OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Segment : ART_SEG_HUB_NEOVADIOL_1

Svrbež kože u menopauzi, mit ili istina?

  • favoris

Premda nam godine donose mudrost i samopouzdanje, isto se ne može reći za razinu naših hormona. Pad razine estrogena tijekom menopauze značajno utječe na izgled naše kože koja odjednom postane  tanka, prožeta borama i gubi zategnutost. Koža nas osim izgledom, pokušava upozoriti na promjene i pojavom simptoma poput onih dobro poznatih valova vrućine, pojačanog znojenja, ali i često neprepoznatog svrbeža lica, tijela, a nerijetko i genitalnog područja što potvrđuju i znanstvene publikacije. Upravo nam znakovi i simptomi menopauze govore o važnosti hormona estrogena u očuvanju zdrave kože, no ne smijemo zaboraviti da su za svrbež podjednako odgovorni i vanjski čimbenici poput temperature okoliša, uporaba raznih kozmetičkih pripravaka, ali i stres kao izvor negativnih emocija.

clanak

Kako bismo pravilno pristupili liječenju svrbeža kože tijekom menopauze, važno se upoznati s uzrocima svrbeža u menopauzi, ali i prepoznati svrbež kao jedan od najčešćih simptoma brojnih kožnih bolesti.

Svrbež u menopauzi – što je uzrok?

U menopauzi pada razina hormona estrogena, važnog čimbenika u proizvodnji prirodnih masnoća i kolagena u koži, a time koža postaje suha i tanka što za posljedicu ima svrbež kože. Unatoč brojnim istraživanjima još uvijek nije do kraja poznat mehanizam na koji fluktuacije estrogena tijekom menstruacijskog ciklusa i menopauze utječu na kožu, pa tako i njezino starenje. Jedna od teorija obuhvaća i povećan gubitak vode iz kože zbog poremećene kožne barijere što je odavno poznato u oboljelih od atopijskog dermatitisa. Svrbež pogoršava i primjena sapuna i detergenata na već promijenjenoj koži, sada sklonoj iritaciji i pojavi crvenila.

Vrste svrbeža u menopauzi

Svrbež kože lica i tijela može se razlikovati po jačini, no isto tako može biti praćen i osjećajem peckanja, bockanja ili utrnutosti, poznatih pod nazivom parestezije. Izrazito jak svrbež remeti noću san i značajno narušava kvalitetu života pojedinca ali i cijelih obitelji.

Genitalni svrbež

Posebnu pažnju zaslužuje svrbež spolovila, budući pad razine estrogena dovodi do pojave suhoće i iritacije vaginalne sluznice uz često jak osjećaj svrbeža. Izrazito stanjena sluznica vulve i vagine predstavlja velik problem zbog samog svrbeža, ali i utjecaja na spolni život čineći spolni odnos izrazito bolnim. Stanje se dodatno pogoršava učestalim pranjem sapunima i detergentima s neodgovarajućom pH vrijednosti koji učestalom iritacijom dovode do upale i crvenila, znakova koji zahtijevaju posjet liječniku i primjenu lokalne terapije uz obavezno savjetovanje o pravilnoj njezi. Vaginalni iscjedak ili krvarenje znak su da moramo potražiti stručnu pomoć i da se ne radi samo o jednom od simptoma menopauze.

