NOVO Ključne informacije o kolačićima na našim stranicama. Pročitajte više OVDJE SADA.

Ako ne poduzmete ništa, to će se tretirati kao prihvaćanje kolačića.

Zatvori

 • research
 • Points de vente
 • newsletter
 • Moja koža

Klinika za kosu

Ispadanje kose

Odgovori na pitanja

Kosa

Životni ciklus kose

Naša kosa stalno raste i ispada što se ponavlja otprilike 25 puta tijekom našeg života (svaki ciklus traje oko 3 godine tijekom prosječnog životnog vijeka od 75 godina).
Kosa u stvari prelazi naizmjence iz aktivnog stanja u stanje odmora. Srećom, svaki je folikul nezavisan što sprečava gubitak sve kose odjednom.

Različite faze životnog ciklusa kose:

 • - Faza rasta (anagena faza) tijekom koje kosa raste 0.3 mm dnevno. Trajanje ove faze ovisi od osobe do osobe: od 1 do 10 godina (3-4 u prosjeku).
 • - Faza regresije (katagena faza) tijekom koje staje rast kose i cijeli se folikul stisne te povlači na površinu vlasišta. Ova kratka faza traje 2-3 tjedna.
 • - Faza mirovanja (telogena faza); koja se sastoji od faze ispadanja koju slijedi latentna faza tijekom koje je folikul vlasi prazan. Ova faza traje 2-5 mjeseci. Znanstvenici su zainteresirani upravo za tu latentnu fazu jer što ona dulje traje, to je veći i broj praznih folikula vlasi, odnosno onih bez vlasi i kosa se prorjeđuje.
 • - Faza buđenja (faza neogeneze) tijekom koje se budi aktivnost matičnih stanica i dovodi do nastanka novog folikula što označava početak nove anagene faze.
 • Faza buđenja
 • faza rasta
 • Faza mirovanja
 • Latentna faza
 • vrijeme

Naša je hipoteza da će aktivni sastojak koji oponaša učinke hipoksične okoline potaknuti skraćivanje faze mirovanja (tijekom koje je bulba prazna).

Alopecija od
A do Ž

Sve definicije
Alopecija

Progresivno ispadanje kose ili dlaka, parcijalno ili opće. Rezultat alopecije je ćelavost.

Aminokiselina

Mala molekula s 10-15 atoma koja je temeljni sastojak proteina svih živih bića. Kad ih se skupi 20, nižu se jedne za drugima i tvore proteine.

Bulba

Mjesto u korijenu kose na vrhu stabljike vlasi duboko usidreno u dermis. Sastoji se od keratinocita (stanica koje tvore kosu) i melanocita (pigmentnih stanica).
U bulbi se nalazi dermalna papila, bogato prokrvljeno područje koje folikulu dovodi sve hranjive tvari potrebne za rast kose.

Matične stanice

Stanice koje mogu obnoviti svako tkivo i koje tvore stanice tijekom cijelog svog života.

Lipidni cement

Lipidni ili međustanični cement je izvanstanična tvar koja omogućuje koheziju stanica unutar tkiva.

Kolagen

Kolagen prirodno sintetiziraju neke stanice u organizmu (fibroblasti kože) i odgovoran je za otpornost i elastičnost kože. Kod kose kolagena ovojnica obavija i štiti folikul dlake.

Korteks

Glavni i središnji dio vlakna kose kojeg štiti kutikula.

Kutikula

Vanjski zaštitni dio vlakna kose.

Folikul dlake

Nalazi se 4 mm ispod vlasišta i mjesto je gdje nastaje kosa. U njegovom je produžetku lojna žlijezda.

Mikrocirkulacija

Skupina krvnih i limfnih žilica putem kojih se vrši izvanstanična izmjena plinova i tekućina.

Fototrihogram

Tehnika procjene stanja vlasišta koja se sastoji od brijanja 1cm² vlasišta, potom fotografiranja tog područja neposredno nakon brijanja i ponovno 2 dana kasnije.

Skrining

Biološki postupak određivanja novih molekula s vrlo rijetkim djelovanjem. Ova tehnika velikog protoka podataka omogućuje testiranje više tisuća molekula dnevno. To je prva etapa u postupku otkrivanja novih aktivnih sastojaka.

Verteks

Vrh lubanje.