnu aktivnost.

Dolaze li žene u ljekarnu po savjet i što ih najviše zanima? mag. pharm.
Tena Šimunić:
Najčešći simptom menopauze zbog kojeg žene kod nas traže pomoć su valunzi. Žale se na izrazito neugodne navale vrućine praćene jakim znojenjem koje ih ometaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a vrlo često se pojavljuju i noću uzrokujući nesanicu. Preporučujemo im biljne preparate koji se tradicionalno koriste za ublažavanje tih tegoba, a posebno ih upozorimo na to da takve preparate često treba uzimati tjednima prije nego što postignu puni učinak pa je važno uzimati ih redovito i duže vrijeme. Važno je konzultirati se sa stručnom osobom koja će prepoznati o čemu se radi i savjetovati o pravilnoj upotrebi preparata.

Što najviše brine žene?
dr. med. Maja Cigrovski Berković: Najčešći strah koji moje pacijentice izražavaju je strah od onog nepoznatog, što ih očekuje u klimakteriju. Veliki dio života provedemo u takozvanom generativnom razdoblju, koji završava prestankom menstruiranja. Tada se mijenja i hormonski status i kod nekih žena mogu nastati i neugodne promjene i simptomi poput vrućih valova, promjene kvalitete kože i sluznica, povišeni krvni tlak, promjene u raspoloženju. Upravo se ove pacijentice kod kojih su navedene tegobe jako izražene brinu hoće li im se trajno promijeniti, odnosno pogoršati kvaliteta života i kakvo će im biti zdravlje.

Što biste preporučile ženama koje čeka menopauza ili onima koje su već u menopauzi?
Hana: Ono što je važno znati je da se gđa Menopauza ne preziva Babaroga i ne treba je se bojati.
Jadranka: Svaka je žena zaslužila ugađanje, trenutke da je „diva“, da se osjeća ugodno, čak i kada u životu prolazi kroz teške trenutke. Sve ovo kroz što sam ja prošla u menopauzi, očvrsnulo me, naučilo cijeniti život i ljepotu, te koliko je važno uživati u svakom trenutku.
Vera: Vrijeme menopauze mene potiče da promijenim svoj život na bolje. Iskreno, super se osjećam bez menstruacija i uložaka. Bitno je samo naći neke nove aktivnosti, uočavati male stvari i veseliti se životu te mijenjati stvari kojima nismo zadovoljni.
dr. med. Maja Cigrovski Berković: Vrlo je važno ženama objasniti kako menopauza nije bolest. Isto tako mislim da je bitno u toj fazi djelovati i preventivno, odnosno spriječiti nastanak bolesti koje promjene u hormonskom statusu mogu sa sobom nositi.
mag. pharm. Tena Šimunić: Ma koliko to zvučalo otrcano, redovita tjelovježba i zdrava prehrana univerzalna su pomoć. Ponekad se traže sofisticirana rješenja, upotrebljavaju se brojni preparati, lijekovi, inovativna kozmetika, no tek u sinergiji sa zdravim načinom života njihov će učinak biti potpun.

Djelujte! Budite dnevna doza podrške, inspiracije i motivacije drugim ženama. Podijelite svoje iskreno iskustvo koristeći #mojeiskustvosmenopauzom na društvenim mrežama i pomozite nam u razbijanju ove tabu teme uvođenjem otvorenog razgovora među ženama.

Tek ste počeli s edukacijom o meopauzi? U ovoj kampanji, Vichy okuplja i širi znanje nastalo tijekom 20 godina znanstvenih istraživanja o menopauzi i znanosti o koži. Pročitajte savjete stručnjaka na našoj platformi Nema pauze u menopauzi ili pohranite na svoje računalo digitalnu brošuru s konkretnim savjetima stručnjaka o pravilnoj prehrani, tjelovježbi te njezi kože i kose.

Nosite svoje godine ponosno! Uz Vichy Neovadiol liniju moguće je „oživjeti” kožu i postići blistaviji, ljepši ten u ovom specifičnom periodu života. Neovadiol linija je revolucionarno anti-age rješenje koji nudi dnevnunoćnu njegu protiv starenja kože u menopauzi vraćajući joj izgled i osjećaj mladolikog tena. Vaša je koža u trenu svježa i blistava, čvršća i punija te preoblikovana.

clanak slika

clanak slikaPovodom Svjetskog dana menopauze kojeg obilježavamo u listopadu, Vichy vas daruje! Uz kupnju jednog ili više proizvoda iz Neovadiol linije, potražite svoju poklon torbicu s uzorcima rutine za njegu kože i kose u menopauzi.  Promocija traje tijekom listopada u odabranim ljekarnama i online ljekarnama. Potražite najbližu ljekarnu.

Objavljeno

VAŠA RUTINA

go to top