Liječenje svrbeža u menopauzi

Njega i čišćenje kože emolijentnim pripravcima

Promijenite njegu kože ili započnite njegovati kožu ako ste primijetili da je koža bez sjaja, suha, prekrivena sitnim prašinastim ljuskicama ili ispucala nalik zemlji nakon suše. Prvi korak predstavlja svakodnevno čišćenje kože lica sredstvima kremaste teksture koja će nadoknaditi izgubljenu vlažnost. Gelovi i pjene se ne preporučuju jer dodatno uklanjanju preostalu vlažnost kože. Ne zaboravimo i pripravke za tuširanje koji će vratiti koži sjaj i vlažnost, poput sindeta i uljnih gelova. Preskočite dugo tuširanje vrućom vodom, a na kožu nanesite kremu za njegu neposredno nakon tuširanja (pravilo tri minute) dok je koža još vlažna i time ćete zarobiti vlagu u površinskom sloju kože. Nakon pravilnog čišćenja kože slijedi primjena krema za njegu. Preporučuju se kreme gušće teksture, osobito u noćnoj njezi. Važno je koristiti i kreme sa zaštitnim faktorom, budući izlaganje UV zrakama dodatno stanjuje kožu, a poznato nam je da koža izložena suncu tijekom niza godina izgleda puno starije u zreloj dobi. Emolijentni pripravci u obliku krema, ali i sindeta i uljnih gelova za tuširanje namijenjeni njezi osjetljive kože se preporučaju i za svakodnevnu njegu genitalnog područja.

Lokalni kortikosteroidi i imunomodulatori

Prolongirani svrbež uz pojavu znakova upale poput crvenila i ranica zahtijeva posjet liječniku. Lijek izbora u liječenju crvenila, najčešće u vidu lišajeva i perzistirajućeg svrbeža su lokalni kortikosteriodi. Uvijek krećemo od najblažeg pripravka, a u slučaju neadekvatnog odgovora uvodimo pripravak jačeg djelovanja, ovisno o lokalizaciji kožnih promjena i zahvaćene površine tijela. Zbog dodatnog rizika od stanjenja kože tijekom duže primjene lokalnih kortikosteroida, ovaj pristup je izrazito važan u liječenju promjena na licu, vratu i u genitalnoj regiji. Trajanje liječenja određuje isključivo liječnik. Osim kortikosteroida, danas su dostupni i lokalni imunomodulatori, protuupalni lijekovi jednakog učinka na upalne promjene, no minimalnih nuspojava, budući ne stanjuju kožu. Liječimo isključivo područja zahvaćena crvenilom i lišajevima, ali pritom ne smijemo zaboraviti njegovati kožu kako bismo postigli bolji i dugotrajniji učinak terapije. U slučaju pojave krusta i crvenila, potrebno je isključiti infekciju, budući suha koža i narušena kožna barijera otvaraju vrata bakterijama i virusima.

Ostali lokalni pripravci

Svrbež može smanjiti i primjena lokalnih pripravaka koji sadrže mentol, a u slučaju nepodnošljivog svrbeža, kratkotrajno olakšanje donosi i primjena lokalnog anestetika.

Antihistaminici

Antihistaminici, dobro nam poznati lijekovi u obliku tableta koji se koriste u liječenju alergija, u pojedinih osoba smanjuju simptome svrbeža tijekom menopauze.

Hormonska nadomjesna terapija

Svrbež u menopauzi nije razlog za primjenu hormonske nadomjesne terapije, no obzirom na pozitivan učinak na spektar simptoma menopauze, očekuje se i povoljan utjecaj na svrbež kože.

Prevencija

Starenje kože dugotrajan je i prirodan proces pod utjecajem brojnih unutarnjih i vanjski h čimbenika koji svojim djelovanjem mogu ubrzati biološko starenje kože, no svakako se ne smijemo predati, već započeti prevenciju čim primijetimo prve znakove starenja. Svakodnevna njega kože, zaštita od sunčevih zraka, zdrave životne navike uz barem sedam sati sna i redovitu fizičku aktivnost doprinijet će našoj vitalnosti, mladenačkom izgledu i unutarnjem balansu.

Literatura:

1. Falcone D, Richters RJ, Uzunbajakava NE i sur. Sensitive skin and the influence of female hormone fluctuations: results from a cross-sectional digital survey in the Dutch population. Eur J Dermatol 2017;27:42-8.
2. Pitkin J. BMS – Consensus statement. British Menopause Society medical advisory council. Post. Reprod Health 2018;24:133-38.

Najčitanije

go to top