NOVO Ključne informacije o kolačićima na našim stranicama. Pročitajte više OVDJE SADA.

Ako ne poduzmete ništa, to će se tretirati kao prihvaćanje kolačića.

Zatvori

OK

OKCancel

Thank you

Close

Klinika za kosu

Ispadanje kose

Odgovori na pitanja

Kosa

Životni ciklus kose

Naša kosa stalno raste i ispada što se ponavlja otprilike 25 puta tijekom našeg života (svaki ciklus traje oko 3 godine tijekom prosječnog životnog vijeka od 75 godina).
Kosa u stvari prelazi naizmjence iz aktivnog stanja u stanje odmora. Srećom, svaki je folikul nezavisan što sprečava gubitak sve kose odjednom.

Različite faze životnog ciklusa kose:

  • - Faza rasta (anagena faza) tijekom koje kosa raste 0.3 mm dnevno. Trajanje ove faze ovisi od osobe do osobe: od 1 do 10 godina (3-4 u prosjeku).
  • - Faza regresije (katagena faza) tijekom koje staje rast kose i cijeli se folikul stisne te povlači na površinu vlasišta. Ova kratka faza traje 2-3 tjedna.
  • - Faza mirovanja (telogena faza); koja se sastoji od faze ispadanja koju slijedi latentna faza tijekom koje je folikul vlasi prazan. Ova faza traje 2-5 mjeseci. Znanstvenici su zainteresirani upravo za tu latentnu fazu jer što ona dulje traje, to je veći i broj praznih folikula vlasi, odnosno onih bez vlasi i kosa se prorjeđuje.
  • - Faza buđenja (faza neogeneze) tijekom koje se budi aktivnost matičnih stanica i dovodi do nastanka novog folikula što označava početak nove anagene faze.
  • Faza buđenja
  • faza rasta
  • Faza mirovanja
  • Latentna faza
  • vrijeme

Naša je hipoteza da će aktivni sastojak koji oponaša učinke hipoksične okoline potaknuti skraćivanje faze mirovanja (tijekom koje je bulba prazna).

Alopecija od
A do Ž

Sve definicije
Alopecija

Progresivno ispadanje kose ili dlaka, parcijalno ili opće. Rezultat alopecije je ćelavost.

Aminokiselina

Mala molekula s 10-15 atoma koja je temeljni sastojak proteina svih živih bića. Kad ih se skupi 20, nižu se jedne za drugima i tvore proteine.

Bulba

Mjesto u korijenu kose na vrhu stabljike vlasi duboko usidreno u dermis. Sastoji se od keratinocita (stanica koje tvore kosu) i melanocita (pigmentnih stanica).
U bulbi se nalazi dermalna papila, bogato prokrvljeno područje koje folikulu dovodi sve hranjive tvari potrebne za rast kose.

Matične stanice

Stanice koje mogu obnoviti svako tkivo i koje tvore stanice tijekom cijelog svog života.

Lipidni cement

Lipidni ili međustanični cement je izvanstanična tvar koja omogućuje koheziju stanica unutar tkiva.

Kolagen

Kolagen prirodno sintetiziraju neke stanice u organizmu (fibroblasti kože) i odgovoran je za otpornost i elastičnost kože. Kod kose kolagena ovojnica obavija i štiti folikul dlake.

Korteks

Glavni i središnji dio vlakna kose kojeg štiti kutikula.

Kutikula

Vanjski zaštitni dio vlakna kose.

Folikul dlake

Nalazi se 4 mm ispod vlasišta i mjesto je gdje nastaje kosa. U njegovom je produžetku lojna žlijezda.

Mikrocirkulacija

Skupina krvnih i limfnih žilica putem kojih se vrši izvanstanična izmjena plinova i tekućina.

Fototrihogram

Tehnika procjene stanja vlasišta koja se sastoji od brijanja 1cm² vlasišta, potom fotografiranja tog područja neposredno nakon brijanja i ponovno 2 dana kasnije.

Skrining

Biološki postupak određivanja novih molekula s vrlo rijetkim djelovanjem. Ova tehnika velikog protoka podataka omogućuje testiranje više tisuća molekula dnevno. To je prva etapa u postupku otkrivanja novih aktivnih sastojaka.

Verteks

Vrh lubanje.